2017. március 22., szerda

Almás mákos guba

Legtöbben csak karácsonykor készítenek mákos gubát, én gyakrabban sütöm, mert szerintem hétköznapokra is remek édesség. Most egy almával felturbózott változatot készítettem, nagyon finom lett. :)

Almás mákos guba
Hozzávalók:
4-5 kifli felkarikázva, megszárítva (nálam teljes kiőrlésű)
kb. 3-4 dl tej
2 tojás
1 tasak vaníliás cukor
2 evőkanál cukor
néhány evőkanál cukrozott darált mák
2 nagyobb alma reszelve + cukor + fahéj ízlés szerint
6 dkg cukor a tojáshabhoz


Elkészítés:
A felkarikázott kifliket egy széles, nagy tálba tesszük. Az almákat meghámozzuk, lereszeljük, majd a levét kinyomjuk, fahéjjal és cukorral ízesítjük. 
A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját a két evőkanál cukorral, a vaníliás cukorral kikeverjük, majd a tejjel felöntjük. A kifliket megmártjuk a cukros tejben majd egy kivajazott jénaiba rakjuk. (Vigyázzunk, hogy ne áztassuk át a kifliket!) Ha egy sor kiflit leraktuk megszórjuk cukrozott darált mákkal és ráterítjük a reszelt almát. Most újból egy sor kifli következik, amit szintén megszórunk cukrozott darált mákkal.  A tojásfehérjéből a cukorral kemény habot verünk és elsimítjuk a guba tetején. Előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megpirítjuk.




2017. március 16., csütörtök

Ribizlis túrótorta - szülinapra



Február végén volt a szülinapom. Ha születésnap, akkor torta. De milyen legyen? Most nem agyaltam rajta sokat, egyszerű tortát készítettem. Házi tojásból piskótalapot sütöttem, rákentem a mascarponés túrókrémet, majd jó sok ribizlivel és egy kis zselével ékesítettem. Egyébként semmi különleges nincs benne, ám én odavagyok az ilyen piskótalapos túrókrémes gyümölcs-zselés tortákért. Imádtam! Tényleg nagyon finom és kezdők is elkészíthetik, mert elrontani nem lehet. :)


Ribizlis túrótorta
Hozzávalók:
A piskótához:
4 tojás
4 evőkanál cukor
4 evőkanál liszt

A túrókrémhez:
500 g túró
250 g mascarpone
150 g cukor (ízlés szerint változtatható)
2 tasak vaníliás cukor
1 kezeletlen citrom reszelt héja

A tetejére:
300 g ribizli
1 tasak piros tortazselé
2 evőkanál cukor
250 ml víz

Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk. A tojássárgákat a cukorral habosra keverjük, majd óvatosan hozzáforgatjuk a kemény habot. Ezután rászitáljuk a lisztet, majd laza mozdulatokkal belekeverjük. Egy tortaformát kizsírozunk, kilisztezünk majd a masszát egy spatulával egyenletesen belesimítjuk. A piskótát előmelegített, 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. (Tűpróba!)

Az áttört túrót, a mascarponét, a citromhéjat a cukorral és a vaníliás cukorral simára keverjük. A krémet egyenletesen elsimítjuk a megsült piskótán. A ribizlit rászórjuk a túrókrémre. A piros tortazselét 2 evőkanál cukorral és 250 ml vízzel elkeverjük és felforraljuk. A kész zselét a közepétől kiindulva a torta tetejére öntjük.  A tortát néhány órára hűtőbe tesszük, majd szeleteljük. 


2017. március 8., szerda

Kakaós chia puding meggyréteggel

A chia puding szuperfinom desszert, az utóbbi időben nagyon rákaptam. Egyszerű elkészíteni, bármivel ízesíthető, diétás és nem utolsósorban egészséges is. Íme egy újabb változat kakaóval és meggyel. Kiváló finomság! :)

Kakaós chia puding meggyréteggel
Hozzávalók: (2 pohárhoz)
A chiapudinghoz: 
4 dl tej
2 púpos evőkanál holland kakaópor
3-4 evőkanál cukor (ízlés szerint)
5 púpos evőkanál chia mag

A meggyréteghez:
200 g fagyasztott meggy
fél dl víz
2 evőkanál cukor
3 evőkanál útifűmaghéj

Elkészítés:
A kakaóport kimérjük, hozzáadjuk a cukrot, majd egy kevés tejjel csomómentesen elkeverjük. Ezt követően a többi tejet is hozzáöntjük. Ezután a kakaóba beleszórjuk a chiamagot, alaposan elkeverjük és egy éjszakára betesszük a hűtőbe, hogy a magok megduzzadjanak.

Másnap a meggyet egy lábasba tesszük, hozzáadjuk a cukrot és a vizet, majd tűzre tesszük. A meggyet 10 perc alatt megfőzzük, majd botmixerrel pürésítjük. A meggypüréhez hozzákeverjük az útifűmaghéjat és várunk 10 percet, hogy zselésedni kezdjen a gyümölcs. Amint bezselésedett a meggy, rákanalazzuk a kakaós chia pudingra, díszítésként meggyet teszünk a tetejére.



2017. március 3., péntek

Sajtos mascarponés pogácsa

Falatnyi pogácsákat hoztam, melynek tésztájába mascarpone került. A mascarpone nagyon jót tesz a pogácsának, másnap is finom puha, harmadnapra már nem maradt. :)

Sajtos mascarponés pogácsa
Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg liszt
40 dkg mascarpone
2 tojássárgája
0,5 dl langyos tej
3 dkg élesztő
1 kiskanál cukor
3 kávéskanál só

A tetejére:
1 tojássárgája
reszelt sajt (én trappistát használtam)

Elkészítés: 
Az élesztőt a cukros langyos tejben felfuttatjuk.  Egy nagy tálba kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a tojás sárgákat, a sót, a mascarponét majd hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt. A hozzávalókból ruganyos tésztát dagasztunk.

A tésztát letakarva egy órán keresztül kelesztjük.

A tésztát lisztezett deszkára borítjuk, kicsit átgyúrjuk, majd kinyújtjuk, és kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A pogácsákat sütőpapírral borított tepsibe sorakoztatjuk. A tetejüket lekenjük tojássárgájával és reszelt sajtot szórunk rá.  Langyos helyen 30 percet kelesztjük, eközben a sütőt előmelegítjük.  
A kelesztési idő letelte után a pogácsákat  előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük. (Sütőfüggő!)


2017. február 24., péntek

Mézes-diós szelet

Mostanában alig sütök, kevés az időm. A mai bejegyzésemben egy duplán diós süteményt hoztam, amit még 3 héttel ezelőtt készítettem saját ötlet alapján. Én reggelire kávé mellé fogyasztottam, de önmagában is finom. :)



Mézes-diós szelet
Hozzávalók:
A lapokhoz:
40 dkg liszt
2 tojás
12 dkg méz
7 dkg cukor
10 dkg dió
7 dkg margarin
1 kiskanál szódabikarbóna

A krémhez:
30 dkg dió
2 csomag vaníliás puding
3,5 dl tej
10 dkg cukor
10 dkg vaj

A tetejére:
10 dkg étcsokoládé

Elkészítés:
A lapokhoz a hozzávalókat jól összegyúrjuk. A tésztát háromfelé vesszük és meglisztezett deszkán egyesével kinyújtjuk és tepsi hátán mindegyiket megsütjük. A lapok kb. 10-15 perc alatt megsülnek.
A krémhez a lábasba beletesszük a pudingporokat, a diót és a cukrot, majd a tejjel felöntjük és lassú tűzön megfőzzük. Még langyosan hozzáadjuk a vajat. A krémet a lapok közé simítjuk, majd a sütemény tetejét gőz fölött megolvasztott étcsokoládéval bevonjuk. A süteményt egy napig állni hagyjuk, majd szeleteljük.


2017. február 14., kedd

Erdei gyümölcsös túrókrémtorta

Ellenállhatatlan gyümölcsös finomság, túróval és isteni erdei gyümölccsel.  A kellemesen édes, könnyű joghurtos túrókrémet kiválóan kiegészíti az erdei gyümölcs savanykás, frissítő íze.  Fenomenális torta mind ízben, mind látványban! :)


Erdei gyümölcsös túrókrémtorta
Hozzávalók:
A kakaós kekszalaphoz:
240 g csokis keksz
120 g vaj

A túrókrémhez:
250 g túró
400 g görög joghurt
2 tojás
4 evőkanál keményítő
100-120 g porcukor (ízlés szerint)

A tetejére:
250 g fagyasztott erdei gyümölcs
1 tasak piros tortazselé

Elkészítés:
A tortaalaphoz megolvasztjuk a vajat.  A kakaós kekszet egy aprítógépben  finomra daráljuk, majd összekeverjük az olvasztott vajjal. Belenyomkodjuk a tortaformába.

A görög joghurtot kikeverjük  a porcukorral, majd hozzáadjuk a túrót és egyneműsítjük. Ezt követően a tojásokat is hozzáadjuk, végül belekeverjük a keményítőt is. Az így elkészült krémet rákanalazzuk a kekszes alapra, a tetejét elsimítjuk. A tortát előmelegített sütőben 30-40 perciig sütjük.

Miután elkészült és kihűlt a torta, a  tetején elrendezzük az erdei gyümölcsöt.  A piros tortazselét a tasakon lévő utasítás szerint elkészítjük és a gyümölcsre öntjük. A tortát hűtőbe tesszük 3-4 órára dermedni, majd fogyaszthatjuk.





2017. február 8., szerda

Túrós-epres rácsos

A túrós-gyümölcsös sütiknek nálunk nagy sikere van, mindenki imádja.  Ez a süti is nagyon egyszerű, omlós tésztán isteni túrós-epres töltelék, tetején pedig rácsok. Most fagyasztott gyümölccsel sütöttem, de tavasszal frissel is elkészítem, mert nagyon finom. :) Az eper helyettesíthető más gyümölccsel vagy akár mazsolával is. Próbáljátok ki! :)

Túrós epres rácsos
Hozzávalók:
A tésztához:
20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
15 dkg búzaliszt
egy csipetnyi só
15 dkg porcukor
1 teáskanál sütőpor
1 tojás
17 dkg margarin
1 evőkanál tejföl

Az epres túrókrémhez:
50 dkg krémes túró
3 tojás
2 evőkanál tejföl
12 dkg porcukor
2 tasak vaníliás cukor
3 púpos evőkanál étkezési keményítő
450 g eper (nálam most fagyasztott)

A tetejére:
porcukor

Elkészítés:
Kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a porcukrot, a sót, a tojást, a tejfölt, a sütőport, a vaníliás cukrot, majd belereszeljük a margarint. Az egészet gyorsan összegyúrjuk– ügyelve, hogy a zsiradék ne olvadjon meg, a tészta ne legyen túl lágy –, s hűtőbe tesszük kb. fél órára. Hűtés után félretesszük a tészta 1/3 részét, ebből lesz majd a rács a sütemény tetején. A maradék tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk. A tepsit kizsírozzuk, kilisztezzük, majd beletesszük a tésztát. 

A túrókrémhez a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk.  Az epret megmossuk és feldaraboljuk. A túróhoz hozzáadjuk a tojássárgákat, a porcukrot, a vaníliás cukrot és a tejfölt, s végül óvatosan hozzáforgatjuk a tojásfehérjéből felvert habot. Ezt követően a darabolt epret is beleforgatjuk, majd hozzákeverjük az étkezési keményítőt. A túrós tölteléket egyenletesen elterítjük a tepsiben lévő tésztán. A félretett tésztát kinyújtjuk, vékony csíkokra vágjuk, amiket az epres túrótöltelékre teszünk.  

A süteményt előmelegített sütőbe helyezzük, s kb. 35-45 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt a sütemény, felkockázzunk és porcukorral megszórva tálaljuk.



2017. február 3., péntek

Kókuszos pite

Volt a hűtőben egy doboz isteni görög joghurt, majd keresgélni kezdtem, hogy milyen süti legyen belőle.  A neten kutakodva találtam rá erre a receptre. Annyira megtetszett a készítésmódja és az egyszerűsége, hogy úgy döntöttem egy tesztelést megér. Múlt hét közepén el is készítettem apróbb módosításokkal. Azt kell mondjam isteni lett, teljesen levett a lábamról ez a kókuszos pite. Máskor is készítem, mert nagyon ízlett. :)


Kókuszos pite
Hozzávalók:
A tésztához:
18 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
3 csapott evőkanál kókuszreszelék
1 teáskanál sütőpor
5 evőkanál cukor
10 dkg hideg margarin
2 tojás sárgája
egy csipet só

A kókuszos krémhez:
2 tojásfehérje
5 evőkanál cukor
2 tasak vaníliás cukor
4 dl görög joghurt
3 evőkanál keményítő
3 evőkanál kókuszreszelék

Elkészítés:
A tésztához a lisztet, a kókuszreszeléket, a sütőport, a cukrot és a csipet sót elmorzsoljuk a margarinnal, majd hozzáadjuk a két tojássárgáját. Amíg elkészítjük a krémet, a tésztát a hűtőbe tesszük pihenni.

A tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a görög joghurtot, a vaníliás cukrot, a kókuszreszeléket és a keményítőt. Jól elkeverjük a krémet.

Egy kisebb méretű tepsit kivajazunk. A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, behelyezzük a kivajazott tepsibe, majd a krémet elterítjük rajta. A sütőbe rakás után 15 perccel a süti tetejét kókuszreszelékkel megszórjuk, majd visszatoljuk a sütőbe sülni és még 15 percig sütjük. Ha megsült, hagyjuk kihűlni, majd kockára vágva tálaljuk.



2017. január 28., szombat

Mézeskalácsos sütemény házi szilvalekvárral

Egy régebbi sütivel érkeztem, amely az egyszerű-nagyszerű kategóriába tartozik. Még tavaly az adventi időszakban készítettem ezt a süteményt, aminek a receptje majdnem megegyezik az adventi kuglóf tésztájával. Töltelékként finomságos házi szilvalekvár került bele. Amilyen egyszerű, olyan finom. Aki fokozni szeretné az ízélményt, vonja be a süti tetejét csokoládémázzal. Nekünk így is nagyon ízlett. :)
  


Mézeskalácsos sütemény szilvalekvárral
Hozzávalók:
A tésztához:
250 g liszt
100 g cukor
2 evőkanál méz
1/2 csomag sütőpor
1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
4 tojás
5 evőkanál olaj
mazsola

Tölteni:
kb. 250 g házi szilvalekvár

Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk. A tojásfehérjéből kemény habot verünk. A lisztet elkeverjük a mézeskalács fűszerkeverékkel és a sütőporral.
A tojássárgájákat a cukorral és a mézzel habosra keverjük. Hozzáadjuk a tejet, az olajat majd a sütőporos- mézeskalácsfűszeres lisztet. Az így kapott tésztához szilikonlapáttal óvatosan hozzáforgatjuk a tojásfehérjét, majd belekeverjük a mazsolát.
A tésztát kilisztezett tepsibe öntjük, majd 180 fokon tűpróbáig sütjük. Miután kihűlt, kiborítjuk a tepsiből, vízszintesen kettévágjuk. A tészta egyik felét szilvalekvárral megkenjük majd tesszük a tészta másik felét. Kockára vágva azonnal fogyasztható. :)




2017. január 22., vasárnap

Almás-kókuszos kölesfelfújt vaníliapudinggal


Próbálok odafigyelni arra, hogy mit eszek és ez igaz a sütikre is. Egy héttel ezelőtt egy egészséges desszertet készítettem kölesből kókusszal, almával, fahéjjal ízesítve és vaníliapudinggal tálalva. Aki  nagyon egészségesen étkezik, az hagyja el a vaníliapudingot. Önmagában fogyasztva a legegészségesebb, mert kevés cukrot tartalmaz. Én a kölest előző este beáztatom annyi vízbe, hogy ellepje, így hamarabb megfő. Hasonló kölesfelfújtat már készítettem korábban eperszósszal, itt tudjátok megnézni. Mindkettő nagyon finom. :) Diétázó sütiimádóknak kifejezetten ajánlom!  :)
Vaníliapuding nélkül

Almás-kókuszos kölesfelfújt vaníliapudinggal
Hozzávalók:
A felfújthoz:
20 dkg köles
5 dl tej
5 evőkanál cukor
10 dkg kókuszreszelék
pici só
fél teáskanál fahéj
3 tojás
1 evőkanál búzadara
2 alma + fahéj

A vaníliapudinghoz:
1 tasak vaníliás pudingpor
5 dl tej
3-4 evőkanál cukor

Elkészítés:
Az előző este beáztatott kölest kétszer megmossuk, lecsepegtetjük, majd egy edénybe tesszük és ráöntjük a tejet. Hozzáadjuk a kókuszt, a cukrot és a sót. Tejberizs állagúra főzzük.

Amíg hűl, szétválasztjuk a tojásokat, és a fehérjéből kemény habot verünk. Az almát meghámozzuk, cikkekre vágjuk és fahéjjal megszórjuk. (Én cukrot nem tettem az almára, mert édes volt.)

Ha kihűlt a köles belekavarjuk a tojássárgákat és a fahéjat, majd jól elkeverjük. Ezt követően óvatosan beleforgatjuk a felvert tojáshabot és hozzáadjuk az 1 evőkanál búzadarát.

A masszát egy sütőpapírral  bélelt tepsibe öntjük, majd a tetejére rakjuk a fahéjas almacikkeket. Előmelegített sütőben 170 fokon 30-40 percig sütjük. Mielőtt kivesszük végezzünk tűpróbát!
A pudingporból, a cukorral és a tejjel szokásos módon pudingot főzünk és ezzel tálaljuk a kölesfelfújtat.





2017. január 16., hétfő

Csokoládékrémmel töltött kuglóf

Nagyon szeretem  a kuglófot, a blogon is szerepel már néhány. Én még csak sütőporosat sütöttem, ez is olyan. De tervbe van véve, hogy a keltet is kipróbálom. A kuglóf önmagában is fantasztikus, ez amit most hoztam csokoládékrémmel van töltve. Nagyon szuper! A tésztája könnyed, laza, ha nem lenne a csokis töltelék, akkor is finom lenne. :)

Csokoládékrémmel töltött kuglóf
Hozzávalók:
A tésztához:
300 g liszt
100 g vaj
150 g cukor
egy csipet só
2 tojás
250 ml tej
1 tasak sütőpor
1 evőkanál vaníliakivonat

A csokis töltelékhez:
250 g mascarpone
1 evőkanál keményítő
10 dkg étcsokoládé
1 tojás

A tetejére:

Porcukor

Elkészítés:
A kuglófformát kivajazzuk, kilisztezzük.
A tésztához a vajat a cukorral gépi habverővel habosra keverjük, egyként hozzáadjuk a tojásokat, és tovább keverjük, amíg szép egynemű, sima masszát kapunk. Hozzáadjuk a sót a vaníliakivonatot, a tejet és végül a sütőporral elkevert lisztet. A tésztát simára keverjük.

A csokoládés krém: az étcsokoládét felolvasztjuk és összekeverjük a mascarponéval robotgép segítségével, majd hozzákeverjük a keményítőt és a tojást.

Ezután  a kivajazott, kilisztezett kuglófformát kb.1/4-ig megtöltjük a masszával. A csokoládés krémsajtos tölteléket a tésztaréteg közepére halmozzuk (a széleinél érdemes 1-1 cm-es részt szabadon hagyni), majd egyenletesen elosszuk rajta a maradék tésztát.

170 fokos sütőben, 50-60 percig sütjük. Tűpróba mindenképpen szükséges, mielőtt kivesszük. Ha megsült a formába hagyjuk 10-15 percet hűlni, majd ha már langyos óvatosan kiborítjuk egy nagy tányérra és teljesen kihűlt állapotban szeleteljük. A tetejét porcukorral megszórjuk.


2017. január 9., hétfő

Ropogós perec

Az új évet egy sós finomsággal kezdem, amit még karácsonyra sütöttem, majd utána szilveszterre is elkészítettem, mert annyira szuper. Frissen és több nap után is igazán ropogós, szuper borkorcsolya. A szilveszteri vendégeink is szívesen ropogtatták a bor mellé. A perecek ízlés szerint megszórhatók különböző magokkal. Én a második sütést lenmaggal ill. szezámmaggal szórtam meg, arról sajnos nem készült kép. Érdemes nekiállni, mert remek rágcsálnivaló. :)
Bevallom idén még nem sütöttem semmit, mert a karácsonyi sütkérezés után egyáltalán nem volt kedvem bekapcsolni a a sütőt. Ráadásul az önkontrollomnak köszönhetően a kedvencemből, a zserbóból még van néhány szelet, így 2017 első napjain sem nélkülözöm az édességet.  :)
Akkor következzék a szuper perec!

Ropogós perec
Hozzávalók:
50 dkg liszt
1 evőkanál só
1 dl tej
10 dkg zsír
10 dkg vaj
egy kis doboz tejföl fele
2 dkg élesztő

1 tojás kenni

Elkészítés:
A hozzávalókat kimérjük egy tálba majd összegyúrjuk. A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk 1-1,5 cm vastagságúra és kiszaggatjuk a pereceket. A tepsire sütőpapírt teszünk és rásorakoztatjuk a pereceket, majd lekenjük tojással. A pereceket előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük.