A Rákóczi-túros egy igazi klasszikus süti, de egyre kevesebb cukrászdában találkozhatunk vele. Ezt a mennyei sütit otthon is bármikor elkészíthetjük, a fáradozást pedig megéri, mert isteni és nem túl bonyolult. Alul egy egyszerű omlós tészta, rajta túrókrém, amit éppenhogy megsült,
puha tojásfehérjehab és finom, savanykás baracklekvár rácsoz. Ezt a klasszikus sütit már többször is megsütöttem, amit most tortaformában készítettem el. A tortát Farkas Vilmos receptje alapján készítettem, de néhány helyen módosításokat hajtottam végre a recepten. Most a módosított változatot közlöm. A recept eredeti forrását itt találjátok:
http://receptek.tv/index.php?oldal=49&uid=4&n=771
Nekem nem volt mandulalisztem és a tojáshabba is kevesebb cukrot tettem.
A végeredmény ilyen lett!
Én így
készítettem:
Rákóczi túrótorta
A tortaformát
sütőpapírral kibéleljük.
- Először elkészítjük a piskótát.
A piskótához:
3 tojás
sárgája
3 tojás
fehérje
40 g cukor
40 g liszt
A tojásokat kettéválasztjuk.
A sárgáját a cukorral robotgép segítségével habosra keverjük. A tojásfehérjét
nem túl kemény habbá verjük. Ezután a cukros tojássárgás masszába beleforgatjuk
a tojásfehérjét, majd utána óvatosan a lisztet is. A masszát terítsük szét a
tortaformában és 8-10 perc alatt süssük készre.
- Második lépésként elkészítjük a linzert.
A linzerhez:
40 g porcukor
120 g liszt
80 g hideg vaj
1 késhegynyi szalalkáli
1 tojás sárgája
A porcukrot, lisztet és a
szalalkálit elmorzsoljuk hideg vajjal, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a
tojássárgájával. Ha összeállt a tészta pihentessük fél órát hűtőben.
- Elkészítjük a túrótölteléket
Hozzávalók a
túrótöltelékhez:
500 g túró
100 g cukor
100 g aszalt mazsola
60 g búzadara
4 db tojás sárgája
1 db citrom reszelt héja és
leve
1 db vaníliarúd kikapart
belseje
Az összetevőket alaposan
keverjük össze.
- A torta összeállítása
A linzerlapot vékonyan
megkenjük forró sárgabaracklekvárral, majd szétterítjük rajta a túrót és
letakarjuk a piskótalappal, amit szintén megkenhetünk forró lekvárral.
- Tojáshab
Hozzávalók:
6 tojásfehérje
200 g cukor
Hat tojás fehérjéből a
cukorral kemény habot verünk és a torta tetejére terítjük. 170 C fokos
előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük. Baracklekvárral díszítjük. (Elfogyott a lekvárom, így a díszítés nálam elmaradt.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése