A karácsony elmaradhatatlan sütije a zserbó. A megunhatatlan zserbót tortaformában is elkészíthetjük. A zserbótortát a bevált recept alapján készítettem, csak kicsit egészségesebb verzióban. Annyit változtattam az eredetin, hogy cukor helyett édesítőt használtam, a liszt egy részét pedig teljes kiőrlésű búzalisztre cseréltem. Mindenkinek kellemes karácsonyi készülődést! 🎄
2022. december 22., csütörtök
2022. december 16., péntek
Mézeskalácsos keksz
🎄A munkahelyemen volt egy adventi összejövetel. Erre az alakalomra sütöttem ezt a mézeskalácsos kekszet, amelyet darált dióval díszítettem. A kollégáknak nagyon ízlett az illatos, omlós apróság. 😊
Mézeskalácsos keksz
Hozzávalók:
A tésztához:
25 dkg finomliszt
15 dkg porcukor
2 tasak vaníliás cukor
1 kiskanál mézeskalács fűszerkeverék
csipet só
15 dkg vaj
1 tojás sárgája
A tetejére:
1 tojásfehérje kenni
kevés darált dió szórni
Elkészítés:
A liszthez hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, a sót és a mézeskalács fűszerkeveréket. Az egészet jól elkeverjük. Ezután elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a tojássárgáját és összegyúrjuk a tésztát.
A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk és karácsonyi formájú kekszeket szaggatunk. A kekszeket sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. A tetejüket lekenjük tojásfehérjével és megszórjuk darált dióval. 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük.
2022. november 28., hétfő
Diós sajtos sós keksz
Remek sós kekszet mutatok, amely tökéletes uzsonnára, tízóraira vagy akár borkorcsolyaként is bevethető. A sajt és a dió remekül passzol egymáshoz, így keksz formában is szuper. 😊
Diós sajtos sós keksz
Hozzávalók:
25 dkg liszt (fele teljes kiőrlésű búzaliszt)
5 dkg darált dió
12,5 dkg vaj
12 dkg reszelt sajt
1 kiskanál só
1 kiskanál sütőpor
1 tojás
Elkészítés:
A lisztet elkeverjük a darált dióval, a sóval és sütőporral. Hozzáadjuk a reszelt sajtot, majd elmorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a tojást és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát.
Lisztezett felületen kinyújtjuk, tetszőleges formával kiszaggatjuk a kekszeket. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a kekszeket, majd előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsütjük.
2022. november 25., péntek
Mandulás almatorta ricottakrémmel
Megosztom Veletek ezt az egyszerű tortát, amit még az őszi szünetben készítettem. A képek nem olyan szépek, mert a fényképezés idején nem volt jó fényviszony. Ennek ellenére a torta finom.
Mandulás almatorta ricottakrémmel
Hozzávalók:
A kevert tésztához:
4 tojás
2 evőkanál édesítőszer
8 dkg darált mandula
8 dkg liszt
1 dl víz
3 darab alma
kevés őrölt fahéj
A krémhez:
20 g vaníliás pudingpor
2 dl tej
250 g ricotta
édesítőszer
Tetejére:
mandulapehely
Elkészítés:
Sütőpapírt vágunk a tortaforma aljába. Az almákat meghámozzuk és felszeleteljük. Az almaszeleteket elrendezzük a tortaforma aljába, majd megszórjuk fahéjjal.
A sütőt előmelegítjük.
Az egész tojásokat habosra keverjük az édesítőszerrel. Hozzáöntjük a vizet, majd hozzákeverjük a darált mandulát és a lisztet. A tésztát ráöntjük az almára és kb. 35 perc alatt megsütjük. Tűpróba! Ha megsült, rácson hagyjuk kihűlni a tortaformába. Ezután egy lapos tálat szorítunk a formára és átfordítjuk a tortát.
A krémhez a vaníliás pudingporból, az édesítőszerből és a tejből sűrű pudingot főzünk. A ricottát kikeverjük a vaníliás pudinggal, majd az almás rétegre simítjuk. A torta tetejét megszórjuk mandulapehellyel.
2022. november 10., csütörtök
Citromos chiamagos ricottakocka
Amikor felfedeztem a chia magot, akkor egy ideig csak puding formájában készítettem. Aztán később tortát, pitét, kekszet is készítettem ezzel az értékes magocskával. Most egy könnyed citromos ricottakocka receptjét teszem közzé. Remek fitt süti! :)
Citromos chiamagos ricottakocka
Hozzávalók:
A tésztához: (kicsi kerámiaformához)
40 g teljes kiőrlésű liszt
40 g zabpehelyliszt
1 evőkanál folyékony édesítő
pici só
fél kiskanál sütőpor
35 g vaj
A krémhez:
250 g ricotta
2 tojás
édesítő ízlés szerint
1 evőkanál chia mag
3 csepp citromolaj
Elkészítés:
A teljes kiőrlésű búzalisztet, a zabpehelylisztet, a sót és a sütőport összekeverjük egy tálban. Ezután hozzáadjuk a vajat és elmorzsoljuk a lisztes keverékkel. Hozzáadjuk a folyékony édesítőt és összeállítjuk a tésztát.
A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk és beleigazítjuk egy kisebb kerámiaformába.
A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjéből kemény habot verünk.
A ricottához hozzáadjuk a tojássárgákat, az édesítőt, a citromolajat, majd simára keverjük az egészet. Ebbe óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjéből vert habot. Ezután a chia magot is beleszórjuk.
A citromos chiamagos ricottakrémet ráöntjük a tésztára és elsimítjuk. A süteményt 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 percig, tűpróbáig sütjük.
2022. november 6., vasárnap
Sült köles túróval, almával, dióval
Nekem nem maradt el az őszi szünet a héten, így jutott időm sütögetni. Néhány nappal ezelőtt ezt az egészséges finomságot dobtam össze vacsorára. Remek őszi desszert! 😋 🍂
Sült köles túróval, almával, dióval
Hozzávalók: (2 kisebb szufléformához)
100 g köles
3,5 dl tej
édesítőszer
kevés fahéj
1 teáskanál vanília kivonat
1 tojás
250 g túró
2 evőkanál tejföl
édesítő
1 alma
kevés fahéj
pár szem egész dió
Elkészítés:
A kölest vízbe áztatjuk egy órára. A vizet leöntjük róla, majd felöntjük tejjel. Ezután hozzáadjuk az édesítőt, a fahéjat és a vanília kivonatot, majd megfőzzük.
Ha kihűlt a köles, hozzákeverjük a tojást.
Az almát meghámozzuk és kockára vágjuk, majd fahéjjal megszórjuk.
A túróhoz hozzáadjuk a tejfölt és az édesítőt, majd az egészet botmixerrel krémesítjük.
A kölest a szufléforma aljába kanalazzuk, majd a tetejére tesszük a túrókrémet. Rászórjuk a fahéjas almakockákat és az egész diót.
180 fokon előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.