2015. április 19., vasárnap

Epres rizsszeletek

Tavasz van, így egyre közelebb kerülünk az eperszezonhoz. Én már nagyon várom, hogy megjelenjen a piacon a finom eper. :) Múlt hét végén ezt a finom sütit készítettem, bár ez még fagyasztott eperrel készült. Természetesen készíthetjük más gyümölccsel is, például áfonyával, barackkal, szederrel vagy málnával is.  :)



Epres rizsszeletek

Hozzávalók:
A piskótához:
3 darab tojás
3 evőkanál cukor
3 evőkanál liszt

A rizses krémhez:
fél liter tej
pici só
15 dkg rizs
8-10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
2 dl habtejszín
1 tasak zselatin

A tetejére:
1 csomag színtelen tortazselé
eper

Elkészítés:
A tésztához a tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral. A tojásfehérjéket keményre felverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a sárgájába. Végül óvatosan a lisztet is hozzáadjuk.  A tésztát vajazott, lisztezett tepsibe terítjük, előmelegített sütőben kb. 10-15 perc alatt megsütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni.

A tejben a pici sóval puhára főzzük a rizst, majd a végén hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot.

A tejszínt kemény habbá verjük, és óvatosan a tejberizshez keverjük. A zselatint feloldjuk egy pici vízben, majd felmelegítjük (nem szabad forrnia). A zselatinba elkeverünk két evőkanál tejszínes rizst, majd a többi krémhez keverjük.
A rizses krémet egyenletesen elterítjük a piskóta tetején, és kb. 30 percre hűtőbe tesszük, hogy kissé megdermedjen.
Közben a tortazselét elkészítjük a tasakon feltüntetett előírás szerint.
A rizses krém tetejét kirakjuk eperrel, bevonjuk a tortazselével, és tálalásig további 2 órára visszatesszük a hűtőbe.



2015. április 15., szerda

Kókuszos tallérok citromkrémmel

Húsvétra aprósütit is készítettem, linzer jellegű kókuszos korongokat, melyeket citromkrémmel (lemond curddal) ragasztottam össze. Ez az angol citromkrém bármilyen sütihez finom,  a kókusszal pedig szuperül harmonizál, úgyhogy érdemes elkészíteni. :)


Kókuszos tallérok citromkrémmel
Hozzávalók:
A tésztához:
25 dkg liszt
5 dkg kókuszreszelék
1 tojássárgája
1 csomag vaníliás cukor
20 dkg vaj
10 dkg cukor

A citromkrémhez:
4 tojás
25 dkg cukor
120 ml citromlé (4 db citrom leve)
2 evőkanál főzni való vaníliás pudingpor
1 citrom reszelt héja
10 dkg vaj
 


Elkészítés:
A lisztet a porcukorral, a sütőporral, a kókuszreszelékkel és a vaníliás cukorral összekeverjük. Belemorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a tojássárgáját és összegyúrjuk. Egy fél órát pihentetjük.

A tésztát kinyújtjuk és korongokat szaggattunk belőle, majd sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket. Előmelegített sütőben 10 perc alatt megsütjük.

A citromkrémhez a tojást, a cukrot, a citromlevet, a pudingport és a reszelt citromhéjat vízgőz felett folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, amíg szépen besűrűsödik. Utána rögtön még melegen hozzákeverjük a vajat és hűvös helyre tesszük hűlni. Végezetül a krémmel összeragasztjuk a korongokat.



2015. április 12., vasárnap

Kadett szeletek - Váncza recept



Nem csak új receptek alapján sütök, tisztelője vagyok a régi recepteknek is. Két-három éve vettem pár száz forintért a Váncza-féle süteményeskönyvemet, s abból sütöttem szerdán ezt a finom lekváros-diós sütit. Szerintem abban mindenki egyetért, hogy a Vánzca-sütik finomak, ezek a szeletek pedig a dió és a sárgabarack verhetetlen párosa miatt isteniek. Bátran ajánlom kipróbálásra mindenkinek! :)

Kadett szeletek (Váncza recept)

Hozzávalók:
A tésztához:
20 dkg cukor
4 tojás
3 szelet reszelt csokoládé
10 dkg puha vaj/margarin
12 dkg liszt
fél csomag sütőpor


A tetejére:
4 evőkanál sárgabaracklekvár
4 tojásfehérje
5 dkg őrölt dió
fél csomag vaníliás cukor
8 dkg porcukor

Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk. A sárgáját a cukorral habosra keverjük. Ezután a reszelt csokoládét, a lágy vajat hozzákeverjük, végül belekeverjük a sütőporral elkevert lisztet. Végezetül beleforgatjuk a tojásfehérjéből vert kemény habot.

Sütőpapíros tepsibe terítjük és előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük (kb. 15-20 perc). 

A sütőből kivéve vékonyan megkenjük sárgabaracklekvárral. A 4 tojásfehérjéből a vaníliás cukorral és a porcukorral kemény habot készítünk, majd belekeverjük az őrölt diót. Ezt a habot simítjuk a lekváros tésztára. A sütit visszatesszük a langyos sütőbe és a habos réteget megszárítjuk. 





2015. április 8., szerda

Krémsajtos almás sütemény

Szeretem a krémsajtos sütiket, a sajttortákat meg imádom. Ez az almás krémsajtos süti, amit nemrég  a Díványon találtam nagyon hasonlít a sajttortához: omlós tésztán lágy krém, rajta illatos, fahájas alma, a tetejére pedig morzsa kerül. Az eredeti leíráshoz képest a tésztán egy kicsit módosítottam, tettem bele egy tojásnak a sárgáját és egy kicsi sütőport. Ez egy imádnivaló süti, nekem nagy kedvencem lett. :)

Krémsajtos almás sütemény

Hozzávalók:
A tésztához:
20 dkg liszt
8 dkg cukor
12 dkg vaj
1 tojás sárgája
2 kiskanál sütőpor

A töltelékhez:
40 dkg natúr krémsajt
8 dkg cukor
2 tojás
1 tasak vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
3 keményhúsú alma
fél teáskanál fahéj
fél kiskanál őrölt fahéj

A tetejére:
15 dkg liszt
5 dkg cukor
4 evőkanál apró szemű zabpehely
8 dkg vaj



Elkészítés:

A sütőt 175 fokra előmelegítjük. A lisztet és a sütőport összekeverjük, majd elmorzsoljuk a vajjal. Ezután hozzáadjuk a sárgáját, a cukrot és összegyúrjuk.  A tésztát kinyújtjuk és egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Megsütjük. 

Amíg sül a tészta, a krémsajtot, cukrot, a tojásokat és a vaníliás cukrot simára keverjük. Az almákat negyedeljük, magházukat kivágjuk és az almákat apró kockára vágjuk. Elkeverjük a citromhéjjal és a fűszerekkel.  

A tetejére a morzsához a hozzávalókat késes robotgépben morzsásítjuk. 

A sütőből kivett alapra öntjük a sajtkrémet, rászórjuk a fűszeres almát, majd rámorzsoljuk a morzsát. További 30-35 percet sütjük, jól kihűtve vágjuk fel.