Életem első krumplis pogácsáját láthatják az olvasóim. A maradék krumplipüré felhasználására találtam ki, hogy pogácsába teszem. A recept forrását nem tudom, régebben firkáltam le valahonnan egy cetlire. Nem réteges, de elégedett voltam a végeredménnyel.
Sajtos-krumplis pogácsa
Hozzávalók:
A tésztához:
30 dkg liszt
25 dkg krumplipüré
10-15 dkg vaj (attól függően, hogy milyen krémes a püré)
1 tojás
3 dkg élesztő
1 kiskanál só
1 kiskanál cukor
0,3 dl tej (az élesztő felfuttatásához)
A tetejére:
1 tojássárgája
reszelt sajt
Elkészítés:
Az élesztőt kis cukorral a tejben felfuttatjuk. Közben a lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a krumplipürét, a tojást, a sót, végül a felfuttatott élesztőt. Mindent jól összedolgozzuk , amíg egy laza tésztát nem kapunk. Ezután lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a pogácsákat. A tetejüket lekenjük tojássárgájával és mindegyikre reszelt sajtot szórunk.
A pogácsákat fél óráig magukra hagyjuk, hogy keljenek.
Ha megkeltek, előmelegített sütőben pirosra sütjük őket.
Szép mosolygós pogácsaid lettek, és biztos nagyon finomak is. Nem is gondoltam volna, hogy még nem sütöttél ilyet 😀.
VálaszTörlésÉn szoktam sima krumplisat is, de krumplis-túrósat és krumplis-töpörtyűset is. Lehet variálni az ízekkel, egyik jobb mint a másik 😁.
Szép, kívánatosak lettek a pogácsáid! :)
VálaszTörlés