2018. december 16., vasárnap

Fűszeres karácsonyi keksz

Ilyenkor az adventi időszakban nem lehet elég kekszet sütni. Én pedig mostanában nagyon ráálltam a házi készítésű kekszekre. A múlt hétvégén egy ropogós, omlós fűszeres kekszet csináltam, amely a mézeskalács kiváló alternatívája lehet. Ez az ünnepváró illatos keksz fémdobozban karácsonyig is eláll, ha addig meg nem esszük. Vigyázat, nagyon eteti magát! :)

Fűszeres karácsonyi keksz
Hozzávalók:
50 dkg liszt
2 tojássárgája
25 dkg vaj
15 dkg porcukor
1 tasak Dr. Oetker Finesse reszelt citromhéj
1 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
1 kávéskanál sütőpor
csipet só

Elkészítés:
A lisztet kimérjük egy nagy tálba. Hozzáadjuk a csipet sót, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, a sütőport és a mézeskalács fűszerkeveréket és elkeverjük az egészet. A száraz keverékhez hozzáadjuk a felkockázott vajat és elmorzsoljuk. Ezután hozzáadjuk a két tojássárgáját és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. A tésztát folpackba csomagoljuk  és egész éjszakára a hűtőbe tesszük. 
Másnap lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát, majd karácsonyi formákkal kiszaggatjuk. A kiszaggatott kekszeket sütőpapírral kibélelt tepsire rakjuk és előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha picit halvány a kekszek alja.





2018. december 10., hétfő

Mogyoróvajas keksztekercs

A hagyományos kókuszos keksztekercs igazi klasszikus vendégváró, egyszerűen, gyorsan elkészíthető és még sütni sem kell. Sokaknál a karácsony elképzelhetetlen nélküle. Ennek a retró finomságnak a felújított változatát hoztam most, amely vajas-kókuszos krém helyett mogyoróvajas krémmel van töltve. Nagyon szuper ez az új verzió! Próbáljátok ki! Nemcsak azért, mert finom, hanem azért is, mert a mogyoróvaj nagyon egészséges. :)


Mogyoróvajas kókusztekercs
Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg darált háztartási keksz
15 dkg porcukor
6 dkg kakaópor
2 evőkanál rum vagy rumaroma
2-3 evőkanál mogyoróvaj
2 evőkanál meggy vagy sárgabarack dzsem
kb. 2 dl tej

A krémhez:
100 dkg mogyoróvaj
15 dkg porcukor

A nyújtáshoz:
kókuszreszelék

Elkészítés:
A darált háztartási kekszet összekeverjük a porcukorral és a kakaóporral. Ezután hozzáadjuk a dzsemet, a mogyoróvajat, a rumot, összekeverjük, majd összegyúrjuk annyi tejjel, hogy nyújtható tésztát kapjunk.

A krémhez habosra keverjük a szoba hőmérsékletű mogyoróvajat a porcukorral, és hűtőbe tesszük dermedni.

A gyúródeszkára  kókuszreszeléket szórunk. Erre rátesszük a kakaós kekszmasszát, téglalap alakúra kinyújtjuk, megkenjük a porcukorral kikevert mogyoróvajjal, majd óvatosan feltekerjük. Az így elkészült tekercs mehet a hűtőbe 3-5 órára, majd szeletelhető.  


2018. december 3., hétfő

Diós-kókuszos keksz

Klassz receptet hoztam: omlós, ropogós, egészséges diós keksz zabpehellyel és kókusszal. Hamar elkészül és sokáig eláll. Tökéletes választás a karácsonyi kekszes dobozba, ha addig el nem fogy. :)



Diós-kókuszos keksz
Hozzávalók:
20 dkg liszt
10 dkg zabpehely
8 dkg kókuszreszelék
10 dkg őrölt dió
fél csomag sütőpor
1 csipet só
15 dkg vaj/margarin
1 tojás
15 dkg cukor

Elkészítés:
Összekeverjük egy tálban a száraz hozzávalókat: a lisztet, a zabpelyhet, a kókuszreszeléket, a diót, a sütőport, a sót és a cukrot. A száraz hozzávalókkal elmorzsoljuk a kockákra vágott vajat, majd a tojással egyneművé dolgozzuk. Ha túl morzsalékos lenne vagy nem állna össze, adjunk hozzá egy 1-2 evőkanál tejet.

Ezután a kekszet fél órára a hűtőbe tesszük pihenni.
A tésztát a hűtőből kivéve lisztezett felületen kinyújtjuk és kerek formára kiszaggatjuk.
A kiszúrt kekszeket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk és 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük. Ha már a széle kezd barnulni, akkor már kivehetjük a sütőből.
A kekszeket tepsin hagyjuk kihűlni, majd kekszes dobozba tároljuk.



2018. november 26., hétfő

Köleslisztes kevert sütemény

Amikor nincs ideje az embernek, akkor jól jön az egyszerű kevert sütemény. Ez egy reformváltozat,  amely diétás ugyanakkor finom is. Remek süti reggelire, uzsonnára és gyorsan elkészíthető! :)


Köleslisztes kevert sütemény
Hozzávalók:
8 dkg kölesliszt
10 dkg zabpehelyliszt
1 csomag sütőpor
1 csipet só
10 dkg vaj
3 tojás
10 dkg eritrit
1 tasak vaníliás cukor
1 marék mazsola

Elkészítés:
A tojásokat a cukorral/eririttel  és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a vajat és tovább keverjük. Egy tálban összekeverjük a zabpehelylisztet, a köleslisztet, a sót és a sütőport. Ezután a tojásos részhez hozzákeverjük a köleslisztes-zabpehelylisztes keveréket és az egészet egynemű tésztává dolgozzuk.A mazsolát belekeverjük a tésztába.
A masszát sütőpapírral bélelt püspökkenyérformába simítjuk és előmelegített sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük. (Végezzünk tűpróbát!)
Ha megsült a süti, a formában hagyjuk kihűlni, majd kiborítjuk és szeleteljük.


2018. november 11., vasárnap

Sült túrótorta chia maggal és aszalványokkal

Ismét túrós finomság. Ha valami egyszerűre vágyik az ember, szerintem a túrós süti a legjobb választás. A túró az egyik legjobb alapanyag sütikbe, könnyű vele dolgozni, elronthatatlan és biztos finom lesz.  Ezt a sült túrótortát egyszerű elkészíteni és alakbarát. Ezt a receptemet variáltam át egy kicsit. Kihagytam a cukrot, a búzadara helyett zabpehelylisztet tettem bele, chia maggal és aszalványokkal gazdagítottam. Isteni!


Sült túrótorta chia maggal és aszalványokkal
Hozzávalók: (18 cm-es formához)
50 dkg túró
4 házi tojás
4 evőkanál zabpehelyliszt
1 evőkanál chia mag
5 evőkanál eritrit (lehet több is)
1 kupica vaníliaaroma (vagy 1 csomag vaníliás cukor)
aprított aszalt sárgabarack
mazsola

Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjéből kemény habot verünk.  
A túrót beletesszük egy tálba, hozzáadjuk az eritritet, a vaníliaaromát, a tojássárgákat, s az egészet botmixerrel krémesítjük. Ezt követően beleszórjuk a zabpehelylisztet és hozzáforgatjuk a felvert tojáshabot. A legvégén a chia magot és az aszalványokat lazán belekeverjük.
A sütőt előmelegítjük . Egy 18 cm-es tortaformát kivajazunk, kilisztezünk majd belesimítjuk a túrós masszát.  A süteményt az előmelegített sütőbe tesszük és 40 perc alatt megsütjük. 




2018. november 5., hétfő

Áfonyás túrókrém

A túró a legegészségesebb és legegyszerűbb alapanyag, ha édességet akarunk készíteni. Én gyakran készítek belőle túrókrémet valamilyen gyümölccsel, mert gyors, finom és alakbarát. Ez az áfonyás  finomság még nyáron készült. Igazából bármilyen gyümölccsel finom, korábban meggyel is készítettem már. Ilyenkor ősszel almával vagy birsalmával csinálom. Biztos mindenki készített már hasonló gyümölcsös túrókrémet, de úgy gondoltam, hogy fölteszem a blogra.


Áfonyás túrókrém
Hozzávalók:
A túrókrémhez:
250 g túró
150 g natúr joghurt
ízlés szerint édesítő vagy cukor (én eritritet használtam)
egy kevés vaníliás cukor

Az áfonyaszószhoz:
kb. 100 g áfonya
3 evőkanál eritrit
2 evőkanál víz

Díszítéshez:
néhány szem áfonya

Elkészítés:
Az áfonyát 2 evőkanál vízzel és a eritrittel feltesszük a tűzre főni. Amikor már forr és a gyümölcs puha, levesszük a tűzről és botmixerrel pürésítjük.

A túrót, a joghurtot, az eritritet és a vaníliás cukrot összekeverjük. A pohár aljára kanalazunk egy adag túrókrémet, annak tetejére áfonyaszószt teszünk, újra túrókrém következik, majd ismét áfonyaszósz, majd újból túrókrém. A tetejére néhány szem áfonyát halmozunk.