2017. január 16., hétfő

Csokoládékrémmel töltött kuglóf

Nagyon szeretem  a kuglófot, a blogon is szerepel már néhány. Én még csak sütőporosat sütöttem, ez is olyan. De tervbe van véve, hogy a keltet is kipróbálom. A kuglóf önmagában is fantasztikus, ez amit most hoztam csokoládékrémmel van töltve. Nagyon szuper! A tésztája könnyed, laza, ha nem lenne a csokis töltelék, akkor is finom lenne. :)

Csokoládékrémmel töltött kuglóf
Hozzávalók:
A tésztához:
300 g liszt
100 g vaj
150 g cukor
egy csipet só
2 tojás
250 ml tej
1 tasak sütőpor
1 evőkanál vaníliakivonat

A csokis töltelékhez:
250 g mascarpone
1 evőkanál keményítő
10 dkg étcsokoládé
1 tojás

A tetejére:

Porcukor

Elkészítés:
A kuglófformát kivajazzuk, kilisztezzük.
A tésztához a vajat a cukorral gépi habverővel habosra keverjük, egyként hozzáadjuk a tojásokat, és tovább keverjük, amíg szép egynemű, sima masszát kapunk. Hozzáadjuk a sót a vaníliakivonatot, a tejet és végül a sütőporral elkevert lisztet. A tésztát simára keverjük.

A csokoládés krém: az étcsokoládét felolvasztjuk és összekeverjük a mascarponéval robotgép segítségével, majd hozzákeverjük a keményítőt és a tojást.

Ezután  a kivajazott, kilisztezett kuglófformát kb.1/4-ig megtöltjük a masszával. A csokoládés krémsajtos tölteléket a tésztaréteg közepére halmozzuk (a széleinél érdemes 1-1 cm-es részt szabadon hagyni), majd egyenletesen elosszuk rajta a maradék tésztát.

170 fokos sütőben, 50-60 percig sütjük. Tűpróba mindenképpen szükséges, mielőtt kivesszük. Ha megsült a formába hagyjuk 10-15 percet hűlni, majd ha már langyos óvatosan kiborítjuk egy nagy tányérra és teljesen kihűlt állapotban szeleteljük. A tetejét porcukorral megszórjuk.


2017. január 9., hétfő

Ropogós perec

Az új évet egy sós finomsággal kezdem, amit még karácsonyra sütöttem, majd utána szilveszterre is elkészítettem, mert annyira szuper. Frissen és több nap után is igazán ropogós, szuper borkorcsolya. A szilveszteri vendégeink is szívesen ropogtatták a bor mellé. A perecek ízlés szerint megszórhatók különböző magokkal. Én a második sütést lenmaggal ill. szezámmaggal szórtam meg, arról sajnos nem készült kép. Érdemes nekiállni, mert remek rágcsálnivaló. :)
Bevallom idén még nem sütöttem semmit, mert a karácsonyi sütkérezés után egyáltalán nem volt kedvem bekapcsolni a a sütőt. Ráadásul az önkontrollomnak köszönhetően a kedvencemből, a zserbóból még van néhány szelet, így 2017 első napjain sem nélkülözöm az édességet.  :)
Akkor következzék a szuper perec!

Ropogós perec
Hozzávalók:
50 dkg liszt
1 evőkanál só
1 dl tej
10 dkg zsír
10 dkg vaj
egy kis doboz tejföl fele
2 dkg élesztő

1 tojás kenni

Elkészítés:
A hozzávalókat kimérjük egy tálba majd összegyúrjuk. A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk 1-1,5 cm vastagságúra és kiszaggatjuk a pereceket. A tepsire sütőpapírt teszünk és rásorakoztatjuk a pereceket, majd lekenjük tojással. A pereceket előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük.




2016. december 31., szombat

Zabpelyhes sós magvas ropogós tallérok - Boldog új évet!

A 2016-os év utolsó bejegyzéseként egy sós magvas aprósütit hoztam, amely a szilveszteri mulatozáshoz kiváló rágcsálnivaló. Erre a sós zabpelyhes sütire itt leltem, gondoltam, kipróbálom. Megérte, mert nagyon finom, ropogós és egészséges tallérokat kaptam. Annyit változtattam rajta, hogy a sajtot kihagytam és nem gombócokat formáltam a tésztából, hanem kinyújtottam és kiszaggattam. Bár már valószínűleg mindenki megsütötte a mai estére a finomságokat,  egyszer készítsétek el ezt is, mert remek rágcsálnivaló. :) 
Minden kedves olvasómnak, látogatómnak és bloggertársamnak egészségben, eredményekben és sikerekben gazdag, békés, boldog új esztendőt kívánok!


Zabpelyhes sós magvas ropogós tallérok
Hozzávalók a tésztához:
25 dkg apró szemű zabpehely
25 dkg darált zabpehely
20 dkg margarin
1 tojás
késhegynyi szódabikarbóna
1 mokkáskanál só
3 evőkanál tejföl

A tetejére kenni:
1 tojás

A tetejére szórni:
tökmag, napraforgómag, szezámmag, lenmag

Elkészítés:
A hozzávalókat egy nagy tálban összekeverjük és tésztát gyúrunk belőle. A tésztát kinyújtjuk, és pogácsaszaggatóval korongokat szaggatunk, melyek tetejét tojással lekenjük és magokkal megszórjuk.  A tallérokat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk és előmelegített sütőben készre sütjük. 




2016. december 23., péntek

Narancsos-túrókrémes máktorta - Boldog karácsonyt!

Szeretem a mákos sütiket. :) Karácsonyra egy túrókrémes mákos tortát készítettem naranccsal. A mák és a narancs remekül passzolnak egymáshoz, nagyon finom lett. Ezzel máktortával kívánok mindenkinek békés, boldog, szeretetben teljes szép karácsonyt! Kívánom, hogy legyen olyan az ünnepetek, amilyennek szeretnétek!
Szilágyi Domokos: Karácsony

A puha hóban, csillagokban,
az ünnepi foszlós kalácson
láthatatlanul ott a jel,
hogy itt van újra a karácsony.

Mint szomjazónak a pohár víz,
úgy kell mindig e kis melegség,
hisz arra született az ember,
hogy szeressen és szeressék.

S hogy ne a hóban, csillagokban,
ne ünnepi foszlós kalácson,
ne díszített fákon, hanem
a szívekben legyen karácsony.



Narancsos-túrókrémes máktorta  
Hozzávalók:
A mákos piskótához:
3 tojás
10 dkg cukor
10 dkg liszt
10 dkg darált mák
fél csomag sütőpor
5 evőkanál olaj
5 evőkanál tej
1 narancs reszelt héja

A krémhez:
500 g krémes túró
250 g mascarpone
2 dl habtejszín
100 g porcukor
1 narancs reszelt héja
2 tasak habfixáló por

A díszítéshez:
1 narancs

Elkészítés:
Először sütünk egy mákos piskótát. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk. A tojássárgákhoz hozzáadjuk a cukrot és habosra verjük, majd  hozzáadjuk az olajat, a tejet és a reszelt narancshéjat. A sütőport, a mákot és a lisztet egy tálban összekeverjük és hozzákeverjük a sárgájás keverékhez. A fehérjéből vert kemény habot óvatosan hozzáforgatjuk a mákos masszához. A mákos piskótatésztát sütőpapírral bérelt 22 cm-es kapcsos tortaformába töltjük, majd 160 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.

Hagyjuk kihűlni a piskótát a formában. Amikor hideg, kivesszük belőle és éles késsel vízszintesen kettévágjuk, hogy két lapot kapjunk. 

Elkészítjük a tölteléket.  A túrót krémesre keverjük, hozzáadjuk a citromhéjat, a mascarponét és a porcukrot és jól kikavarjuk. A habtejszínből a habfixáló porral kemény habot verünk, majd óvatosan hozzáforgatjuk a túrós krémhez. 

A krém kétharmadát az alsó piskótalapra halmozzuk, egyenletesen elkenjük, majd ráhelyezzük a másik piskótalapot. A megmaradt kémmel bevonjuk a torta külsejét, majd ízlés szerint narancsgerezdekkel díszítjük. 

Ha van rá lehetőség, pár óra tegyük hűtőbe. 
  
   



2016. december 21., szerda

Csokis-diós rudak

Egy diós aprósüteményt hoztam, amely nagyon finom és mutatós is. Ha valaki nem akarja csokiba mártani, önmagában is kínálhatja. Aki elkészíti, nem bánja meg. Jó szívvel ajánlom a karácsonyi asztalra. :)


Csokis-diós rudak

Hozzávalók: (két gáztepsinyi adaghoz)
A tésztához:
25 dkg liszt
18 dkg vaj/margarin
10 dkg porcukor
20 dkg darált dió
csipetnyi só
1 evőkanál tejföl (ha szükséges)

A mázhoz:
10-15 dkg étcsokoládé
1-2 teáskanál olaj

Elkészítés:
A tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk, félujjnyi vastag, ujjnyi hosszú rudakat formálunk belőle. A rudakat tepsire sorakoztatjuk és 15-20 perc alatt készre sütjük. Ha kisültek, a tepsin hagyjuk őket kihűlni.
A csokoládét az olajjal vízgőz fölött megolvasztjuk. A diós rudak két végét belemártjuk a csokiba és rácsra tesszük, hogy megszilárduljon rajtuk a máz.



2016. december 18., vasárnap

Szegfűszeges keksz (sütipecsétes)

Az egyik nagyáruházban szembetalálkoztam egy karácsonyi sütipecsét szettel, nem bírtam otthagyni, ma pedig ki is próbáltam. Eddig csak egyszer készítettem sütipecséttel kekszet (citromos-diós keksz), a minta láthatóságát illetően nem voltam teljesen megelégedve.  Ennek a szegfűszeges keksznek a receptjét egy másik sütipecséthez adták, így nagy reményeket fűztem hozzá. Ízre, állagra szuper lett. Finom ropogós és fűszeres.  A minta látszik, de még mindig nem tökéletes. A szegfűszeg helyett más variációban is készíthető, például fahéjjal, kakaóval, citrommal vagy naranccsal. Töltsétek fel a karácsonyi kekszes dobozt ezzel a finom keksszel! :)

Szegfűszeges keksz (sütipecsétes)
Hozzávalók:
350 g liszt (nálam 200 g búzaliszt, 150 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt)
150 g porcukor
130 g vaj
2 tojás
1 csomag vaníliás cukor
2 teáskanál őrölt szegfűszeg

Elkészítés:
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk az összes száraz hozzávalót: a porcukrot, a vaníliás cukrot és az őrölt szegfűszeget, majd elmorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a tojásokat, s egynemű tésztát gyúrunk belőle.
A tésztát 2 órát pihentetjük hűvös helyen. (Nálam egy éjszakát pihent.) A pihenőidő elteltével lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát, kiszaggatjuk és sütipecséttel mintázzuk. A kekszeket sütőpapírral borított tepsire sorakoztatjuk és 160 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük.


2016. december 12., hétfő

Adventi kuglóf

Karácsonyi ízvilágú sütit hoztam. Az adventi időszakban sütöttem egy mézeskalács ízvilágú csokoládémázas kuglófot. Nagyon gyorsan össze lehet állítani és isteni finom. Kitűnő édesség az ünnepekre. Remélem, hogy Nektek is ízleni fog! :)



Adventi kuglóf
Hozzávalók:
A tésztához:
15 dkg vaj
15 dkg cukor
2 evőkanál méz
1 tasak vaníliás cukor
2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
1 csomag sütőpor
egy csipet só
25 dkg liszt
4 tojás
1 dl tej
1 marék mazsola
1 marék kandírozott narancshéj kockák

A csokoládémázhoz:
150 g étcsoki
1 evőkanál olaj


Elkészítés:
A sütőt 180 fokra előmelegítjük.  Egy kb. 22 cm-es kuglófformát jól kivajazunk és kilisztezünk. 
A tojásokat kettéválasztjuk. A tojásfehérjéből kemény habot verünk. 
A vajat a cukorral, a vaníliás cukorral és a mézzel habosra keverjük, majd a tojások sárgájával tovább habosítjuk. Hozzáadjuk a tejet, a csipet sót, a sütőporral és mézeskalács fűszerrel elkevert lisztet. Az így kapott tésztához szilikonlapáttal óvatosan hozzáforgatjuk a tojásfehérjét, majd belekeverjük a mazsolát és a kandírozott narancshéjat.  
A tésztát kuglófformába öntjük, szépen eligazítjuk, majd 180 fokon 1 órán át sütjük. Tűpróbát végezzünk! 
A formában hagyjuk kihűlni és ezután fordítjuk tálra. 
A csokoládét kockára tördeljük, az olajjal vízgőz felett megolvasztjuk, majd ráöntjük a kuglófra. Dermedésig hűtőbe tesszük.