Amikor felfedeztem a chia magot, akkor egy ideig csak puding formájában készítettem. Aztán később tortát, pitét, kekszet is készítettem ezzel az értékes magocskával. Most egy könnyed citromos ricottakocka receptjét teszem közzé. Remek fitt süti! :)
Citromos chiamagos ricottakocka
Hozzávalók:
A tésztához: (kicsi kerámiaformához)
40 g teljes kiőrlésű liszt
40 g zabpehelyliszt
1 evőkanál folyékony édesítő
pici só
fél kiskanál sütőpor
35 g vaj
A krémhez:
250 g ricotta
2 tojás
édesítő ízlés szerint
1 evőkanál chia mag
3 csepp citromolaj
Elkészítés:
A teljes kiőrlésű búzalisztet, a zabpehelylisztet, a sót és a sütőport összekeverjük egy tálban. Ezután hozzáadjuk a vajat és elmorzsoljuk a lisztes keverékkel. Hozzáadjuk a folyékony édesítőt és összeállítjuk a tésztát.
A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk és beleigazítjuk egy kisebb kerámiaformába.
A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjéből kemény habot verünk.
A ricottához hozzáadjuk a tojássárgákat, az édesítőt, a citromolajat, majd simára keverjük az egészet. Ebbe óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjéből vert habot. Ezután a chia magot is beleszórjuk.
A citromos chiamagos ricottakrémet ráöntjük a tésztára és elsimítjuk. A süteményt 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 percig, tűpróbáig sütjük.
Nálam még várólistás ez a magocska, te megint remekeltél vele! :-)
VálaszTörlésKöszönöm. :)
TörlésEgy időben én is készítettem chiapudingot, aztán elmaradt. Másra nem használtam- de ez (is) egy nagyon jó ötlet!
VálaszTörlésKöszönöm. :) A pudingon kívül érdemes édességekbe is használni.
TörlésNagyon jól néz ki. Túróval is működne, ugye?
VálaszTörlésSzerintem igen, de csak krémes túróval.
TörlésAkkor majd kipróbálom azzal.
Törlés