2022. augusztus 13., szombat

Epres-morzsás túrótorta

A túró és az eper remek páros, sok sütiben találkozhatunk velük együtt. Ez a linzertorta is az ő barátságukat erősíti. A testvérem szülinapjára készült. Omlós tésztából készülő tortát kért, hát ezt készítettem neki. Nagyon örült ennek a krémes túrótortának, minden morzsáját szerette. Természetesen az eper lecserélhető áfonyára vagy málnára, azokkal is tökéletesen működik. :)




Epres-morzsás túrótorta

Hozzávalók:

Az omlós tésztához:

150 g búzaliszt

50 g teljes kiőrlésű búzaliszt

85 g vaj

1 tojás

70 g porcukor

1 tasak vaníliás cukor

csipet só

2 teáskanál sütőpor


Az epres túrótöltelékhez:

500 g túró

250 g eper (nálam most fagyasztott)

100 g cukor

1 tasak vaníliás pudingpor (40 g-os)

1 kiskanál útifűmaghéj 


Elkészítés:

A kétféle lisztet, a sót, a porcukrot, a vaníliás cukrot és a sütőport egy nagyobb tálba tesszük és összekeverjük őket. Ezután a vajjal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a kissé felvert tojást. Összedolgozzuk a tésztát. A tésztát kettévesszük, a kisebb cipót betesszük a fagyasztóba. A nagyobb cipót a hűtőben pihentetjük. 

A túróhoz hozzáadjuk a cukrot és az epret, majd botmixer segítségével krémesítjük őket. A túrókrémbe először belekeverjük a vaníliás pudingport, majd az útifűmaghéjat. 

A nagyobb tésztacipót lisztezett felületen kinyújtjuk. A tésztát kivajazott, kilisztezett tortaformába igazítjuk úgy, hogy 2-2,5 cm-es pereme legyen. Az epres túrókrémet rátesszük a tésztára. A megfagyott kisebb tésztacipót kivesszük a fagyasztóból és ráreszeljük a töltelékre.

Előmelegített sütőbe tesszük a sütit és 40-45 perc alatt megsütjük. 

Sütés után érdemes pár órát a hűtőben pihentetni, hogy áthűljön, mert csak szeletelhető szépen a torta. Aki szeretné, tálaláskor a torta tetejét porcukorral meghintheti. 



3 megjegyzés:

  1. Nagyon szép és finom tortát sütöttél, sok boldogságot az ünnepeltnek!

    VálaszTörlés
  2. De nagyon szép lett és szuper magas a töltelék! :-)

    VálaszTörlés