2020. december 22., kedd

Diétás mézeskalácsok

A karácsonynak elmaradhatatlan eleme a mézeskalács, ami általában fehérlisztes, eléggé tömény és sok szénhidrátot tartalmaz. A vonalaimra figyelve idén diétás mézeskalácsot készítettem méz nélkül. Ezek a mézesek külcsínben egy fűszeres zabkekszere hasonlítanak, de finomak és a karácsonyi ízvilágot tökéletesen hozzák. Az egyik adventi hétvégén sütöttem ezeket, de már csak pár darab van belőlük az üvegben, remélem karácsonykor rágcsálhatok még belőlük. 😀 🎄


Diétás mézeskalácsok

Hozzávalók:

80 g zabliszt

80 g darált mandula (vagy mandulaliszt)

80 g kókuszreszelék

30 g eritrit

csipet szódabikarbóna

2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék

40 g olaj

2 tojás

 

Elkészítés:

A zablisztet, a darált mandulát, a kókuszreszeléket, az eritritet, a szódabikarbónát és a mézeskalács fűszerkeveréket összekeverjük. Az olajat és a tojást hozzáadjuk és jól összegyúrjuk az egészet. Lisztezett nyújtódeszkán kinyújtjuk  a tésztát és különféle formákat szaggatunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, és 180 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt megsütjük őket.




2020. december 16., szerda

Mandulatorta

Egy finom mandulatortát hoztam házi meggylekvárral töltve és csokival a tetején. A tésztája egyszerű kevert tészta, szóval nincs sok gond vele. Ezt a könnyű tésztát a lekvár és a csoki nagyon feldobja, így a karácsonyi asztalon is megállja a helyét. 🌲


Mandulatorta

Hozzávalók:

A mandulás tésztához:

10 dkg darált mandula

10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt

fél csomag sütőpor

2 tojás

175 g joghurt

12 dkg cukor (nálam eritrit)

50 ml olaj

csipet só

 

Töltéshez:

házi meggylekvár

 

A tetejére:

100 g étcsoki (cukormentes)

kevés mandulaforgács

 

Elkészítés:

A darált mandulát, a tönkölylisztet, a sütőport és a sót összekeverjük egy tálban.

A tojásokat a cukorral/eritrittel habosra keverjük. Hozzáadjuk a joghurtot és az olajat, majd hozzáforgatjuk a mandulával összekevert lisztet. Csomómentesre dolgozzuk a tésztát. Kivajazott, kilisztezett 20 cm-es tortaformába simítjuk a tésztát. Előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.

A kihűlt mandulatortát kettévágjuk. Az egyik felét megkenjük házi meggylekvárral, majd rátesszük a másik felét. A étcsokoládét megolvasztjuk és rákenjük a torta tetejére. A csokimázara mandulaforgácsot szórunk.


 

2020. december 12., szombat

Kesudiós sajttorta

Szerintem a sajttorta az egyik legfinomabb süti. Bármikor jöhet. Most az adventi időszakban is sütöttem egy csodafinomat. A kakaós kekszrétegen vastag krémréteg van, amire a pirult kesudió teszi fel a koronát. 🌲

Kesudiós sajttorta

Hozzávalók:

A kekszalaphoz:

100 g kakaós kekszmorzsa (cukormentes)

50 g vaj

A krémhez:

500 g mascarpone

400 g tejföl (nálam 12%-os)

1 tasak vaníliás pudingpor (38 g)

édesítő ízlés szerint

1 tojás

A tetejére:

egy marék sótlan kesudió

 

Elkészítés:

Az alap hozzávalóit, a kekszmorzsát és a vajat elmorzsoljuk, majd egy kivajazott 20 cm-es tortaformába belenyomkodjuk.  

A  mascarponét, a tejfölt, az édesítőt és a tojást gépi habverővel elkeverjük. A krémbe belekeverjük a vaníliás pudingport, majd ráöntjük a kekszes alapra. Előmelegített sütőbe toljuk a sajttortát. Amint a a krém kezd sűrűsödni (kb. 15 perc), kivesszük és rászórjuk a kesudiót. Ezután visszatesszük a sütőbe és megsütjük. Akkor lesz jó, ha a teteje enyhén megpirul. Ha kivettük a sütőből, hagyjuk teljesen kihűlni.



2020. december 5., szombat

Banános-mandulás zabsüti

A rohanós napok nagy kedvence a kevert süti. Ez a változat egy egészséges zabsüti, aminek a tésztája kicsit tömörebb állagú, mivel csak zabpehelyliszt van benne. Én többször is reggeliztem belőle és minden alkalommal kitűnő volt, mivel a banán miatt nem száradt ki. 🎄

                   

Banános-mandulás zabsüti

Hozzávalók:

A kevert tésztához:

20 dkg zabpehelyliszt

fél csomag sütőpor

1 kiskanál fahéj

1 banán

15 dkg cukor (nálam eritrit)

5 dkg darált mandula

2 tojás

175 g joghurt

0,5 dl olaj

 

Tetejére dekorálni: 

mandulapehely

Elkészítés:

A tojásokat felütjük egy tálba, majd a cukorral/eritrittel habosra verjük. Hozzáadjuk az olajat, a joghurtot, a pürésített banánt, és alaposan elkeverjük. Ezután hozzáadjuk a zabpehelylisztet, a fahéjat, a darált mandulát, és robotgép segítségével  összedolgozzuk az egészet. Egy kivajazott, kilisztezett püspökkenyérformába öntjük a tésztát. A tetejét megszórjuk mandulapehellyel, majd 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk és tűpróbáig sütjük. Ha a tésztába szúrt tű nem ragacsos, akkor kész a süti. 


 

 

2020. november 29., vasárnap

Kakaós kuglóf aszalt vörösáfonyával (egyszerű)

Egy finom kakaós kuglófot hoztam advent első vasárnapján. Annyira egyszerű elkészíteni, hogy ezzel a recepttel mindenki bátran próbálkozhat, a siker garantált lesz. Karácsonyra hangolódva keverjünk a tésztába egy kevés mézeskalács-fűszerkeveréket! Régebben sütöttem egy igazán karácsonyi ízvilágú adventi kuglófot. Mindkettőt jó szívvel ajánlom. Remélem, hogy valamelyik megtetszik és kedvet kaptok hozzá. Békés készülődést kívánok mindenkinek ezekben a nehéz időkben! 🌲




Kakaós kuglóf aszalt vörösáfonyával (egyszerű)

Hozzávalók:

A kevert tésztához:

25 dkg liszt

fél csomag sütőpor

10 dkg cukor

1 tasak vaníliás cukor

2 evőkanál kakaópor

2 tojás

1 dl olaj

2 dl tej 

1 marék aszalt vörösáfonya 

A tetejére:

porcukor

 

Elkészítés:

A kuglófformát kivajazzuk és kilisztezzük. 

A lisztet, a sütőport és a kakaót egy tálban összekeverjük.

A tojásokhoz hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot, majd gépi habverő segítségével habosra keverjük. Ezután hozzáadjuk az olajat és a tejet, majd az egészet elkeverjük. Ebbe a nedves részbe a kakaós-sütőporos lisztet is belekeverjük. A tésztába beleszórjuk az aszalt vörösáfonyát, majd a kivajazott, kilisztezett formába öntjük. A kuglófot 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk és tűpróbáig sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni, majd porcukorral meghintjük.


 

 

2020. november 24., kedd

Mogyorólisztes zabtallér

Régebben egy áruházban megakadt a szemem a mogyoróliszten alacsony szénhidrát- és magas fehérjetartalma miatt. Az őszi szünetben úgy láttam, hogy ideje lesz készíteni belőle valamit. Ez a zabtallér  született belőle. Igazi őszi finomság, ami teával vagy önmagában is remek.  🍂

Mogyorólisztes zabtallér

Hozzávalók:

125 g vaj

80 g eritrit

120 g zabpehely

100 g mogyoróliszt

60 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt

1 mokkáskanál sütőpor

1 csipet só

1 tojás

Elkészítés:

A zabpelyhet, a mogyorólisztet, a tönkölylisztet, a sütőport, a sót és az eritritet egy nagy tálban összekeverjük. Hozzáadjuk a vajat és elmorzsoljuk a száraz alapanyagokkal. Ezután hozzáadjuk a tojást is és összeállítjuk a tésztát. Vizes kézzel kis gombócokat gyúrunk belőle, majd kilapítjuk és a tallérokat sütőpapírral kibélelt tepsire sorakoztatjuk. Előmelegített sütőben 12-15 perc alatt megsütjük.