2020. július 27., hétfő

Áfonyás-túrós pite

Másfél hete a testvérem névnapjára sütöttem ezt az áfonyás-túrós pitét, ami végre felkerül a blogra is. Jó szívvel ajánlom mindenkinek, mert mi nagyon szerettük, remélem mások is. 😃



Áfonyás-túrós pite
Hozzávalók:
A kakaós tésztához:
30 dkg liszt
12 dkg porcukor
15 dkg vaj
egy csipet só
2 csapott evőkanál kakaópor
fél csomag sütőpor
1 tojás sárgája (a fehérje a töltelékhez kell)
1 evőkanál tejföl (függ a liszttől is)

A túrós töltelékhez:
500 g rögös túró
12 dkg cukor
1 teáskanál vanília
3 egész tojás + a tészta készítésénél megmaradt fehérje
fél tasak vaníliás pudingpor

100 g áfonya

Elkészítés:
A lisztet elkeverjük a sütőporral, a kakaóporral, a porcukorral és a csipet sóval, majd hozzáadjuk a vajat és gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk. Amikor már kellően morzsalékos, hozzáadjuk a tojássárgát és a tejfölt is. Gyorsan összegyúrjuk a tésztát és két gombócot formálunk belőle.
A nagyobb tésztagombócot lisztezett felületen kinyújtjuk és belefektetjük a kivajazott, kilisztezett tepsibe. 
A tojásokat kettéválasztjuk. A három tojásfehérjéhez hozzáadjuk a tészta készítésnél megmaradt fehérjét. A négy tojásfehérjéből géppel kemény habot verünk. 
A túrót áttörjük krumplinyomón. Ezt követően hozzáadjuk a cukrot, a vaníliát, a tojások sárgáját és alaposan elkeverjük. A túróba óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot, majd a vaníliás pudingport is. A túrós tölteléket a tepsiben lévő tésztára simítjuk, ezt követően az áfonyaszemeket rászórjuk. 
A kisebb tésztagombócot kinyújtjuk, majd vékony csíkokra vágjuk. A tésztacsíkokkal befedjük az áfonyás-túrós tölteléket. 
A süteményt előmelegített sütőbe tesszük és 45-50 perc alatt megsütjük.




4 megjegyzés: