2022. október 29., szombat

Almás-mákos kókuszgolyó

Egy rendkívül egyszerű sütés nélküli édességet hoztam. Egy olyan kókuszgolyóról van szó, ami alakbarát, hiszen alma és kókuszliszt van benne. Ezeknek összetevőknek köszönhetően értékes rostokhoz juthatunk, így ezzel az édességgel az egészségünknek is kedvezünk. 😀


Almás-mákos kókuszgolyó

Hozzávalók:

A tésztához:

2 alma reszelve (A levét nem kell kinyomkodni!)

2,5 dkg darált mák

5 dkg kókuszliszt

5 dkg darát háztartási keksz (nálam cukormentes)

pici vanília

1 kiskanál folyékony édesítő

1 teáskanál fahéj

csipet só

0,5 dl almalé

2 kiskanál útifűmaghéj


Forgatáshoz:

kókuszreszelék


Elkészítés:

Egy nagy tálba tesszük a darált mákot, a kókuszlisztet, a darált kekszet, az útifűmaghéjat, a fahéjat és a sót. Ezeket összekeverjük majd hozzátesszük a reszelt almát, a vaníliát, az édesítőt és az almalét. Az egészet összegyúrjuk. A masszából nedves kézzel golyókat formálunk, és kókuszreszelékben meghempergetjük őket. 



2022. október 26., szerda

Túrós kölesfelfújt körtével

A köles nemcsak köretnek kiváló, hanem finom kása illetve felfújt készíthető belőle. Pár napja egy finom cukormentes kölesfelfújtat sütöttem túróval és körtével. A tápláló, fehérjedús finomságot reggelire fogyasztottam, de szerintem bármikor ehetjük, amikor jól esik. 


Túrós kölesfelfújt körtével

Hozzávalók:

A tésztához:

100 g köles

csipetnyi só

édesítőszer

kevés őrölt fahéj

2 dl víz

2 dl tej

250 g túró

2 tojás


A tetejére:

3 körte 


Elkészítés:

A megmosott kölesre ráöntjük a vizet, hozzáadjuk a csipetnyi sót, a fahéjat, az édesítőszert, majd félpuhára főzzük a kölest. Ezután a tejet is beleöntjük és teljesen megfőzzük a kölest. 

A tojásokat kettéválasztjuk. A tojássárgákat elkeverjük a langyosra hűlt köleskásában. A túrót áttörjük és hozzákeverjük a köleshez. Habverő segítségével a két tojásfehérjéből kemény habot verünk, majd óvatosan hozzáforgatjuk a túrós köleshez. 

A masszát egy kivajazott, kilisztezett kisebb sütőtálba simítjuk. A körtéket meghámozzuk és felszeleteljük. A körteszeleteket a túrós kölestészta tetejére tesszük és a süteményt előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.

2022. október 14., péntek

Almás-tökmaglisztes morzsasüti

Morzsasüti: finom, gyümölcsös és egyszerű. Van már pár variáció, ez most tökmaglisztes. Az almához jól passzol a tökmagliszt. Többször is készítettem már.  😊 




Almás-tökmaglisztes morzsasüti

Hozzávalók:

2 kisebb alma

kevés fahéj

A morzsához:

20 g teljes kiőrlésű búzaliszt

12 g tökmagliszt

12 g vaj

pici só

édesítő

Díszítéshez:

egy marék tökmag


Elkészítés:

Az almákat meghámozzuk és felkockázzuk. Kivajazott sütőformába tesszük. Kevés fahéjjal meghintjük.

A búzalisztet, a tökmaglisztet és az édesítőszert összekeverjük. A felkockázott vajat hozzáadjuk és összegyúrjuk, hogy morzsás állaga legyen.

A morzsát az alma tetejére szórjuk. A süti tetejére tökmagot is szórunk.

Előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a teteje pirulni kezd.



Második sütés


2022. október 3., hétfő

Almás rétestorta

Volt egy csomag réteslap a hűtőben és közeledett a lejárati ideje. Nagyon vágytam almás rétesre, de nem volt itthon sok alma, így rúd helyett tortát készítettem. Nagyon finom lett és még mutatós is! 😊



Almás rétestorta

Hozávalók:

fél csomag réteslap (5 lap)

kevés olaj

5 darab alma

1 kicsi fahéj

1 kiskanál tejföl


Díszíteni:

poreritrit


Elkészítés:

Nedves konyharuhát terítünk az asztalra és egy réteslapot teszünk rá. Egy kenőecset segítségével kevés olajat csepegtetünk rá. Majd egymásra rétegezzük a lapokat. 

Az almákat megpucoljuk, lereszeljük és jól kinyomkodjuk az almalétől. A reszelt almát fahéjjal ízesítjük. 

Egy kapcsos tortaformát papírral kibélelünk. A formába beletesszük az egymásra rétegelt réteslapokat, majd beleterítjük az almát. A réteslap széleit ráhatjuk a közepére és befedjük a tölteléket. A rétestorta tetejét tejföllel lekenjük és előmelegített sütőben megsütjük. 

Tálaláskor poreritrittel megszórjuk. 


2022. szeptember 25., vasárnap

Epres-kókuszos túrókocka (sütés nélküli)

A hűtőben helyet kellett felszabadítani, ezért az eper felhasználásához ki kellett találnom valamit. Árválkodott otthon egy doboz kókusztej is, így a kettőt házasítva született ez a sütés nélküli finomság. Aki szereti a krémes sütiket, az nem fog csalódni. 😊


Epres-kókuszos túrókocka

Hozzávalók:

A kakaós tésztához:

60 g háztartási kekszpor (nálam cukormentes)

40 g kókuszliszt

1,5 evőkanál kakaópor

35 g vaj

édesítő ízlés szerint


Az epres túrókrémhez:

250 g túró

200 g eper

édesítőszer

8 g zselatin


A kókuszos túrókrémhez:

250 g túró

200 g kókusztej

édesítőszer

11 g zselatin


Elkészítés:

A kekszport, a kókuszlisztet és a kakaót összekeverjük. Hozzáadjuk az édesítőt, majd a vajjal elmorzsoljuk. A tésztát egy kisebb kerámiaformába nyomkodjuk, majd fél órára hűtőbe tesszük.

Az epret botmixerrel pürésítjük. Egy tálba tesszük a túrót, majd hozzákeverjük az eperpürét és az édesítőt.  Az egészet botmixer segítségével krémesítjük. A zselatint beáztatjuk egy kevés vízbe, majd ha megdagadt, meglangyosítjuk. A zselatint hozzákeverjük az epres krémhez és kakaós kekszalapra öntjük. Visszatesszük a hűtőbe dermedni.

A túróhoz hozzáadjuk a kókusztejet és az édesítőszert, majd botmixerrel krémesítjük. A zselatint beáztatjuk egy kevés vízbe, majd ha megdagadt, meglangyosítjuk. A zselatint hozzákeverjük kókuszos-túrós krémhez, majd a megkeményedett epres túrókrémre öntjük. A süteményt visszatesszük a hűtőbe legalább 2 órára.


2022. szeptember 20., kedd

Túrós-tökmaglisztes süti vaníliás fehérjepudinggal

Ebben a receptben csak össze kell keverni mindent, beönteni egy tepsibe és megsütni. A tetején egy vaníliás "fehérjepuding" van. Nem igazi puding. Nem volt itthon pudingporom, így talált alapanyagokból kreáltam a süti tetejére ezt a fehérjeréteget. Egyébként nagyon jó lett a találmányom, finom és diétás is. Bebizonyosodott, hogy nehéz helyzetekben születnek a legjobb dolgok. Azt gondolom más sütiknél is használom ezt. A kevert süti a túrótól sokáig szaftos marad, már ha megéri, hogy maradjon belőle. :)  


Túrós-tökmaglisztes süti vaníliás fehérjepudinggal

Hozzávalók:

A kevert tésztához:

100 g zabpehelyliszt

100 g tökmagliszt

fél tasak sütőpor

csipet só

2 evőkanál folyékony édesítőszer 

2 dl víz (vagy tej)

150 g krémes túró

2 tojás

1 teáskanál fahéj


A fehérjepudinghoz:

25 g vaníliás fehérjepor (édesített)

2,5 dl víz

1 tasak színtelen tortazselé


Elkészítés:

Előmelegítjük a sütőt.

A tálba kimérjük a száraz hozzávalókat: a zabpehelylisztet, a tökmaglisztet, a sót és a sütőport. Egy  másik tálban a tojást az édesítővel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a vizet és a krémes túrót. Hozzáadjuk a lisztes részt, majd csomómentesre keverjük a tésztát. 

A kész masszát kivajazott, kilisztezett tepsibe öntjük. Az előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. 

A fehérjeport a vízzel elkészítjük, majd a tortazselével felfőzzük. A kész zselét ráöntjük a kihűlt tésztára. A zselé gyorsan megköt és már szeletelhető is a sütemény.