2020. december 26., szombat

Mandulás zserbó (diétás) - Boldog karácsonyt!

A zserbó kötelező sütemény karácsonykor. A klasszikus zserbót nagyon szeretem. Már régóta terveztem, hogy elkészítem a mandulás változatát, az idei karácsonyra végre sikerült. Ebbe az újított zserbóba házi eperlekvár került, továbbá diétás is, mert nem tartalmaz cukrot és teljes kiőrlésű tönkölylisztből van. Ezzel a zserbóval kívánok mindenkinek áldott, békés karácsonyt! 🎄


 

Mandulás zserbó (diétás)

Hozzávalók: 

A tésztához:

25 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt

12 dkg vaj

5 evőkanál eritrit

1 evőkanál vanília kivonat

csipet só

1 tojássárgája

0,2 dl tej

0,5 dkg élesztő

A töltelékhez:

20 dkg darált mandula

6 evőkanál eritrit

fél üveg házi eperlekvár (cukormentes)

A csokoládémázhoz:

6 dkg  cukormentes étcsokoládé

1 kiskanál olaj


Elkészítés:

A tejben elkeverjük az élesztőt.

A liszttel elkeverjük az eritritet és a sót, majd elmorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a tojássárgáját, a vanília kivonatot és a tejes élesztőt. Összegyúrjuk a tésztát. 

Az összeállított tésztából három gombócot formálunk. Lisztezett nyújtódeszkán 3 vékony lapot nyújtunk belőlük. Az első lapot beletesszük az előzőleg kizsírozott, kilisztezett tepsibe. A darált mandulát összekeverjük az eritrittel. A tésztát először vékonyan megkenjük eperlekvárral, majd egyenletesen megszórjuk a mandula felével. Ugyanígy töltjük meg a következő lapot is, végül a harmadik lapot a tetejére tesszük. Villával több helyen is megszurkáljuk a tésztát. 

Előmelegített sütőben 175 fokon körülbelül 35-40 percig sütjük. 

Amikor kivettük a zserbót a sütőből és langyosra hűlt, akkor a tetejét csokimázzal bevonjuk. Ehhez gőz fölött felolvasztjuk  az étcsokoládét, belekeverjük az olajat, és a sütemény tetejére simítjuk.

 





4 megjegyzés:

  1. Ilyen finom süti mellett biztos nagyon kellemesen telik a karácsony 😊.

    VálaszTörlés
  2. Na, eszembe se jutott, hogy tönkölyliszttel készítsem. Csak keseregtem, hogy nem finom teljes kiőrlésű búzaliszttel. A mandula is érdekessé teszi.Ki fogom próbálni. Boldog újévet kívánok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Próbáld ki, kedves Ani! Ha nagyobb tepsiben sütnéd, akkor duplázd a mennyiségeket! Sikeres, boldog és egészségben gazdag új évet kívánok!

      Törlés