Egy saját recept, melyet akkor ötlöttem ki, mikor sok körténk termett. Kelt tésztában egyesül a zamatos körte és a fenséges karamell. Tökéletes párost alkotnak. :)
Körtés-karamellás papucs
Hozzávalók:
A tésztához:
• 50 dkg liszt
• 5 dkg vaj vagy margarin
• 2,5 dl tej
• 2,5 dkg élesztő
• 1 kávéskanál só
• 3 dkg cukor
A töltelékhez:
• körte
• 1 tasak karamellás pudingpor
• 4 dl tej
• 2-3 evőkanál cukor
• tojás a tészta kenéséhez
Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne az élesztőt, a cukrot és 1
evőkanál lisztet, majd 5-10 percig hagyjuk felfutni. A lisztet a sóval
és a margarinnal elmorzsoljuk, majd a felfuttatott élesztővel tésztává
gyúrjuk. Langyos helyen duplájára kelesztjük.
A töltelékhez a
pudingporból, a tejből és a cukorból pudingot főzünk. A tésztát lisztezett deszkára borítva 1 cm vastagra nyújtjuk,
majd 16 darab kockára vágjuk. A pudingot a négyzetekre adagoljuk, és egy félbevágott, kimagozott körtét teszünk mindegyikre.
A tészták széleit tojással megkenjük,
és a két szemben lévő sarkot egymásra hajtjuk, így kapunk papucs
alakot.
A papucsokat sütőpapírral fedett vagy zsírozott-lisztezett
tepsibe helyezzük, a tetejüket
tojással megkenjük. Langyos helyen
10-15 percig kelesztjük, majd 170 °C-os sütőben aranysárgára sütjük.
De megenném ezt most :-) Nagyon guszta lett!
VálaszTörlés