2020. július 27., hétfő

Áfonyás-túrós pite

Másfél hete a testvérem névnapjára sütöttem ezt az áfonyás-túrós pitét, ami végre felkerül a blogra is. Jó szívvel ajánlom mindenkinek, mert mi nagyon szerettük, remélem mások is. 😃



Áfonyás-túrós pite
Hozzávalók:
A kakaós tésztához:
30 dkg liszt
12 dkg porcukor
15 dkg vaj
egy csipet só
2 csapott evőkanál kakaópor
fél csomag sütőpor
1 tojás sárgája (a fehérje a töltelékhez kell)
1 evőkanál tejföl (függ a liszttől is)

A túrós töltelékhez:
500 g rögös túró
12 dkg cukor
1 teáskanál vanília
3 egész tojás + a tészta készítésénél megmaradt fehérje
fél tasak vaníliás pudingpor

100 g áfonya

Elkészítés:
A lisztet elkeverjük a sütőporral, a kakaóporral, a porcukorral és a csipet sóval, majd hozzáadjuk a vajat és gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk. Amikor már kellően morzsalékos, hozzáadjuk a tojássárgát és a tejfölt is. Gyorsan összegyúrjuk a tésztát és két gombócot formálunk belőle.
A nagyobb tésztagombócot lisztezett felületen kinyújtjuk és belefektetjük a kivajazott, kilisztezett tepsibe. 
A tojásokat kettéválasztjuk. A három tojásfehérjéhez hozzáadjuk a tészta készítésnél megmaradt fehérjét. A négy tojásfehérjéből géppel kemény habot verünk. 
A túrót áttörjük krumplinyomón. Ezt követően hozzáadjuk a cukrot, a vaníliát, a tojások sárgáját és alaposan elkeverjük. A túróba óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot, majd a vaníliás pudingport is. A túrós tölteléket a tepsiben lévő tésztára simítjuk, ezt követően az áfonyaszemeket rászórjuk. 
A kisebb tésztagombócot kinyújtjuk, majd vékony csíkokra vágjuk. A tésztacsíkokkal befedjük az áfonyás-túrós tölteléket. 
A süteményt előmelegített sütőbe tesszük és 45-50 perc alatt megsütjük.




2020. július 21., kedd

Áfonyás kekszes süti (sütés nélkül)

A múlt hét az áfonya bűvöletében telt. Két áfonyás sütit is készítettem, ez a kekszes a hétvégi desszertünk volt ebéd után. Amellett, hogy finom és könnyed, nem kell sütni, így nyári meleg napokon ideális választás, ha valamilyen nasit szeretnénk. Korpovitot használtam hozzá, de nyugodtan készíthetjük édesebb vajas keksszel is, továbbá az áfonyát lecserélhetjük más gyümölcsre, eperre vagy málnára. Ebből a mennyiségből 8 szelet lett.




Áfonyás kekszes süti (sütés nélkül)
Hozzávalók: 
120 g Korpovit keksz (vagy édes vajas keksz)
Krémhez:
150 g áfonya
400 g görög joghurt
2 dl habtejszín
édesítő ízlés szerint
15 g zselatin
Díszítéshez: 
pár szem áfonya


Elkészítés:
A keksz felével kirakjuk a kerámia forma alját, majd elkészítjük a krémet.
A habtejszínből gépi habverő segítségével kemény habot verünk.
Az áfonyát megmossuk, egy kicsit botmixerrel pürésítjük. Az áfonyapürét ízlés szerint édesítjük, majd gázra tesszük és 3-4 perc alatt összefőzzük. A kihűlt áfonyaszószt elkeverjük a görög joghurttal, majd hozzáforgatjuk a tejszínhabot is. Ha szükséges, még édesíthető a krém.
A zselatint megduzzasztjuk egy kevés vízben, majd alacsony lángon meglangyosítjuk. A zselatinba belekeverünk az áfonyás krémből 2-3 kanállal, majd ezt hozzákeverjük a maradék krémhez. 
A formában várakozó kekszekre ráöntjük a krémet, majd hűtőbe tesszük fél óra, hogy kissé megdermedjen a krém. Ha már nem folyékony az áfonyás krém, akkor a maradék keksszel kirakjuk a tetejét és egy éjszakára visszatesszük a hűtőbe, hogy a keksz megpuhuljon. 


2020. július 17., péntek

Áfonyás chiamagos pite (diétás)

A lehető legkevesebb munkával járó édesség, amely csupa túró és áfonya.  Pillekönnyű finomság, amely uzsonnára is tökéletes. Diétázók is bátran ehetik, mivel szénhidrátszegény.



Áfonyás chimagos pite (diétás)
Hozzávalók:
500 g rögös túró
300 g görög joghurt
1 tojás
1 evőkanál chia mag
1 evőkanál útifűmaghéj (vagy zabpehelyliszt)
édesítő ízlés szerint
100 g áfonya

Elkészítés:
A túróhoz hozzáadjuk a görög joghurtot, majd botmixerrel krémesítjük. Ízlés szerint édesítjük, majd hozzákeverjük a tojást. Belekeverjük a chia magot és az útifűmaghéjat is. A túrómasszát kivajazott piteformába simítjuk, majd a tetejére rászórjuk az áfonyát. Előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.


2020. július 11., szombat

Banános-meggyes kevert süti

A kevert sütik  a világ legegyszerűbb és leggyorsabb finomságai közé tartoznak. Nyáron különösen szezonjuk van, hiszen friss gyümölccsel készíthetjük. Nálam most egy banános tészta készült meggyel. Az alábbi receptet módosítottam egy kicsit. Ajánlom, mert a banán és a meggy nagyon jól passzolnak egymáshoz.


Banános-meggyes kevert süti
Hozzávalók:
A kevert tésztához:
1 tojás
125 g cukor
1 közepes banán
80 ml olaj
250 ml tej
200 g liszt
50 g zabpehelyliszt
fél tasak sütőpor

A tetejére:
10-15 dkg meggy

Elkészítés:
Egy nagyobb tálban összekeverjük a lisztet, a zabpehelylisztet és a sütőport.
A banánt botmixerrel pürésítjük.  A meggyet kimagozzuk.
Egy másik tálba beleütjük a tojást és robotgéppel habosra verjük. Hozzáadjuk a cukrot, majd tovább verjük. A felhabosított cukros tojáshoz hozzáöntjük a banánpürét, az olajat, a tejet és elkeverjük a hozzávalókat. Ezután a a sütőporos lisztet is hozzáadjuk, majd a tésztát simára keverjük. 
A tepsit kivajazzuk, kilisztezzük, a tésztát beleöntjük és elsimítjuk. A tészta tején elosztjuk a magozott meggyet. A süteményt előmelegített sütőbe toljuk és tűpróbáig sütjük. 
Ha megsült, kockára vágva tálaljuk.


2020. július 9., csütörtök

Epres sajttorta kocka (sütés nélkül)

Isteni finom sütés nélküli epres finomságot hoztam. Még az eperszezon idején történt, hogy a hűtőben egy lejárathoz közeli mascarponét találtam. Keresgéltem a neten és ráleltem erre a receptre. Az ötlet innen jött, de nálam más arányokkal készült a süti.  Ilyen nagy melegbe remek választás ez a finomság, eper helyett málnával vagy áfonyával is szuper lesz.



Epres sajttorta kocka (sütés nélkül)
Hozzávalók:
Kekszes réteg:
100 g kakaós darált keksz (cukormentes)
35 g vaj

Mascarponés krém:
250 g mascarpone
150 g eper
1 dl tejföl
édesítő ízlés szerint

Díszítéshez:
150 g eper

Elkészítés:
Egy tálba beletesszük a darált kakaós kekszet, majd a vajjal összegyúrjuk. A kekszes alapot egy kisebb kerámiaformába nyomkodjuk. 
Az epret megmossuk és pürésítjük. A mascarponét összekeverjük a tejföllel, az édesítővel majd hozzáadjuk az eperpürét és az egészet simára keverjük. Az epres krémet a kekszes rétegre simítjuk, majd a tetejét félbe vágott eperrel díszítjük. A sütit egy éjszakára hűtőbe tesszük dermedni. Másnap szeleteltjük.






2020. június 24., szerda

Ribizlis joghurttorta

Nagyon szeretem a joghurttortát, ezért sokszor készítettem már különböző ízben, színben. A hétvégén ribizlit használtam hozzá. Nagyon finom! 😊



Ribizlis joghurttorta
Hozzávalók: (18 cm-es tortaformához)
A piskótához:
2 tojás
2 evőkanál eritrit
1 evőkanál kakaó
1 evőkanál mandulaliszt

A joghurtos krémhez:
2 dl habtejszín
400 g görög joghurt
édesítő ízlés szerint
10 g zselatin
100 g ribizli

Tetejére:
30 g ribizli

Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk. A tojások sárgáját az eritrittel habosra keverjük, a fehérjéből pedig kemény habot verünk. A tojássárgás részbe beleforgatjuk a tojáshabot. Ezután beleszitáljuk a kakaóport, hozzáadjuk a mandulalisztet és óvatosan mozdulatokkal elkeverjük.
A tortaformát kivajazzuk, kilisztezzük, majd a mandulalisztes-kakaós piskótamasszát belesimítjuk. Előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.

A hideg habtejszínből kemény habot verünk. A görög joghurtot az édesítővel alaposan elkeverjük, majd a tejszínhabot óvatosan beleforgatjuk. A ribizlit is beletesszük. A zselatint kevés vízben megduzzasztjuk, majd alacsony lángon meglangyosítjuk. A langyos zselatinba elkeverünk két evőkanál joghurtos krémet, majd összekeverjük a többivel és a kihűlt piskótára öntjük. A torta tetejére ribizlit szórunk, majd egy éjszakára hűtőbe tesszük dermedni.