2021. március 24., szerda

Kekszes pudingos édesség (sütés nélkül)

Hát ez nem a legszebb sütim, de úgy gondoltam megörökítem. Ha az ember édességre vágyik, de nincs otthon semmi különleges hozzávaló, akkor jól jön ez a recept. Nem egy nagy dolog elkészíteni,  és még a sütőt sem kell bekapcsolni hozzá.


Kekszes pudingos édesség (sütés nélkül)

Hozzávalók:

fél csomag cukormentes háztartási keksz

1 csomag vaníliás pudingpor

3 evőkanál eritrit

4 dl tej

100 g cukormentes étcsokoládé

2 evőkanál olaj

Elkészítés:

A pudingport a tejjel és az eritrittel megfőzzük.

Egy kisebb kerámiaforma aljára egy sor háztartási kekszet teszünk, majd rásimítjuk a vaníliapudingot. A puding tetejére egy sor háztartási kekszet rakunk. 

Az étcsokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk, majd az olajat hozzákeverjük. A kekszréteg tetejére rásimítjuk az olvasztott csokoládét. Egy éjszakára hűtőbe tesszük az édességet, hogy megpuhuljon a keksz.


2021. március 20., szombat

Mascarponés csokis pite

Ha van, amiből sohasem elég, az a pite. Nagyon szeretem ezt az omlós tésztájú süteményt. Ez egy mascarponés csokis pite, ami cukormentes. Isteni finom! Vigyázni kell vele, mert függőséget okoz. 


Mascarponés csokis pite

Hozzávalók:

Omlós linzertésztához:

10 dkg liszt

1 kiskanál sütőpor

4 dkg darált eritrit

csipet só

1 tojás sárgája

2 dkg kakaópor

5 dkg vaj


A krémes részhez:

25 dkg mascarpone

édesítő ízlés szerint

150 g tejföl (20 %-os)

1 tojás

1 evőkanál keményítő

70 g étcsokoládé

1 dl tejszín

Elkészítés:

A száraz anyagokat egy nagy tálba tesszük, a lisztet, a sütőport, a sót, a kakaóport és az eritritet. A felsoroltakat összekeverjük, majd hozzáadjuk a vajat és gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk benne. Ezután a tojássárgáját is hozzáadjuk és linzertésztát gyúrunk. A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk. Egy kisebb tepsit vagy kerámiaformát kivajazunk, kilisztezünk, amibe a kinyújtott linzert beleillesztjük.

A mascarponét a tejföllel, a tojással és az édesítővel habosra keverjük. A végén a krémhez egy evőkanál keményítőt adunk. Ezt a mascarponés krémet ráöntjük a kakaós linzerre. Az étcsokoládét gőz fölött megolvasztjuk, majd hozzákeverjük a tejszínt. Az elegyengetett mascarponés krém tetejére rácsorgatjuk a tejszínes-csokoládés keveréket. A süteményt előmelegített sütőbe toljuk és 30 perc alatt megsütjük. 


2021. február 28., vasárnap

Kókusztejes chiapuding almakompóttal

Az almakompótot nagyon szeretem, gyakran készítem a téli időszakban. Legutóbb is jó nagy adagot főztem belőle és a reggeli chiapudingomra is jutott belőle. A recept nem újdonság, de remélem valakinek sikerül ötletet adnom egy egészséges, diétás reggelihez. 

Kókusztejes chiapuding almakompóttal

Hozzávalók: (1 kehelyhez)

A pudinghoz:

2 dl kókusztej

3 evőkanál chimag

édesítő ízlés szerint

 

almakompót

leheletnyi fahéj 


Elkészítés:

A kókusztejet ízlés szerint megédesítjük. Beleszórjuk a chia magot, majd alaposan elkeverjük. Lefedve hűtőbe tesszük egy éjszakára, hogy bezselésedjen. Másnap a chiapuding felét kehelybe kanalazzuk és almakompótot teszünk rá. Erre a maradék chia puding kerül, a tetejére pedig almakompótot rakunk. A desszert tetejét egy leheletnyi fahéjjal megszórjuk.


2021. február 13., szombat

Sajtos-krumplis pogácsa

Életem első krumplis pogácsáját láthatják az olvasóim. A maradék krumplipüré felhasználására találtam ki, hogy pogácsába teszem. A recept forrását nem tudom, régebben firkáltam le valahonnan egy cetlire. Nem réteges, de elégedett voltam a végeredménnyel.


Sajtos-krumplis pogácsa

Hozzávalók:

A tésztához:

30 dkg liszt

25 dkg krumplipüré

10-15 dkg vaj (attól függően, hogy milyen krémes a püré)

1 tojás

3 dkg élesztő

1 kiskanál só

1 kiskanál cukor

0,3 dl tej (az élesztő felfuttatásához)

A tetejére:

1 tojássárgája

reszelt sajt

Elkészítés:

Az élesztőt kis cukorral a tejben felfuttatjuk. Közben a lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a krumplipürét, a tojást, a sót, végül a felfuttatott élesztőt. Mindent jól összedolgozzuk , amíg egy laza tésztát nem kapunk. Ezután lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a pogácsákat. A tetejüket lekenjük tojássárgájával és mindegyikre reszelt sajtot szórunk. 

A pogácsákat fél óráig magukra hagyjuk, hogy keljenek. 

Ha megkeltek, előmelegített sütőben pirosra sütjük őket.



2021. február 7., vasárnap

Mákos-eperjoghurtos torta

Aki követi a blogomat, az tudja, hogy nagyon szeretem a joghurtos-gyümölcsös sütiket. Ez a torta finom mákos piskóta, rajta pedig annál is finomabb eperjoghurtos krém. Fagyasztott gyümölcsből készült, így a dekorációt most mellőztem. A torta külseje szerény, de isteni jó. 


 

Mákos-eperjoghurtos torta

Hozzávalók:

Mákos piskótához:

4 tojás

4 evőkanál eritrit

2 evőkanál liszt

2 evőkanál darált mák

Az eperjoghurtos krémhez:

400 g eper ( nálam fagyasztott)

250 g mascarpone

200 g görög joghurt

édesítő ízlés szerint

20 g zselatin

Elkészítés:

A tojásokat kettéválasztjuk. A tojások sárgáját az eritrittel habosra keverjük, a fehérjét pedig kemény habbá verjük. Az eritrites tojássárgába beleforgatjuk a tojáshabot, majd hozzáadjuk a lisztet, a darált mákot, majd óvatosan mozdulatokkal elkeverjük. A mákos piskótamasszát kivajazott, kilisztezett tortaformába simítjuk. Előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.

A fagyasztott epret hagyjuk kiengedni, majd botmixerrel pürésítjük. A mascarponéhoz hozzáadjuk az eperpürét és az édesítőt, majd botmixerrel összedolgozzuk az egészet. Az epres krémhez hozzákeverjük a görög joghurtot. A kimért zselatint kevés vízben megduzzasztjuk, majd alacsony lángon meglangyosítjuk. A zselatint elkeverjük 2-3 evőkanál epres joghurtkrémmel, majd hozzáadjuk a többi krémhez. Ezután a krémet a tortaformában lévő mákos piskótára öntjük.

A tortát  hűtőbe tesszük dermedni egy éjszakára.  Másnap szépen szeletelhetjük. 


2021. február 3., szerda

Túrós kekszes süti narancszselével

Mindenki szereti, ha egy sütit egyszerű elkészíteni és finom. Ez pontosan olyan. Ajánlom, mert a sütőt sem kell bekapcsolni hozzá. Aki nem diétázik, az nyugodtan cserélje le a korpás kekszet édes-vajas kekszre. :)



Túrós kekszes süti narancszselével

Hozzávalók:

fél csomag Korpovit keksz

A túrókrémhez:

500 g túró

400 g görög joghurt

édesítő ízlés szerint

1 evőkanál vaníliakivonat

A narancszseléhez:

2 dl narancslé

1 tasak színtelen tortazselé

Elkészítés: 

Egy nagy tálba tesszük a görög joghurtot és a túrót, majd botmixer segítségével krémesítjük. Ezután a túrókrémet ízlés szerint édesítjük és a vaníliakivonatot belekeverjük. Egy sütőtálat kirakunk egy sor keksszel, majd rásimítjuk az édes túrókrém egy részét, újabb sor keksz következik, majd túrókrém következik. Addig rétegezzük a túrókrémet a keksszel, míg elfogynak a hozzávalók.  Az utolsó túrórétegre narancszselét készítünk.

A színtelen tortazselét elkeverjük a narancslével, majd gázra tesszük és forrástól számítva 1 percig főzzük. A naracszselét kicsit hagyjuk hűlni, majd  ráöntjük a túrórétegre. A sütit egy éjszakán át pihentetjük a hűtőbe, hogy a keksz kellő képen megpuhuljon. Másnap szeleteljük.