2015. február 21., szombat

Csokis-avokádókrémes torta

Egy különleges tortát készítettem, melynek receptjét két hete próbáltam ki. Mostanában nagyon rákattantam az avokádóra, ami nem csak finom, hanem egészséges is. Legtöbbször sós avokádókrém készült belőle, puffasztott rizzsel vagy abonettel királyi étek számomra.  Aztán eszembe jutott, hogy ki kellene próbálni, hogy milyen az avokádóból készülő édes krém. Hát, nagyon finom, még a válogatós öcsém is dicsérte. A torta kinézetre sem utolsó, bár olyan mintha hangyák másznának rajta, de ne ijedjen meg senki, az tortadara. :) Nekünk nagyon bejött az avokádós torta, biztos, hogy készítem még ezt a finomságot. Akinek van kedve, próbálja ki! :)

Csokis-avokádókrémes torta (18 cm-es tortaformához)

Piskótához:
6 db tojás
6 evőkanál cukor
5 evőkanál liszt
1 evőkanál kakaópor

A krémhez:
2 érett avokádó
25 dkg mascarpone
3 csomag vaníliás cukor
10 dkg porcukor (vagy ízlés szerint)

Díszítéshez:
csokoládés tortadara


Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk. A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral. Egy másik tálban a 6 tojásfehérjéből kemény habot verünk.  A habot óvatosan a tojássárgákhoz vegyítjük, és beleszitáljuk a lisztet és a kakaóport.  A tésztát sütőpapírral borított vagy vajjal kikent, lisztezett tortaformába öntjük, simára egyengetjük, és mérsékelten előmelegített sütőben 20 perc alatt  megsütjük.

A krémhez az két avokádó kikapart húsát pépesítjük, majd belekeverjük az átszitált porcukrot, vaníliás cukrot és a krémsajtot. A tortát 3 felé vágjuk. A krémet elosztjuk 3 felé, megtöltjük a lapokat és a külsejét is bevonjuk a krémmel. A torta tetejét és oldalát tortadarával díszítjük.



2015. február 17., kedd

Kávés-fahéjas kuglóf

Még karácsony előtt vettem egy 22 cm-es kuglófformát. Úgy éreztem, hogy ideje lesz felavatni. Egy finom kevert tésztájú  kávés-fahéjas kuglófot készítettem benne. Nem macerás az elkészítése, a tésztája tíz-tizenöt perc alatt összeállítható. Finom, fűszeres, laza szerkezetű sütit kapunk, amely a kávézás-teázás isteni kísérője lehet. :)



Kávés-fahéjas kuglóf
Hozzávalók:
30 dkg liszt
3 tojás
10 dkg puha vaj
18 dkg porcukor (aki édesebben szereti, tehet többet is)
1,5 dl tej
2 kanál instant kávé
1 csomag sütőpor
egy csipet só
2 kiskanál fahéj
mazsola



Elkészítés:
A tojásokat külön választjuk. A tojás sárgáját porcukorral habosra keverjük, majd kanalanként hozzákeverjük a puha margarint,  a fahéjat és a mazsolát. A tejet felmelegítjük és feloldjuk benne az instant kávét, és ezt is hozzáadjuk.

A tojásfehérjét kemény habbá verjük. A lisztet a sütőporral és a sóval elkeverjük. A sütőporos lisztet tojásos-kávés masszához adjuk, majd végül a felvert tojáshabot óvatosan beleforgatjuk.
A formát kivajazzuk és a masszát beleöntjük. Előmelegített sütőben, a középső rácson, 170 fokon kb. 45-50 percig sütjük.  Ha megsült néhány percig állni hagyjuk, és kiborítjuk a formából. Porcukorral megszórva tálaljuk.


2015. február 13., péntek

Narancsos-gesztenyés pite


Már rég sütöttem pitét, úgy döntöttem, hogy itt az ideje. A múlt héten szombaton egy finom narancsos-gesztenyés pitét készítettem, melynek receptjét én találtam ki. Egyszerű, nem igényel sok időt és nagyon finom. :)


Gesztenyés-narancsos pite
Hozzávalók:
A tésztához:
200 g liszt
100 g vaj
50 g porcukor
1 tojás
egy csipet só
fél kiskanál sütőpor

A töltelékhez:
250 g gesztenyepüré
1 dl tejszín vagy tej
1 csomag vaníliás pudingpor
4 dl narancslé



Elkészítés:
A tésztához a lisztet a vajjal összemorzsoljuk. Beleütjük a tojást, hozzákeverjük a sütőport, a sót, a cukrot, és tésztává gyúrjuk gyors mozdulatokkal.
Ezután kinyújtjuk akkorára, hogy egy piteformát ki tudjunk bélelni vele, majd a széleit nyújtófával levágjuk, és villával megszurkáljuk. A pite tésztáját 25-30 perc alatt megsütjük.
A töltelékhez a gesztenyemasszát a tejszínnel elkeverjük. Miután megsült a tészta, a gesztenyekrémet elterítjük rajta. A vaníliás pudingot kikeverjük 3 evőkanál cukorral, majd a narancslével felfőzzük. A kész pudingot a gesztenyére öntjük. Hagyjuk dermedni.

2015. február 12., csütörtök

Lekváros-túrós lepény



Egy lekvárral megbolondított túrós lepényt hoztam, melyet Gerdinél találtam, ő pedig Csigabigénél bukkant a receptre.  Mind ízre, mind látványra nagyon finom, ízlett az egész családnak. Köszönöm a receptet mindkettőtöknek.   :)

Lekváros-túrós lepény 
Hozzávalók:
A lapokhoz:
50 dkg liszt
15 dkg zsír
csipet só
3 tojás sárgája
1 mokkáskanál szódabikarbóna
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg cukor
kb. 1,5 dl tejföl

A töltelékhez:
50 dkg túró
16 dkg cukor
3 tojás fehérje
1 csipet só
3 evőkanál gríz
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom lereszelt héja
1 kis üveg sárgabarack lekvár 
Elkészítés:
A lapokhoz a lisztet, sót, cukrot elmorzsoljuk a zsírral, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk. A tésztát egy órát pihentetjük.

Közben a túrót a cukorral, vaníliás cukorral összetörjük, hozzáadjuk a citrom reszelt héját, a grízt. A tojások fehérjét a csipet sóval kemény habbá verjük, majd ezt is a túróhoz keverjük. 

A tésztát 3 részre osztjuk. Az elsőt tepsi méretűre nyújtjuk, kivajazott, kilisztezett tepsibe tesszük. Megkenjük a lekvárral. Erre kerül a második lap, majd a túrótöltelék, végül az utolsó lap.  180 fokos sütőben addig sütjük, míg a teteje szépen megpirul. Porcukorral megszórva tálaljuk a sütit.

2015. február 8., vasárnap

Bosnyák szelet



Egy egyszerű, de mégis mutatós lekváros linzerszeletet hoztam, melyet Barbinál láttam meg. Ez a Váncza-recept elsőre megtetszett, olyan klassz a külseje. Hát még az íze, milyen finom! :) A fotók nem lettek olyan szépek, esete készültek. 
Bosnyák szelet
Hozzávalók:
A tésztához:
250 g liszt (nálam fele-fele arányban fehér és rozsliszt)
100 g puha vaj
100 g cukor
1 tojás
1 csomag sütőpor (12 g)
1 citrom leve
1 teáskanál vaníliakivonat
1-2 evőkanál tej

szilvalekvár a kenéshez

A tetején lévő golyócskákhoz:
100 g liszt
100 g vaj
50 g cukor
50 g darált dió

Elkészítés:
Először a tepsit kizsírozzuk és kilisztezzük. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd a tej kivételével a többi hozzávalóval összegyúrjuk. Ha nem áll össze a tészta, akkor adjuk hozzá a tejet is.  A tésztát tepsi méretűre nyújtjuk és belehelyezzük a sütőformába. A tészta tetejét sűrű szilvalekvárral félujjnyi vastagon megkenjük.
A tetejére a lisztből, vajból, cukorból, dióból tésztát gyúrunk és kicsi golyókat készítünk, amit a lekváros rétegre helyezünk. A sütit előmelegített sütőben 45-50 percig sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.