2014. augusztus 30., szombat

Meggyes-mákos pite



Vágytam egy szelet omlós pitére, finom töltelékkel. Nem akartam klasszikusat (almás, túrós, meggyes) sütni, valami újat szerettem volna kipróbálni. Eszembe jutott, hogy a meggy és a mák milyen jók együtt, s arra gondoltam, hogy kettőjük kombinációjával készítek pitét. A két omlós tésztaréteg között egy mákos krém és egy meggyes-pudingos réteg található. A kreációm annyira finom lett, hogy egy nap alatt elfogyott. Ez a pite mennyei lett, készítsétek el! :)


Meggyes-mákos pite
Hozzávalók: (20×30 cm-es tepsi) 
Az omlós tésztához:
30 dkg finomliszt
pici só
2 ek. porcukor
1,5 tk. sütőpor
20 dkg hideg vaj
2 tojás sárgája
1 ek. tejföl

Mákos töltelékhez:
10 dkg őrölt mák
7 dkg porcukor
1 citrom héja
1 dl tej
6-7 ek. étkezési gríz
2 tojás fehérje

Meggyes töltelékhez:
1 üveg meggybefőtt
1 mk. fahéj
3-4 ek. cukor
2 vaníliás pudingpor

Elkészítés: 
Egy tálba tesszük a lisztet, a sót, a cukrot, majd belekeverjük a sütőport.  A vajat gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk a liszttel, majd a két tojás sárgájával és a tejföllel összeállítjuk a tésztát.  A tésztát két részre osztjuk, fóliába csomagoljuk és kb. fél órát pihentetjük a hűtőbe. A pihentetés után a két darab tésztát tepsi méretűre nyújtjuk.

Elkészítjük a mákos tölteléket: tejbe beleöntjük a porcukorral elkevert mákot és a citrom reszelt héját. Folyamatosan kevergetve két percig főzzük, majd félretesszük hűlni. Ezután a 2 tojás fehérjét kemény habbá verjük és óvatosan beleforgatjuk a mákba, majd a grízt is hozzákeverjük.

A meggyes töltelékhez: a meggyet kimagozzuk és a levével együtt összeturmixoljuk, majd elkeverjük a vaníliás pudingporral. Hozzáadjuk a cukrot és a fahéjat. Tűzre tesszük és besűrűsítjük. A krémet félretesszük, hogy kihűljön.

Egy 20×30 cm-es tepsit kivajazunk, kilisztezünk. Az egyik kinyújtott lapot beleterítjük a tepsibe. Rásimítjuk a máktölteléket, majd arra a pudingos-meggyes krémet. A másik kinyújtott lapot a meggyes krém tetejére fektetjük.

A süteményt 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30-40 perc alatt megsütjük. 
Aki szereti megszórhatja a tetejét porcukorral.

5 megjegyzés:

  1. De guszta! Finom lehetett, nekem a meggyes-mákos párosítás mindig bejön :-)

    VálaszTörlés
  2. Kedves Vanilin!

    Érdeklődni szeretnék, hogy a grízt csak simán teszed a krémhez?
    Nem kell vele semmit csinálni?

    Köszönöm
    Éva

    VálaszTörlés
  3. Kedves Éva! Igen,a grízt egyszerűen hozzákeverjük a mákos tojásfehérjés krémhez. Készítsd el bátran és írd meg, hogy hogy ízlett. :)

    VálaszTörlés
  4. Szia Vanilin!

    Megsütöttem a receptet, nagyon finom lett, ízlett az egész családnak.
    Köszönöm
    Éva :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Éva!
      Nagyon örülök, hogy megsütötted, annak pedig még jobban, hogy ízlett. :) Köszönöm, hogy megírtad.
      Vanilin

      Törlés