2022. szeptember 4., vasárnap

Kókuszos köleskása mandulával

Beköszöntött a szeptember. Nálam tökéletes őszi reggelinek számít a kása. A zabkása mellett a legnagyobb kedvencem a köleskása. Ez most kókuszos, amit mandulával fogyasztottam. Kedvem szerint szoktam variálni különféle magvakkal és gyümölcsökkel. Tápláló finomság! :)

Kókuszos köleskása mandulával

Hozzávalók:

100 g köles

2 dl víz

1 dl kókusztej

pici só

édesítőszer


Tálaláshoz:

kókuszreszelék

egész mandula


Elkészítés:

A kölest megmossuk. Egy csipetnyi sóval és édesítővel a vízben feltesszük főni a kölest. Amikor már majdnem az összes vizet magába szívta, hozzáöntjük a kókusztejet és puhára főzzük. Pohárba/tálkába  adagoljuk, kókuszreszelékkel megszórjuk és egész mandulát teszünk a tetejére. 


2022. augusztus 31., szerda

Kakaós tökmaglisztes süti vaníliapudinggal (diétás)

Egy kevert sütit hoztam tökmagliszttel és kókuszliszttel. Nagyon jó alapanyagra leltem  a tökmaglisztben, mivel alacsony a szénhidráttartalma és az íze is nagyon finom. Az alakbarát  süti tetejére egyszerű cukormentes vaníliapudingot főztem. Egyszerű, gyors, diétás süti. :) 


Kakaós tökmaglisztes süti vaníliapudinggal (diétás)

Hozzávalók:

A kevert tésztához:

2 tojás

60 g liszt

30 g tökmagliszt

30 g kókuszliszt

1 evőkanál kakaópor

csipet só

1 teáskanál sütőpor

édesítő ízlés szerint

2 evőkanál olaj

1,5 dl víz


A tetejére:

2 csomag vaníliás pudingpor

édesítőszer

8 dl tej


Elkészítés:

Egy nagy tálba kimérjük a lisztet, a tökmaglisztet és a kókuszlisztet. Beleszitáljuk a kakaóport, majd belekeverjük a sütőport és a sót.

A tojásokat az édesítővel habosra keverjük, majd hozzáöntjük a vizet és az olajat. Hozzáadjuk a lisztes keveréket és csomómentesre keverjük. A tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk és előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. 

A vaníliapudingot elkészítjük a tasakon lévő utasítás szerint, majd rákenjük a kihűlt tésztára. Ha megdermedt a vaníliapuding, szeletelhetjük. 


2022. augusztus 27., szombat

Almás-áfonyás morzsasüti

A morzsasüti a legjobb választás, mert gyorsan megvan, gyümölcsös, egészséges és finom. Van már több a blogomon. Ez egy újabb variáció. :)


Almás-áfonyás morzsasüti

Hozzávalók: (2 kis szuflé formához)

A gyümölcsös részhez:

1 nagyobb alma

1 marék áfonya

kevés fahéj

A morzsához:

25 g zabpehelyliszt

15 g kókuszliszt

pici édesítő

20 g vaj


Elkészítés:

Előmelegítjük a sütőt. 

A zabpehelylisztet és a kókuszlisztet összekeverjük. Kisebb darabokban hozzátesszük a vajat, majd az édesítőszert, és kézzel morzsalékos állagúra dolgozzuk össze a tésztát.

Az almát meghámozzuk, majd apró darabokra vágjuk. Meghintjük egy kevés fahéjjal. Hozzáadjuk az áfonyát is.

A gyümölcsöt kivajazott szuflé formába kanalazzuk, és mindkettőt befedjük a morzsás tésztával.

A morzsasütit előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük.



2022. augusztus 21., vasárnap

Fitt mákos-kókuszos minikuglóf

Szuperjó kis bűntelen receptet találtam ki kókuszliszttel, mákkal és almával. Eperzselével tálaltam. Isteni lett! 😍 Lelkiismeretfurdalás nélkül megehetjük. Ettől fittek maradunk és nem kúsznak fel a kilók. Ebből a mennyiségből négy nagyobb minikuglóf lett.



Fitt mákos-kókuszos minikuglófok 

Hozzávalók:

A kevert tésztához:

5 dkg darált mák

5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt

5 dkg kókuszliszt

2 tojás

3 evőkanál olaj

1 alma reszelve

édesítő ízlés szerint

1 teáskanál fahéj

fél tasak sütőpor

2 dl víz


Eperzseléhez:

120 g eper

édesítő

2 kiskanál útifűmaghéj


Elkészítés:

A darált mákot, a búzalisztet és a kókuszlisztet összekeverjük. A lisztekbe belekeverjük a fahéjat és a sütőport.

A tojásokat az édesítővel habosra keverjük. Hozzáadjuk az olajat, a reszelt almát és a vizet. Ezután beleöntjük a lisztes részt, majd jól összekeverjük.

A kuglófformákat kivajazzuk, kilisztezzük, majd belekanalazzuk a tésztát. Előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. Kb. 30-35 perc.

Ha megsültek és kihűltek a minikuglófok, kiborítjuk őket a formából és elkészítjük az eperzselét. Ehhez az epret kevés édesítővel összeturmixoljuk, majd hozzákeverjük az útifűmaghéjat. Ha bezselésedett az eperpüré, akkor a minikuglófok tetejére kanalazzuk. 


2022. augusztus 17., szerda

Eperzselés-tökmaglisztes túrótorta (sütés nélküli)

Ez a a sütés nélküli túrótorta akkor készült, amikor nagy hőség volt, és nem volt kedvem bekapcsolni a sütőt. Most ismét meleg napok jönnek, készítsétek el bátran! Nagyon finom minden réteg és látványra sem utolsó, színekben pont passzol a nemzeti ünnephez. :) (Hozzáteszem a recept megalkotásakor ez nem volt szempont.)




Epres-tökmaglisztes túrótorta

Hozzávalók:

A kekszalaphoz:

80 g darált háztartási keksz (nálam Detki hozzáadott cukor nélküli)

70 g tökmagliszt

50 g vaj

2 evőkanál folyékony édesítőszer

1 kiskanál vanília kivonat

1 kiskanál fahéj

2 kiskanál útifűmaghéj (segíti a tészta összeállását)

kevés víz vagy tej


Túróréteghez:

500 g túró

200 g mascarpone

2 dl görög joghurt

édesítő ízlés szerint

15 g zselatin


Eperzseléhez:

300 g eper

1,5 dl víz

2 tasak tortazselé

édesítő ízlés szerint


Elkészítés:

A kekszport, az útifűmaghéjat és a tökmaglisztet összekeverjük. Hozzáadjuk a fahéjat, a vaníliát és az édesítőt, majd a vajjal elmorzsoljuk. Annyi vizet/tejet adunk hozzá, hogy összeálljon a massza. A tésztát tortaformába nyomkodjuk, majd fél órára a hűtőbe tesszük.

Egy tálba tesszük a túrót, a mascarponét, a görög joghurtot, az édesítőszert és botmixer segítségével krémesítjük. A zselatint beáztatjuk egy kevés vízbe, majd ha megdagadt, meglangyosítjuk. A zselatint hozzáadjuk a krémhez és a lehűlt tökmagos kekszalapra öntjük. Visszatesszük a hűtőbe minimum 3 órára. 

Az epret az édesítővel pürésítjük, majd hozzáadjuk a vizet. Ebben elkeverjük a tortazselét, feltesszük a gázra és felforraljuk. Egy kicsit hagyjuk hűlni, majd az eperzselét a megkeményedett túrókrémre öntjük és a tortát visszatesszük a hűtőbe legalább 2 órára.


2022. augusztus 13., szombat

Epres-morzsás túrótorta

A túró és az eper remek páros, sok sütiben találkozhatunk velük együtt. Ez a linzertorta is az ő barátságukat erősíti. A testvérem szülinapjára készült. Omlós tésztából készülő tortát kért, hát ezt készítettem neki. Nagyon örült ennek a krémes túrótortának, minden morzsáját szerette. Természetesen az eper lecserélhető áfonyára vagy málnára, azokkal is tökéletesen működik. :)




Epres-morzsás túrótorta

Hozzávalók:

Az omlós tésztához:

150 g búzaliszt

50 g teljes kiőrlésű búzaliszt

85 g vaj

1 tojás

70 g porcukor

1 tasak vaníliás cukor

csipet só

2 teáskanál sütőpor


Az epres túrótöltelékhez:

500 g túró

250 g eper (nálam most fagyasztott)

100 g cukor

1 tasak vaníliás pudingpor (40 g-os)

1 kiskanál útifűmaghéj 


Elkészítés:

A kétféle lisztet, a sót, a porcukrot, a vaníliás cukrot és a sütőport egy nagyobb tálba tesszük és összekeverjük őket. Ezután a vajjal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a kissé felvert tojást. Összedolgozzuk a tésztát. A tésztát kettévesszük, a kisebb cipót betesszük a fagyasztóba. A nagyobb cipót a hűtőben pihentetjük. 

A túróhoz hozzáadjuk a cukrot és az epret, majd botmixer segítségével krémesítjük őket. A túrókrémbe először belekeverjük a vaníliás pudingport, majd az útifűmaghéjat. 

A nagyobb tésztacipót lisztezett felületen kinyújtjuk. A tésztát kivajazott, kilisztezett tortaformába igazítjuk úgy, hogy 2-2,5 cm-es pereme legyen. Az epres túrókrémet rátesszük a tésztára. A megfagyott kisebb tésztacipót kivesszük a fagyasztóból és ráreszeljük a töltelékre.

Előmelegített sütőbe tesszük a sütit és 40-45 perc alatt megsütjük. 

Sütés után érdemes pár órát a hűtőben pihentetni, hogy áthűljön, mert csak szeletelhető szépen a torta. Aki szeretné, tálaláskor a torta tetejét porcukorral meghintheti.