2023. október 30., hétfő

Mákos guba

Mákos gubát készíteni nagyon egyszerű! Egy kisadag van a képen. Mennyiséget most nem írok, csak az elkészítés módját.

Mákos guba

Hozzávalók:

szikkadt kifli

tej

folyékony édesítő

vaníliaesszencia

citrom reszelt héja

darált eritrit

darált mák

tálaláshoz: vaníliasodó


Elkészítés:

A darált mákot és a darált eritritet egy tálban összekeverjük.

Karikákra vágjuk a kiflit és egy nagy tálba helyezzük.

A vaníliaeszenciát, a folyékony édesítőt és a reszelt citromhéjat elkeverjük a tejben. Ráötjük a keveréket a kiflikarikákra, majd rászórjuk a mákkeveréket és óvatosan átkeverjük, hogy a kiflidarabok ne törjenek össze. Egy hőálló tálba helyezzük. Sütőbe (180 fokra) tesszük és 15 percig sütjük. 

Vaníliasodóval tálaljuk.


2023. október 18., szerda

Almás pite

Valószínűleg észrevettétek, hogy az elmúlt pár hónapban kicsit csendes voltam. Igazából se kedvem se időm nem volt a blogíráshoz, a sütéshez. Nem ígérem, hogy aktív leszek, de most hoztam egy finomságot. Ha ősz, akkor almás pite! A recept, itt található. A klasszikus finomság elkészítésében annyi a változtatás, hogy a fehér liszt 60%-át teljes kiőrlésű lisztre cseréltem, a tetejére porcukor helyett darált eritritet szórtam. Vigyázat, az evését  nem lehet abbahagyni egy szeletnél! :)





2023. március 14., kedd

Almás-gesztenyekrémes torta (reform)

Kicsit elmaradtam a blogról, se kedvem se időm nem volt írni. Február végén ünnepeltem a születésnapomat. Erre az alkalomra egy finom krémes reformtortát sütöttem. Az alapja a már bevált lenmaglisztes tésztám, rajta almás pudingos krém, majd gesztenyés ricottakrém van a tetején. Isteni! :))

Almás-gesztenyekrémes torta

Hozzávalók:

A tortalaphoz:

2 tojás

60 g zabpehelyliszt

40 g lenmagliszt

2 evőkanál kakaópor

egy csipet só

édesítőszer

fél tasak sütőpor

3 evőkanál olaj

1,5 dl víz


Az almás krémhez:

450 g reszelt alma

kevés fahéj

1 dl almalé

édesítő ízlés szerint

1 tasak vaníliás pudingpor


Gesztenyekrémhez:

200 g cukormentes gesztenyemassza

250 g ricotta

1-2 csepp édesítő


Elkészítés:

A két egész tojást egy keverőtálba tesszük és géppel habosra verjük. Hozzáadjuk az édesítőt, majd beleöntjük a vizet, az olajat és mindent összekeverünk.
Egy másik tálban a zabpehelylisztet, a lenmaglisztet, a kakaót, a sütőport és a sót összevegyítjük. A kakaós lisztkeveréket beleöntjük a tojásos részbe és az egészet simára dolgozzuk.
A tésztát egy kisebb méretű tortaformába öntjük és előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.

A vaníliás pudingport az édesítővel és az almalével elkeverjük. A reszelt almát elkeverjük benne, fahéjjal ízesítjük, majd az egészet felfőzzük, összeforraljuk lassú tűzön. A kihűlt tésztalapra rátesszük az almakrémet, majd egyenletesen elsimítjuk.

A felolvasztott gesztenyepürét és a ricottát egy tálba tesszük, majd botmixer segítségével krémesre dolgozzuk. Egy-két csepp édesítővel édesítjük. A gesztenyekrémet az almás pudingos rétegre simítjuk. 


2023. február 1., szerda

Vaníliás-rozmaringos keksz

 Ismét kekszrecept. A rozmaring igazán finom ízt kölcsönöz ennek a ropogtatni valónak. 😊

 

Vaníliás-rozmaringos keksz

Hozzávalók:

15 dkg liszt (nálam szénhidrát csökkentett)

5 dkg zsír (vagy 8 dkg vaj)

1 késhegynyi sütőpor

10 g vaníliás fehérjepor

csipet só

kevés rozmaring apróra vágva

édesítőszer


Elkészítés:

Egy tálban a lisztet összekeverjük a vaníliás fehérjeporral, a sóval, a sütőporral és az apróra vágott rozmaringgal. Ezután hozzáadjuk az édesítőszert, a zsírt és összegyúrjuk a tésztát. 

Lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát és tetszőleges formára szaggatjuk. 

Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk a kekszeket, majd 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük őket. 

Hagyjuk teljesen kihűlni, és azután légmentes dobozba zárjuk.

2023. január 25., szerda

Mákos-túrós koszorú (fitt)

Egy fitt recept következik túróval, zabpehelyliszttel és kókuszliszttel. Kevert tésztáról van szó, így nem igényel nagy szakértelmet az elkészítése. Egyszerű, de nagyszerű! :)


Mákos-túrós koszorú (fitt)

Hozzávalók:

A tésztához:

500 g túró

120 g zabpehelyliszt

80 g kókuszliszt

40 g darált mák

3 tojás

4 dl víz

folyékony édesítő

1 tasak sütőpor


Díszíteni:

darált eritrit


Elkészítés:

Egy tálban összekeverjük a zabpehelylisztet, a kókuszlisztet, a darált mákot és sütőport.

A túrót botmixerrel krémesítjük.

A tojásokat az édesítővel habosra verjük, majd hozzákeverjük a krémes túrót. Ezután beleöntjük a vizet. Hozzáadjuk a mákos lisztkeveréket, majd csomómentesre keverjük a tésztát. A masszát kivajazott, kilisztezett koszorúformába simítjuk és előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. 

Ha kihűlt a sütemény, kiborítjuk a formából és darált eritrittel megszórjuk a tetejét.


2023. január 18., szerda

Sajtos-bazsalikomos zabfalatok

Tízóraira és uzsonnára szeretek kekszet eszegetni. Mivel a házi keksznél nincs jobb, gyakran sütök ilyen csemegét. Nem csak az édes, hanem a sós kekszekért is rajongok. Ez most sajtos-bazsalikomos ízesítésű. Páratlan! :)

Sajtos-bazsalikomos zabfalatok

Hozzávalók:

110 g zabpehely

50 g finomliszt

50 g zsír (vagy 80 g vaj)

1 tojás

1 kiskanál só

5 dkg reszelt sajt

1 teáskanál bazsalikom

Elkészítés:

A finomlisztet a zabpehellyel, a sóval és a bazsalikommal elkeverjük. Ezután hozzáadjuk a sajtot, majd a zsírral elmorzsoljuk. A tésztához hozzáadjuk a tojást, majd összegyúrjuk. 

A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, majd kör alakú kiszúróval kiszaggatjuk. A kekszeket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, majd 180 foka előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.