2018. augusztus 19., vasárnap

Sajtos-magvas keksz

Íme az elmaradásom: sajtos-magvas keksz. Még áprilisban készítettem ezt a finom sós ropogtatnivalót. Csak ajánlani tudom.

Sajtos-magvas keksz
Hozzávalók:
250 g  liszt (200 g teljes kiőrlésű liszt, 50 g fehér liszt)
100 g vaj
1 teáskanál só
1 teáskanál sütőpor
60 g sajt
25 g szezámmag
25 g lenmag
1 tojás
1-2 evőkanál víz

Elkészítés:
A kétféle lisztet, a sót, a sütőport, a reszelt sajtot és a magvakat egy keverőtálban összekeverjük. Hozzáreszeljük a vajat, gyors mozdulatokkal morzsás állagúra dolgozzuk. Hozzáadjuk a tojást és a vizet, összegyúrjuk és tésztává dolgozzuk. Cipóvá formázzuk és hűtőben 30 percet pihentetjük.
A tésztát lisztezett deszkán 3-4 mm vékonyra nyújtjuk, háromszög formára szaggatjuk.
A kekszeket sütőpapíros tepsire rakjuk, és 200 fokra előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük.



2018. augusztus 13., hétfő

Meggyes rétes

Könnyű meggyes rétest hoztam, amit bolti lapokból készítettem. Egyszerű és finom. Annyiban különleges, hogy teljes kiőrlésű réteslapból csináltam és a morzsa helyett útifűmaghéj került a töltelékbe, hogy a sütés során keletkező meggylevet megkösse.

Meggyes rétes
Hozzávalók: (2 rúdhoz)
1 csomag teljes kiőrlésű 8 lapos réteslap
4-5 evőkanál olaj a kenéshez
1 kg meggy
cukor ízlés szerint (én 5 evőkanál eritritet használtam)
1 mokkáskanál őrölt fahéj
3 evőkanál útifűmaghéj
2-3 evőkanál tejföl a tetejét megkenni

Elkészítés:
A meggyet megmossuk, kimagozzuk, jól kinyomkodjuk a levétől, majd a cukorral/eritrittel, a fahéjjal és az útifűmaghéjjal összekeverjük. 
Egy tiszta konyharuhát megnedvesítünk, az asztalra terítjük, majd egy réteslapot ráfektetünk és egy kevés olajjal megkenjük. Ráfektetjük a következő réteslapot, ezt is olajozzuk. Összesen négy réteslapot rétegezünk úgy, hogy a közüket olajjal megkenjük. 
A felső réteslap felénk eső oldalára egy csíkban ráhalmozzuk a meggyet, majd a konyharuha segítségével föltekerjük. A feltekert rétest óvatosan áthelyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd a tetejét vékonyan megkenjük tejföllel. Ugyanígy készítjük el a másik rúd rétest is.
Ezután előmelegített sütőben 30 percig sütjük a réteseket és langyosra hűtve szeleteljük.  Aki igényli porcukorral meghintheti a tetejüket. 

2018. július 29., vasárnap

Áfonyás-túrós torta (névnapra)

A testvérem névnapja július közepén volt, erre az alakalomra készítettem ezt a finom áfonyás-túrós tortát. A puha kakaós piskótalapok között áfonyás-túrós krém van, a torta tetején pedig csodás tejszínhab..... mennyei! :)


Áfonyás-túrós torta
Hozzávalók:
A kakaós piskótához:
8 dkg cukor
8 dkg liszt
4 dkg kakaópor
2 teáskanál sütőpor
3 tojás
5 evőkanál olaj
5 evőkanál víz

A krémhez:
25 dkg túró
25 dkg mascarpone
20 dkg áfonya
15 dkg porcukor
12 dkg zselatin
kevés víz

A tetejére:
2 dl habtejszín
5 dkg vaníliás cukor
2 kis tasak habfixáló

Díszítéshez:
pár szem áfonya


Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjéből kemény habot verünk. A lisztet, a kakaóport és a sütőport összekeverjük. A tojássárgáját a cukorral habosra verjük, majd hozzákeverjük a vizet és az olajat.  Ezután hozzáadjuk a sütőporral és a kakaóval összekevert lisztet és jól elkeverjük.  Ezt követően a tésztához óvatosan hozzáforgatjuk a felvert tojáshabot, majd a masszát egy kivajazott, kilisztezett tortaformába simítjuk. A kakaós piskótát előmelegített sütőbe helyezzük és közepes hőmérsékleten kb. 30-40 percig sütjük. (Végezzünk tűpróbát annak érdekében, hogy valóban megsült-e a tészta.)

A megmosott áfonyát 3-4 evőkanál vízzel és egy kevés porcukorral feltesszük a tűzre. Amikor már forr és a gyümölcs puha, levesszük a tűzről és botmixerrel pürésítjük.

A krémhez kikeverjük a túrót a krémsajttal, a maradék porcukorral, majd hozzáadjuk az összeturmixolt áfonyát. A zselatinra kevés vizet öntünk, majd hagyjuk egy kicsit állni. Ezt követően a beáztatott zselatint kis lángon folyamatos keverés mellett meglangyosítjuk. Miután levettük a tűzről 2-3 evőkanál túrós krémet elkeverünk benne, majd így hozzáadjuk a többi krémhez.

A megsült és kihűlt kakaós piskótát két egyforma lapra vágjuk. Az egyik piskótalapot a tortaformába helyezzük, a karimáját pedig fölcsatoljuk. Az áfonyás-túrós krémet rásimítjuk a tortalapra és befedjük a másik piskótalappal. 

A hideg habtejszínt a vaníliás cukorral felverjük, közben hozzáadunk 2 kis tasak habfixálót. A tejszínhabbal bevonjuk a torta tetejét, majd pár szem áfonyával díszítjük. A tortát néhány órára hűtőbe tesszük, hogy kissé megszilárduljon, majd szeletelhetjük.



2018. július 12., csütörtök

Banános-diós kevert süti meggyel

Egy egészséges, teljes kiőrlésű kevert sütit hoztam, amely nem túl édes. Cukormentes, a sütemény édességét és szaftosságát a pürésített banán adja.



Banános-diós kevert süti meggyel
Hozzávalók: (20x10-es püspökkenyérformához)
A kevert tésztához:
7,5 dkg darált dió
12,5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
2 banán pürésítve
3 evőkanál olaj
3 tojás
1 kiskanál sütőpor

15-20 dkg meggy

Elkészítés:
Összekeverjük a lisztet a diót és a sütőport.  Egy tálban a banánokat botmixerrel pürésítjük. A tojásokat habosra keverjük. Hozzáadjuk a banánpürét,  az olajat, majd beleforgatjuk a diós-sütőporos lisztet és az egészet egynemű masszává dolgozzuk. A kevert tésztába belekeverjük a magozott meggyet.
Egy 20x10-es püspökkenyérformába sütőpapírt teszünk és belesimítjuk a tésztát. A süteményt előmelegített sütőben 25-30 percig tűpróbáig sütjük.


2018. július 9., hétfő

Sárgabarackos chia puding

A chia magból finom édesség készíthető, amely egészséges és kevés munkával jár. Este pár perc alatt belekeverjük a tejbe a magokat, melyek éjszaka megszívják magukat folyadékkal. Reggel már csak annyi dolgunk van, hogy gyümölccsel ízesítjük és kész is van a finom reggeli. Én most sárgabarackosat készítettem, amely hozzáadott cukrot nem tartalmaz, mivel  finom édesek voltak a barackok. Szeretem ezt a finomságot, banánosat rendszeresen készítek. Korábban kakaósat is csináltam, azt is figyelmetekbe ajánlom.

Sárgabarackos chia puding
Hozzávalók:
A pudinghoz:
2 dl tej
3 evőkanál chia mag
3-4 érett sárgabarack

A díszítéshez:
1 sárgabarack

Elkészítés:
Este belekeverjük a chia magot a tejbe, majd betesszük a hűtőbe éjszakára, hogy kocsonyás állaga legyen. Másnap az érett sárgabarackokat kimagozzuk, majd simára turmixoljuk. A sárgabarackpépet  összekeverjük a chia pudinggal, majd felezett sárgabarackkal díszítjük.


2018. június 30., szombat

Gyümölcsös kupola


Velem gyakran előfordul, hogy első ránézésre beleszeretek egy receptbe, második ránézésre meg el is készítem. Így történt most ezzel a gyümölcsös kupolával, amit Neánál láttam meg. Én a kekszet kihagytam, a cukrot eritritre cseréltem, így diétás édesség lett a végeredmény. Tényleg szuper nyári desszert, mert sütni sem kell, és kedvünkre variálhatjuk benne a gyümölcsöket. Nálam málna, meggy és áfonya került bele.



Gyümölcsös kupola
Hozzávalók:
25 dkg tejföl
25 dkg joghurt
5 evőkanál eritrit
20 g zselatin
gyümölcs vegyesen (nálam: meggy, málna, áfonya)

Díszítéshez:
néhány szem friss gyümölcs 

Elkészítés:
Egy kerek aljú, közepes tálat kibélelünk átlátszó fóliával.
A gyümölcsöket megmossuk, a meggyet kimagozzuk. 
A zselatinra annyi vizet öntünk, hogy ellepje, majd lassú tűzön meglangyosítjuk. 
Egy edénybe összekeverjük a tejfölt és a joghurtot, hozzákeverjük a erititet/cukrot, majd  a langyos zselatint.  Óvatosan hozzáforgatjuk a gyümölcsöket, majd az egészet a fóliával bélelt tálba öntjük, elsimítjuk. Hűtőbe tesszük kb 2-3 óra dermedni. 
A hűtési idő letelte után tálra borítjuk, lehúzzuk róla a fóliát, friss gyümölcsökkel díszítjük.  


2018. június 25., hétfő

Egreses morzsasüti avagy crumble

Két hónapja vettem szufléformákat, ám kipróbálásuk csak a napokban történt meg. Morzsasütit vagy más néven crumble-t készítettem benne. Azt imádom ebben az angol sütiben, hogy nagyon gyümölcsös és kevés munkával jár az elkészítése. Alulra kerül a gyümölcs, rá pedig a a morzsaréteg.  Bogyós gyümölcsökkel a legjobb, én most egrest használtam, mert nagyon szeretem a fanyar ízét. Mennyeit lett!  :)

Egreses morzsasüti avagy crumble
Hozzávalók: (két egyszemélyes szufléformához)
A morzsához:
40 g zabpehelyliszt
2 evőkanál porított eritrit  (vagy cukor)
pici fahéj
20 g vaj! 

Gyümölcsös réteghez:
180 g egres
1 kiskanál keményítő
2 evőkanál eritrit (vagy cukor) 

Elkészítés:
A morzsa hozzávalóit egy tálba kimérjük, és kézzel összedolgozzuk. Nem kell összeállítani a tésztát, az a cél, hogy morzsás legyen az állaga.

A szufléformákat alaposan kivajazzuk. A tisztított és megmosott egrest összeforgatjuk a keményítővel és az eritrittel/cukorral, majd egyenletesen elosztjuk a két egyszemélyes szufléformában. A gyümölcsrétegre ráterítjük a morzsát.

A morzsasütiket 180°-ra előmelegített sütőbe toljuk, és addig sütjük, míg a morzsa meg nem pirul (kb. 15 perc).