2020. augusztus 15., szombat

Áfonyajoghurtos desszert

Uzsonnára szeretek édeset enni.  A nagy hőségben ezt az egyszerű finomságot fogyasztottam az egyik délután.  Egyszerűen remek! :)


Áfonyajoghurtos desszert
Hozzávalók:  (1 pohárhoz)
30 g kakaós kekszmorzsa
200 g görög joghurt
100 g áfonya
édesítő ízlés szerint

Díszítéshez:
pár szem áfonya

Elkészítés:
A kakaós kekszmorzsát a pohár aljára tesszük. A megmosott áfonyát pürésítjük, majd édesítjük és néhány perc alatt lassú tűzön felfőzzük. Az áfonyaszószt összekeverjük a görög joghurttal, majd rákanalazzuk a pohárban lévő kekszmorzsára. A tetejét néhány szem áfonyával díszítjük.

2020. augusztus 9., vasárnap

Sült túrós süti eperrel és mandulás morzsával

Helyfelszabadító hadműveletet történt a fagyasztóban, így az epret fel kellett használni. A gyümölcs ebben az egészséges, alacsony szénhidráttartalmú túrós sütiben végezte. Mindenki elégedett volt vele. Meggyel, áfonyával vagy őszibarackkal is isteni lesz! :)


Sült túrós süti eperrel és mandulás morzsával
Hozzávalók:
A túrómasszához:
500 g túró
30 g őrölt mandula
10 g útifűmaghéj (zabliszttel helyettesíthető)
2 tojás
200 g tejföl
ízlés szerint édesítő
csipet só
kevés vaníliakivonat

300 g eper

A morzsához:
60 g zabpehelyliszt
20 g őrölt mandula
30 g vaj
30 g eritrit (vagy másmilyen édesítő)

Elkészítés:
Egy nagyobb tálba tesszük a túrót. Hozzáadjuk a tojást, a tejfölt, az édesítőt, a csipet sót és a vaníliakivonatot. Minden hozzávalót botmixerrel összedolgozunk. Ezt követően az őrölt mandulát és az útifűmaghéjat is belekeverjük. A túrómasszát kivajazott kerámiaformába simítjuk és az eperszemeket belenyomkodjuk. 
A zabpehelylisztet, az őrölt mandulát és az eritritet összekeverjük, majd a vajjal elmorzsoljuk. A mandulás morzsát rászórjuk a sütemény tetejére és előmelegített sütőben toljuk, körülbelül 30 perc alatt készre sütjük.




2020. augusztus 5., szerda

Chiamagos kókuszos keksz

Már egy ideje barátkozom és kísérletezem reform alapanyagokkal. Szombaton finom kekszet sütöttem, amibe kókuszlisztet és chia magot tettem. Jól sikerült a próbálkozásom! A vasárnapi kiruccanásuk alkalmával szívesen ropogtattuk ezt a fehér liszt mentes, cukormentes és alacsony szénhidráttartalmú kekszet. Nekem 22 darab keksz született ebből a tésztamennyiségből.


Chiamagos kókuszos keksz
Hozzávalók:
10 dkg kókuszliszt
10 dkg zabpehelyliszt
2 evőkanál chia mag
1 teáskanál sütőpor
egy csipet só
2 tojás
édesítőszer ízlés szerint
2 teáskanál vaníliakivonat
4 evőkanál olaj
4 evőkanál víz

Elkészítés:
A kókuszlisztet, a zabpehelylisztet, a sütőport, a sót és a chia magot jól elkeverjük. Hozzáadjuk a tojást, az édesítőt, a vaníliakivonatot, az olajat, a vizet és az egészet összegyúrjuk. A tésztából nedves kézzel golyókat formázunk, kissé ellapítjuk, majd sütőpapírral borított tepsire tesszük. A kekszeket előmelegített sütőbe toljuk és kb. 20 perc alatt megsütjük.




2020. július 31., péntek

Kapros-túrós lepény diétásan

A kapros-túrós lepény megosztó sütemény, hiszen egyszerre finoman sós és édes, ráadásul a kapor igen intenzív ízt ad neki. Körülbelül 10 éve ettem utoljára ilyen sütit, és már egy ideje terveztem, hogy én magam is elkészítem. Ez  egy diétás változat, az alsó "tésztaréteg" hiányzik, ez azonban semmit nem von le az ízéből. Nincs benne cukor és liszt, így bűntudat nélkül fogyaszthatunk belőle több kockát is.



Kapros-túrós lepény diétásan
Hozzávalók:
A túrós részhez:
50 dkg túró
3 evőkanál folyékony édesítő
2 egész tojás
1 tojásfehérje
30 g keményítő
kevés só
2 dl tejföl
1 csokor aprított kapor

A tetejére:
1 tojássárgája
2 evőkanál tejföl
pici só

Elkészítés:
A tepsit kivajazzuk és kilisztezzük.
A tojásokat kettéválasztjuk. A három tojásfehérjét kemény habbá verjük. A két tojássárgáját hozzáadjuk a túróhoz, majd botmixerrel krémesítjük. Ezután hozzáadjuk a sót, az édesítőt, a tejfölt és alaposan elkeverjük. Végül a keményítőt  és a finomra aprított kaprot is belekeverjük. A kapros túrómasszába óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk a felvert tojáshabot. A tésztát az előkészített tepsibe önjük és elsimítjuk. A tojássárgáját elkeverjük a tejföllel és a sóval, majd lekenjük vele a sütemény tetejét. Előmelegített sütőbe toljuk és körülbelül 35 perc alatt megsütjük, majd kockákra vágva tálaljuk.


2020. július 27., hétfő

Áfonyás-túrós pite

Másfél hete a testvérem névnapjára sütöttem ezt az áfonyás-túrós pitét, ami végre felkerül a blogra is. Jó szívvel ajánlom mindenkinek, mert mi nagyon szerettük, remélem mások is. 😃



Áfonyás-túrós pite
Hozzávalók:
A kakaós tésztához:
30 dkg liszt
12 dkg porcukor
15 dkg vaj
egy csipet só
2 csapott evőkanál kakaópor
fél csomag sütőpor
1 tojás sárgája (a fehérje a töltelékhez kell)
1 evőkanál tejföl (függ a liszttől is)

A túrós töltelékhez:
500 g rögös túró
12 dkg cukor
1 teáskanál vanília
3 egész tojás + a tészta készítésénél megmaradt fehérje
fél tasak vaníliás pudingpor

100 g áfonya

Elkészítés:
A lisztet elkeverjük a sütőporral, a kakaóporral, a porcukorral és a csipet sóval, majd hozzáadjuk a vajat és gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk. Amikor már kellően morzsalékos, hozzáadjuk a tojássárgát és a tejfölt is. Gyorsan összegyúrjuk a tésztát és két gombócot formálunk belőle.
A nagyobb tésztagombócot lisztezett felületen kinyújtjuk és belefektetjük a kivajazott, kilisztezett tepsibe. 
A tojásokat kettéválasztjuk. A három tojásfehérjéhez hozzáadjuk a tészta készítésnél megmaradt fehérjét. A négy tojásfehérjéből géppel kemény habot verünk. 
A túrót áttörjük krumplinyomón. Ezt követően hozzáadjuk a cukrot, a vaníliát, a tojások sárgáját és alaposan elkeverjük. A túróba óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot, majd a vaníliás pudingport is. A túrós tölteléket a tepsiben lévő tésztára simítjuk, ezt követően az áfonyaszemeket rászórjuk. 
A kisebb tésztagombócot kinyújtjuk, majd vékony csíkokra vágjuk. A tésztacsíkokkal befedjük az áfonyás-túrós tölteléket. 
A süteményt előmelegített sütőbe tesszük és 45-50 perc alatt megsütjük.




2020. július 21., kedd

Áfonyás kekszes süti (sütés nélkül)

A múlt hét az áfonya bűvöletében telt. Két áfonyás sütit is készítettem, ez a kekszes a hétvégi desszertünk volt ebéd után. Amellett, hogy finom és könnyed, nem kell sütni, így nyári meleg napokon ideális választás, ha valamilyen nasit szeretnénk. Korpovitot használtam hozzá, de nyugodtan készíthetjük édesebb vajas keksszel is, továbbá az áfonyát lecserélhetjük más gyümölcsre, eperre vagy málnára. Ebből a mennyiségből 8 szelet lett.




Áfonyás kekszes süti (sütés nélkül)
Hozzávalók: 
120 g Korpovit keksz (vagy édes vajas keksz)
Krémhez:
150 g áfonya
400 g görög joghurt
2 dl habtejszín
édesítő ízlés szerint
15 g zselatin
Díszítéshez: 
pár szem áfonya


Elkészítés:
A keksz felével kirakjuk a kerámia forma alját, majd elkészítjük a krémet.
A habtejszínből gépi habverő segítségével kemény habot verünk.
Az áfonyát megmossuk, egy kicsit botmixerrel pürésítjük. Az áfonyapürét ízlés szerint édesítjük, majd gázra tesszük és 3-4 perc alatt összefőzzük. A kihűlt áfonyaszószt elkeverjük a görög joghurttal, majd hozzáforgatjuk a tejszínhabot is. Ha szükséges, még édesíthető a krém.
A zselatint megduzzasztjuk egy kevés vízben, majd alacsony lángon meglangyosítjuk. A zselatinba belekeverünk az áfonyás krémből 2-3 kanállal, majd ezt hozzákeverjük a maradék krémhez. 
A formában várakozó kekszekre ráöntjük a krémet, majd hűtőbe tesszük fél óra, hogy kissé megdermedjen a krém. Ha már nem folyékony az áfonyás krém, akkor a maradék keksszel kirakjuk a tetejét és egy éjszakára visszatesszük a hűtőbe, hogy a keksz megpuhuljon.