2018. május 31., csütörtök

Kókuszkrémes banántorta

Még a múlt hónap végén alkottam ezt a finom banános-kókuszos csodát. A torta tésztáját már egy korábban készített és bevált recept alapján csináltam. Itt található. A banános tésztát kókuszkrémmel töltöttem meg, a torta tetejét  pedig csokival vontam be. A banán, kókusz, csoki hármasa nagyon ütős együtt, csak imádni lehet ezt a tortát. Próbáljátok ki! :)





Kókuszkrémes banántorta
Hozzávalók:
A banános piskótához:
2 darab banán (140 g)
25 dkg liszt (15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt mavolt)
1 tasak sütőpor
5 evőkanál olaj
5 dkg cukor
2 db tojás
5 evőkanál tej

A kókuszos krémhez:
1 tasak tejszínes pudingpor
3 dl tej
250 g mascarpone
50 g cukor
3 evőkanál kókuszreszelék

A tetejére:
100 g étcsokoládé
5 evőkanál tejszín

Díszítéshez:
pici kókuszreszelék

Elkészítés:
Egy tálban a lisztet és a sütőport összekeverjük. A banánokat botmixerrel pépesítjük.
A  tojásokat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a banánpürét, a tejet, az olajat és az egészet összekeverjük. Ezután belekeverjük a sütőporos lisztet, s egynemű tésztává dolgozzuk. A masszát sütőpapírral bélelt tortaformába ötjük és előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e a sütemény.

A krém elkészítése: a tejszínes pudingporból 6 evőkanál cukorral és tejjel sűrű pudingot főzünk. A meleg pudingba belekeverjük a mascarponét, a maradék cukrot, a kókuszreszeléket, majd simára keverjük. 
Ha a banános piskóta kihűlt, kettévágjuk. Az alsó tortalapot megkenjük kókuszos krémmel, majd ráborítjuk a felső tortalapot. Az étcsokoládét a tejszínnel vízgőz fölött felolvasztjuk, majd a torta tetejére kenjük. A tortát díszítésként egy pici kókuszreszelékkel megszórjuk.


2018. május 26., szombat

Epres mascarponés kocka

Itt az eperszezon, amit egyszerűen imádok! Szerintem nem lehet nem szeretni ezt a gyümölcsöt, bármilyen formában és mennyiségben meg tudom enni. Sütibe is kerül  mindig, idén ez volt az első finomság, amit csináltam. Ellenállhatatlanul finom! :)


Epres mascarponés kocka
Hozzávalók:
A piskótához:
4 tojás
10 dkg cukor (én csak 6 dkg-ra csökkentettem)
12 dkg liszt
3 dkg kakaó
fél csomag sütőpor
4 evőkanál víz
4 evőkanál olaj

A krémhez:
40 dkg eper
50 dkg mascarpone
300 g joghurt
cukor ízlés szerint
12 g zselatin

A tetejére:
eper

Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk.  A tojássárgákat a cukorral a robotgép habverőjével habosra keverjük majd belecsorgatjuk az olajat és a vizet is.  A sütőport, a lisztet, a kakaót összevegyítjük és beleszitáljuk a tojásos részbe, majd  elkeverjük. Ezt követően a kemény habbá tojásfehérjét óvatosan beleforgatjuk a kakaós tésztába. A masszát kizsírozott, kilisztezett tepsibe simítjuk és 12-15 perc alatt megsütjük. Tűpróba! 

A krémhez az epret cukorral összeturmixoljuk. A joghurtot kikeverjük a mascarponéval, majd az eperpürét is hozzákeverjük. A zselatint beáztatjuk, 1-2 percig állni hagyjuk. Alacsony tűzön meglangyosítjuk majd hozzáadjuk a epres mascarponés krémhez. 

A krémet rákenjük a kihűlt piskótára, a tetejét eperrel kirakjuk. A sütit hűtőbe tesszük legalább 3 órára, hogy a krém megszilárduljon. Tálaláskor kockára vágjuk.



2018. május 21., hétfő

Mascarponés köleskrém eperrel

Pohárdesszert következik: tejbeköles és mascarpone fúziója eperrel megszórva. Remek finomság, amely idénygyümölcs szerint variálható. :)


Mascarponés köleskrém eperrel
Hozzávalók:
10 dkg köles
4 dl tej
egy csipet só
5 evőkanál cukor (ízlés szerint növelhető, csökkenthető)
egy citrom reszelt héja
250 g mascarpone
250 g eper


Elkészítés:
A kölest alaposan megmossuk, majd egy éjszakára beáztatjuk. Másnap az vizet leszűrjük a kölesről. A köleshez hozzáöntjük a tejet, ízesítjük egy csipet sóval, cukorral, reszelt citromhéjjal, majd lassú tűzön, kevergetve puhára főzzük. A kihűlt tejbeköleshez hozzákeverjük a mascarponét, majd habverővel habosra keverjük. A krémből a poharakba kanalazunk egy adagot, megszórjuk eperdarabokkal, majd ismét krém következik, a tetejére eperdarabokat halmozunk.

2018. május 14., hétfő

Sajtos-rozmaringos tönkölyrudak

Ez a finom sós tönkölyrúd rozmaringgal van megbolondítva. Én most szárított fűszert használtam, aki teheti használjon friss rozmaringot, azzal még finomabb lesz. Tökéletes rágcsálnivaló filmnézéshez! :)


Sajtos-rozmaringos tönkölyrudak
Hozzávalók:
A tésztához:
200 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
100 g hideg vaj
40 g reszelt sajt
1 kávéskanál só
fél kiskanál sütőpor
1 tojás sárgája
1-2 evőkanál tejföl
1 evőkanál szárított rozmaring

A tetejére:
1 tojásfehérje kenni
szezámmag

Elkészítés:
A lisztet, a vajat, a sajtot, a rozmaringot, a sütőport és a sót  egy tálba kimérjük és összemorzsoljuk. Hozzádolgozzuk a tojássárgáját, majd annyi tejfölt gyúrunk hozzá, hogy a tészta összeálljon.
A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk és rudakra vágjuk.
A rudakat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, a tetejüket megkenjük tojásfehérjével majd szezámmaggal megszórjuk. Ezt követően előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni, majd légmentesen záródó dobozba tároljuk.

2018. május 6., vasárnap

Túrókrémes csokitorta

Egy kicsit elmaradtam a blogról, mivel nem volt időm rá. A hossszútvégét aktívan töltöttem, négy napig Csehországban voltam. A barátaimmal gyönyörű tájakon jártunk, sokat túráztunk és megcsodáltuk Prága városát is. Szuper volt! :) Na, de térjünk át a sütire! Megint könnyen elkészíthető finomságot hoztam, csokoládés kevert tészta túrókrémmel tortaformában sütve. Egyszerű, de nagyszerű! :) A torta teteje bevonható csokimázzal, nekünk nem hiányzott róla, ráadásul így diétásabb is. :) 


Túrókrémes csokitorta
Hozzávalók:
A csokis tésztához:
3 tojás
10 dkg cukor (én eritritet használtam)
60 ml olaj
120 ml tej
30 dkg liszt
1 csomag sütőpor
egy csipet só
5 dkg étcsokoládé

Túrókrémhez:
50 dkg túró
5 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
150 g joghurt
1 tasak vaníliás pudingpor
1 tojás

Elkészítés:
Először a túrókrémet készítjük el. A túróhoz hozzáadjuk a cukort, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, a tojást, a joghurtot, majd egy botmixer segítségével krémesre keverjük. A végén a krémbe belekeverjük a vaníliás pudingport.
A tésztához a tojásokat felütjük és a cukorral/eritrittel habosra keverjük. Ezután hozzáadjuk az olajat, a tejet és a gőz fölött megolvasztott étcsokoládét, majd az egészet elkeverjük. A lisztet a sóval és a sütőporral összevegyítjük, majd hozzáadjuk az étcsokoládés részhez és egynemű tésztává keverjük. 
A tészta felét egy kizsírozott kilisztezett tortaformába simítjuk, ráöntjük a túrós tölteléket, majd befedjük a maradék csokoládés tésztával. A tortát előmelegített sütőben 35-45 perc alatt megsütjük. A sütési idő függ a sütőtől. Mielőtt kivesszük a sütőből, mindenképpen végezzünk tűpróbát.
 

2018. április 23., hétfő

Narancskrémes sütemény

A blogon már van egy narancskrémes szelet, itt található. Ez a süti viszont sokkal narancsosabb, puha kakaós piskótán selymes narancsos mascarponés krém van. Nem kell vele sokat bíbelődni és isteni! :)

Narancskrémes sütemény
Hozzávalók:
A kakaós piskótához:
3 tojás
1 dl tej
0,7 dl olaj
12 dkg liszt
10 dkg cukor
1/2 csomag sütőpor
2 evőkanál kakaó

Narancskrémhez:
2 tasak vaníliás pudingpor
6 dl narancslé
250 g mascarpone
80 g cukor

Díszítéshez:
csokoládéreszelék

Elkészítés:
A kakaós piskótához a tojásokat kettéválasztjuk. A tojásfehérjéből kemény habot verünk.  A tojássárgájákat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tejet és az olajat. A lisztet összevegyítjük a kakaóporral és a sütőporral, majd hozzáadjuk a tojásos részhez és összekeverjük. Az így kapott tésztához szilikonlapáttal óvatosan hozzáforgatjuk a tojásfehérjét. 
A piskótatésztát kilisztezett tepsibe öntjük, majd 180 fokon tűpróbáig sütjük. 
A krém elkészítése: a vaníliás pudingporból 6 evőkanál cukorral és a narancslével sűrű pudingot főzünk. A meleg pudingba belekeverjük a mascarponét és a maradék cukrot, majd simára keverjük. A narancsos krémet a kihűlt piskótára kenjük, a sütemény tetejét csokoládéreszelékkel díszítjük.