2021. január 11., hétfő

Túrós-narancsos pohárkrém

Réteges pohárkrémet hoztam. Nem egy bonyolult dolog, de nagyon finom. Ez a pohárkrém jó bizonyíték arra, hogy egy remek édességet kevés alapanyagból hipp-hopp összedobhatunk. 💟


Túrós-narancsos pohárkrém

Hozzávalók: (2 kehelyhez)

Az aljára:

70 g kakaós zabkeksz

A túrós réteghez:

250 g túró

175 g görög joghurt

2 teáskanál reszelt narancshéj

cukor ízlés szerint

A narancsos réteghez:

400 ml narancslé

1 tasak vaníliás pudingpor

3 evőkanál cukor 

Dekorációnak:

narancsdarabok


Elkészítés:

A kakaós zabkekszet durvára daráljuk és elosztjuk a kelyhek aljában.

A vaníliás pudingport a cukorral és a narancslével kikeverjük. Alacsony gázlángra tesszük és kevergetve besűrítjük a pudingot.

A túrót alaposan kikeverjük a görög joghurttal. Ízlés szerint cukorral édesítjük, majd belekeverjük a reszelt narancshéjat. 

A kekszre egy réteg túrókrém jön, majd a a narancsos puding következik. A rétegzést a túrókrémmel fejezzük be. A pohárkrém tetejét narancsdarabokkal díszítjük. Behűtve tálaljuk.

 




2021. január 6., szerda

Kókuszos keksz

Az adventi készülődés idején készült ez a kókuszos keksz. Nemcsak az ünnepi időszakban, hanem bármikor jól esik rágcsálni ezt a kekszet a reggeli vagy a délutáni kávéhoz. Diétázóknak is tökéletes választás, kókuszliszt van benne és cukormentes.


Kókuszos keksz

Hozzávalók:

15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt

7 dkg kókuszliszt

édesítő

10 dkg vaj

1 tojás

csipet só

1 kiskanál sütőpor

 

Elkészítés:

A tönkölylisztet és a kókuszlisztet összekeverjük. A kókuszos tönkölyliszt keverékébe belekeverjük az édesítőt, a sót és a sütőport. Ezután elmorzsoljuk benne a vajat. Ha már eléggé morzsalékos, akkor hozzáadjuk a tojást és összegyúrjuk. Amikor összeállt a tészta, kisebb gombócokat formálunk belőle és kissé ellapítjuk. A kekszeket sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk és előmelegített sütőben megsütjük. 


2021. január 2., szombat

Karácsonyi almás pite

A 2021-es évet egy ünnepi almás pitével kezdem, amit karácsonyra készítettem. Az almatölteléket mézeskalács fűszerkeverékkel bolondítottam meg, amitől isteni finom lett. 💟 Ezzel a sütivel nem mutatok újat, ugyanakkor  szerettem volna megörökíteni a kedvenc pitém karácsonyi formáját.


 

Karácsonyi almás pite

Hozzávalók:

Az omlós tésztához:

200 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt

100 g vaj

5 evőkanál eritrit

1 kiskanál sütőpor

csipet só

1 tojássárgája

 

A töltelékhez:

1 kg alma

1 kiskanál mézeskalács fűszerkeverék

 

A tetejére:

kenni 1 tojás 

porrá őrölt eritrit

 

Elkészítés:

A tönkölylisztet, az eritritet, a sütőport és a sót egy tálban összekeverjük. Összemorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a tojássárgáját és összegyúrjuk a tésztát. Betesszük a hűtőbe pihenni.

Az almát meghámozzuk, majd lereszeljük. Az alma levét kinyomkodjuk és mézeskalácsfűszer keverékkel ízesítjük.

A tésztát kettéosztjuk. Az egyik részt lisztezett deszkán kör alakúra nyújtjuk, majd beleigazítjuk a kivajazott piteformába. A tésztát egy kis búzadarával megszórjuk, majd az almatölteléket eloszlatjuk rajta. 

Kinyújtjuk a tészta másik felét. Karácsonyi kiszúróval kiszaggatjuk a tésztát és ráhelyezzük az alma tetejére. A pite tetejét felvert tojással lekenjük. 180 fokra előmelegített sütőben nagyjából 25 perc alatt megsütjük.

Hagyjuk kihűlni, majd porrá őrölt eritrittel megszórjuk a tetejét. Ezután szeleteljük a pitét.



2020. december 30., szerda

Sajtos-magvas zabrúd - Boldog új évet!

A Szilveszter nem múlhat el sós rágcsa nélkül. Egy egészséges zabrudacskát ajánlok Nektek. Olyan finom, hogy képtelenség abbahagyni az evését.

Mindenkinek sikeres, boldog és egészségben gazdag új évet kívánok! 🎉

 



Sajtos-magvas zabrúd

Hozzávalók:

A tésztához:

200 g zabpehelyliszt

100 g vaj

80 g reszelt sajt (nálam Carski sajt volt)

3 evőkanál víz

1 tojássárgája

1 evőkanál lenmag

1 evőkanál szezámmag

késhegynyi sütőpor

1 kiskanál só

Tetejére: 

1 tojásfehérje

szezámmag

 

Elkészítés:

Elsőként a zabpehelylisztet, a sóval, a sütőporral, a lenmaggal, a szezámmaggal elkeverjük. Ezután hozzáadjuk a sajtot, majd a vajjal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojássárgáját és a vizet, majd összegyúrjuk. 

A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, majd rudakra vágjuk. A tetejüket lekenjük tojásfehérjével, és megszórjuk szezámmaggal.  180 foka előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.


2020. december 26., szombat

Mandulás zserbó (diétás) - Boldog karácsonyt!

A zserbó kötelező sütemény karácsonykor. A klasszikus zserbót nagyon szeretem. Már régóta terveztem, hogy elkészítem a mandulás változatát, az idei karácsonyra végre sikerült. Ebbe az újított zserbóba házi eperlekvár került, továbbá diétás is, mert nem tartalmaz cukrot és teljes kiőrlésű tönkölylisztből van. Ezzel a zserbóval kívánok mindenkinek áldott, békés karácsonyt! 🎄


 

Mandulás zserbó (diétás)

Hozzávalók: 

A tésztához:

25 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt

12 dkg vaj

5 evőkanál eritrit

1 evőkanál vanília kivonat

csipet só

1 tojássárgája

0,2 dl tej

0,5 dkg élesztő

A töltelékhez:

20 dkg darált mandula

6 evőkanál eritrit

fél üveg házi eperlekvár (cukormentes)

A csokoládémázhoz:

6 dkg  cukormentes étcsokoládé

1 kiskanál olaj


Elkészítés:

A tejben elkeverjük az élesztőt.

A liszttel elkeverjük az eritritet és a sót, majd elmorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a tojássárgáját, a vanília kivonatot és a tejes élesztőt. Összegyúrjuk a tésztát. 

Az összeállított tésztából három gombócot formálunk. Lisztezett nyújtódeszkán 3 vékony lapot nyújtunk belőlük. Az első lapot beletesszük az előzőleg kizsírozott, kilisztezett tepsibe. A darált mandulát összekeverjük az eritrittel. A tésztát először vékonyan megkenjük eperlekvárral, majd egyenletesen megszórjuk a mandula felével. Ugyanígy töltjük meg a következő lapot is, végül a harmadik lapot a tetejére tesszük. Villával több helyen is megszurkáljuk a tésztát. 

Előmelegített sütőben 175 fokon körülbelül 35-40 percig sütjük. 

Amikor kivettük a zserbót a sütőből és langyosra hűlt, akkor a tetejét csokimázzal bevonjuk. Ehhez gőz fölött felolvasztjuk  az étcsokoládét, belekeverjük az olajat, és a sütemény tetejére simítjuk.

 





2020. december 23., szerda

Narancsos-mandulás tönkölykeksz

A kekszsütés az egyik kedvenc elfoglaltságom, ilyenkor karácsony tájékán meg különösképpen. Szeretem, amikor a sülő keksz illata terjeng a konyhában. Most egy olyan karácsonyi kekszet hoztam, amiben mandula, reszelt narancshéj és teljes kiőrlésű tönkölyliszt van. Ez a cukormentes omlós keksz dobozban hosszabb ideig eláll, ha esélyt adunk neki. Nálunk a dobozba kerülése előtt eltűnt. :)



Narancsos-mandulás tönkölykeksz

Hozzávalók:

15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt

5 dkg darált mandula

10 dkg eritrit

12 dkg vaj

1 narancs reszelt héja

1 tojás

Elkészítés:

A tönkölylisztet, a darált mandulát, az eritritet és a reszelt narancshéjat összekeverjük egy tálban. Hozzáadjuk a vajat és elmorzsoljuk a lisztes keverékkel. Ezután hozzáadjuk a tojást és gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. A kész tésztát fóliába csomagolva hűtőbe tesszük 1 órára pihenni. A pihenési idő után a tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, kiszaggatjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire pakoljuk. Előmelegített sütőben, 180 fokon 15-20 perc alatt megsütjük a kekszeket. Vigyázzunk, mert melegen még törékenyek. Ha kihűltek, tegyük jól záródó dobozba.