2020. április 8., szerda

Fahéjas kalács

Ritkán sütök kelt tésztát. Ennek oka egyrészt, hogy az elkészítése kissé időigényes másrészt csak frissen szeretem ezt a tésztafajtát. A járványidőszakban nekivágtam és készítettem egy fahéjas kalácsot. A végeredmény egy kívül-belül szép, és finom kalács lett. A húsvéti asztalra is ideális. 



Fahéjas kalács
Hozzávalók:
A kelt tésztához:
30 dkg liszt
2 dkg élesztő
1 csipet só
3 evőkanál cukor
1,5 dl tej
5 dkg vaj
2 tojás sárgája
1 tasak vaníliás cukor
1,5 teáskanál fahéj

Kenéshez:
1 kisebb tojás

Elkészítés:
Az élesztőt felfuttatjuk a tejben egy kanál cukorral. A lisztet egy tálba szitáljuk hozzáadjuk a maradék cukrot, a vaníliás cukrot a sót és a fahéjat. Ezeket elkeverjük, majd hozzáadjuk a két tojássárgáját, az olvasztott vajat, a felfuttatott élesztőt és összegyúrjuk. Alaposan kidagasztjuk a tésztát. Letakarva meleg helyen 1 órát kelesztjük. 
A megkelt tésztát lisztezett felületen  átgyúrjuk, majd 3 részre vágjuk és 3 gombócot formálunk belőle. Mindegyikből 35-40 cm hosszú rudat sodrunk, ezt követően pedig a tésztarudakat lazán összefonjuk. A kész kalácsot sütőpapírral bélelt püspökkenyérformába rakjuk és letakarva újabb 1 órát kelesztjük. 
A tojást villával kissé felverjük, majd szilikonos ecsettel megkenjük vele a kalácsot.
Előmelegített sütőbe tesszük és nagyjából 25-30 perc alatt aranyszínűre sütjük.


2020. április 5., vasárnap

Cukormentes banános minikuglóf

Már az idejét sem tudom mikor vettem meg a mini kuglóf formámat, most ebben a nehéz időszakban, végre eljött az ő ideje is. Ezzel az egyszerűen elkészíthető cukormentes finomsággal végre felavattam a formát.  Körülbelül 10 perc összeállítani a tésztát és már süthetjük is. Ebből a mennyiségből nekem 3 nagyobb minikuglófom lett. Kapós volt, csak egyről sikerült fotót készítenem. :) Nem túl édes, ugyanakkor egészségesebb, mint a cukros változat.


Cukormentes banános minikuglóf
Hozzávalók:
A kevert tésztához:
12 dkg liszt
1 közepes banán
fél csomag sütőpor
0,5 dl olaj
2 tojás
2 evőkanál eritrit

Díszítéshez:
porrá őrölt eritrit

Elkészítés:
Összekeverjük egy tálban a lisztet és a sütőport. A banánt botmixerrel pürésítjük.
Az egész tojásokat  az eritrittel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a banánpürét és az olajat. Ezt követően a nedves részhez hozzákeverjük a sütőporos lisztet. A tésztát kivajazott mini kuglóf formába elosztjuk és előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük. 
Ha kihűlt a sütemény porrá őrölt eritrittel megszórjuk.

2020. március 31., kedd

Túró Rudi pohárkrém

Egy pohárkrém maradék piskóta és túró felhasználásával. A túró Rudit nagyon szeretem, már tortaformában elkészítettem régebben, a  receptje itt található. Nemrég pohárkrémként készítettem el ezt az finomságot. Így is csodás! 


Túró Rudi pohárkrém
Hozzávalók: (1 kehelyhez)
Rétegezéshez:
kockára vágott kakaós piskóta (cukormentes)

Túrókrémhez:
25 dkg túró
3 evőkanál tejföl
1 dl habtejszín
édesítő ízlés szerint

Tetejére:
5-6 kocka cukormenetes étcsokoládé
1 kiskanál olaj

Elkészítés:
A túrót az édesítővel  és a tejföllel botmixer segítségével krémesítjük. A habtejszínt kemény habbá verjük, majd hozzáforgatjuk a túrókrémhez.
A kehely aljára teszünk egy adag tejszínes túrókrémet majd kakaós piskótakockákkal befedjük. Erre túrókrémet kanalazunk, majd újból piskóta következik. A rétegzést túrókrémmel zárjuk. Az étcsokoládét vízgőz felett felolvasztjuk majd egy kiskanál olajjal elkeverjük. A pohárkrém tetejére rácsorgatjuk az olvasztott étcsokoládét, majd a pohárkrémet hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek. 


2020. március 21., szombat

Gránátalmás túrószelet

Ezt a túrós szeletet bűntudat nélkül lehet enni, mert se cukrot se lisztet nem tartalmaz, csupán túró, joghurt és gyümölcs. További érveim mellette: sütés nélküli, kevés munka, kevés idő, kalória- és szénhidrátszegény.  Hasonló finomságot már korábban is készítettem, akkor kuglófformába, annak receptje itt található.



Gránátalmás túrószelet
Hozzávalók: (egy püspökkenyérformához)
500 g túró
330 g krémes joghurt
édesítő ízlés szerint
2 marék gránátalmamag
15 g zselatin

A tetejére díszíteni:
gránátalmamagok

Elkészítés:
Egy püspökkenyérformát folpackkal kibélelünk.
A túrót a krémes joghurttal  és az édesítővel botmixer segítségével krémesre keverjük. Ezután hozzákeverjük a gránátalmamagokat.
A zselatint kis lábasba tesszük és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Ha megduzzadt a zselatin, akkor alacsony lángon folyamatos kevergetés mellett meglangyosítjuk. Nem forraljuk fel! A langyos zselatinhoz hozzákeverünk két evőkanállal a túrókrémből, majd az egészet hozzákeverjük a többi krémhez. A gránátalmás túrókrémet a kibélelt püspökkenyérformába öntjük, elsimítjuk, majd a sütit  egy éjszakára hűtőbe tesszük dermedni. Ha megdermedt, kiborítjuk a formából, gránátalmamagokkal díszítjük és szeletelhetjük. 


2020. március 16., hétfő

Kókusztejes chiamagos túrókrém sárgabaracklekvárral

Számomra a túrókrém tökéletes desszert, ez kókusztejjel van gazdagítva és került bele chiamag is. A házi sárgabaracklekvárral rétegezett szuper-egészséges finomságot igazán könnyű elkészíteni és garantáltan mindenkinek nagy örömet fog szerezni. :)



Kókusztejes chiamagos túrókrém sárgabaracklekvárral
Hozzávalók: (2 pohárhoz)
A túrókrémhez:
1 dl kókusztej
250 g túró
120 g joghurt
édesítő
1 evőkanál chia mag

Rétegezni:
sárgabaracklekvár

Elkészítés:
A túrót a joghurttal, a kókusztejjel és az édesítővel alaposan összekeverjük, majd a chia magot is hozzákeverjük. A poharak aljára túrókrémet teszünk majd 4-5 evőkanál sárgabaracklekvár következik. A lekvárra rárakjuk a maradék túrókrémet. A pohárkrém tetejére díszítésként egy csöpp baracklekvárt teszünk. Az édességet egy éjszakára hűtőbe tesszük, majd kanalazzuk.


2020. március 8., vasárnap

Mákos linzer házi meggylekvárral

A munkahelyemre szülinapom alkalmából aprósüteményt terveztem sütni. Az az ötletem támadt, hogy a jolly yokernek számító linzert viszek. Azután eszembe jutott, hogy a mákos ízesítést már egy ideje ki akarom próbálni. Nem is hezitáltam, elkészítettem  az omlós mákos linzert, amit házi meggylekvárral töltöttem meg. Nagyon ízlett a kollégáimnak, többen elkérték a receptjét is. A mákos linzerhez nagyon jól passzol a kissé savanykás meggylekvár, az összhatás szuper. :) Érdemes kipróbálni a klasszikus linzert más változatban is.







Mákos linzer házi meggylekvárral
Hozzávalók:
A tésztához:
200 g liszt
100 g vaj
50 g porcukor
pici só
1 tojássárgája
2 evőkanál darált mák
1 tasak vaníliás cukor

Tölteni:
házi meggylekvár

Tetejére szórni:
porcukor

Elkészítés:
Egy mélyebb tálba a lisztet összekeverjük a csipet sóval, a darált mákkal, a porcukorral ls a vaníliás cukorral, majd a felkockázott hideg vajat elmorzsoljuk benne. Hozzáadjuk a tojássárgáját és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. A tésztát egy órára hűtőbe tesszük pihenni.
Miután letelt az idő, a tésztát lisztezett felületen kb 3-4 mm vastagságúra kinyújtjuk, majd tetszőleges formákra szaggatjuk. A teli és a lyukas linzereket sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk és előmelegített sütőben 8 perc alatt készre sütjük. A kihűlt linzerkarikákat meggylekvárral megtöltjük, a tetejüket porcukorral megszórjuk.