Próbálok odafigyelni arra, hogy mit eszek és ez igaz a sütikre is. Egy héttel ezelőtt egy egészséges desszertet készítettem kölesből kókusszal, almával, fahéjjal ízesítve és vaníliapudinggal tálalva. Aki nagyon egészségesen étkezik, az hagyja el a vaníliapudingot. Önmagában fogyasztva a legegészségesebb, mert kevés cukrot tartalmaz. Én a kölest előző este beáztatom annyi vízbe, hogy ellepje, így hamarabb megfő. Hasonló kölesfelfújtat már készítettem korábban eperszósszal, itt tudjátok megnézni. Mindkettő nagyon finom. :) Diétázó sütiimádóknak kifejezetten ajánlom! :)
Vaníliapuding nélkül |
Almás-kókuszos kölesfelfújt vaníliapudinggal
Hozzávalók:
A felfújthoz:
20 dkg köles
5 dl tej
5 evőkanál cukor
10 dkg kókuszreszelék
pici só
fél teáskanál fahéj
3 tojás
1 evőkanál búzadara
2 alma + fahéj
A vaníliapudinghoz:
1 tasak vaníliás pudingpor
5 dl tej
3-4 evőkanál cukor
Elkészítés:
Az előző este beáztatott kölest kétszer megmossuk, lecsepegtetjük, majd egy edénybe tesszük és ráöntjük a tejet. Hozzáadjuk a kókuszt, a cukrot és a sót. Tejberizs állagúra főzzük.
Amíg hűl, szétválasztjuk a tojásokat, és a fehérjéből kemény habot verünk. Az almát meghámozzuk, cikkekre vágjuk és fahéjjal megszórjuk. (Én cukrot nem tettem az almára, mert édes volt.)
Ha kihűlt a köles belekavarjuk a tojássárgákat és a fahéjat, majd jól elkeverjük. Ezt követően óvatosan beleforgatjuk a felvert tojáshabot és hozzáadjuk az 1 evőkanál búzadarát.
A masszát egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, majd a tetejére rakjuk a fahéjas almacikkeket. Előmelegített sütőben 170 fokon 30-40 percig sütjük. Mielőtt kivesszük végezzünk tűpróbát!
A pudingporból, a cukorral és a tejjel szokásos módon pudingot főzünk és ezzel tálaljuk a kölesfelfújtat.
Nagyon finom lehet az almával és fahéjjal! Igazi téli ízek, illatok :-) És még egészséges is :-)
VálaszTörlésÉrdekesen hangzik, szívesen letesztelném. 🙂
VálaszTörlés