2021. március 25., csütörtök

Vaníliakrémes mandulatorta

Február végén ünnepeltem a születésnapom. Ilyenkor kötelező a torta. Már nagyon vágytam egy krémes finomságra, így ezzel a vaníliakrémes mandulatortával leptem meg magamat és a családtagokat. Csodás lett! 😊 💟



Vaníliakrémes mandulatorta

Hozzávalók:

A mandulás tésztához:

A mandulás tésztához:

10 dkg darált mandula

10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt

fél csomag sütőpor

2 tojás

1 dl tej

12 dkg eritrit

50 ml olaj

csipet só

 

Töltéshez:

1 csomag vaníliás pudingpor

3 evőkanál eritrit

3 dl tej

250 g mascarpne


A tetejére:

egész mandulaszemek

 

Elkészítés:

A darált mandulát, a  lisztet, a sütőport és a sót összekeverjük egy nagyobb tálban.

A tojásokat az eritrittel habosra keverjük. Hozzáadjuk a tejet és az olajat, majd összekeverjük. Ezután hozzáforgatjuk a mandulával összekevert lisztet, majd csomómentesre dolgozzuk a tésztát. Kivajazott, kilisztezett 20 cm-es tortaformába simítjuk a mandulás tésztát. Előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.

A pudingport az eritrittel és egy pici tejjel kikeverjük, majd a többi tejjel pudingot főzünk. A langyos pudingba belekeverjük a mascarponét. 

A mandulás tortalapot kettévágjuk, megkenjük a vaníliás-mascarponés krém felével. Rátesszük a másik tésztalapot és a maradék krémet rákenjük. A torta tetejét egész mandulaszemekkel díszítjük. 



2021. március 24., szerda

Kekszes pudingos édesség (sütés nélkül)

Hát ez nem a legszebb sütim, de úgy gondoltam megörökítem. Ha az ember édességre vágyik, de nincs otthon semmi különleges hozzávaló, akkor jól jön ez a recept. Nem egy nagy dolog elkészíteni,  és még a sütőt sem kell bekapcsolni hozzá.


Kekszes pudingos édesség (sütés nélkül)

Hozzávalók:

fél csomag cukormentes háztartási keksz

1 csomag vaníliás pudingpor

3 evőkanál eritrit

4 dl tej

100 g cukormentes étcsokoládé

2 evőkanál olaj

Elkészítés:

A pudingport a tejjel és az eritrittel megfőzzük.

Egy kisebb kerámiaforma aljára egy sor háztartási kekszet teszünk, majd rásimítjuk a vaníliapudingot. A puding tetejére egy sor háztartási kekszet rakunk. 

Az étcsokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk, majd az olajat hozzákeverjük. A kekszréteg tetejére rásimítjuk az olvasztott csokoládét. Egy éjszakára hűtőbe tesszük az édességet, hogy megpuhuljon a keksz.


2021. március 20., szombat

Mascarponés csokis pite

Ha van, amiből sohasem elég, az a pite. Nagyon szeretem ezt az omlós tésztájú süteményt. Ez egy mascarponés csokis pite, ami cukormentes. Isteni finom! Vigyázni kell vele, mert függőséget okoz. 


Mascarponés csokis pite

Hozzávalók:

Omlós linzertésztához:

10 dkg liszt

1 kiskanál sütőpor

4 dkg darált eritrit

csipet só

1 tojás sárgája

2 dkg kakaópor

5 dkg vaj


A krémes részhez:

25 dkg mascarpone

édesítő ízlés szerint

150 g tejföl (20 %-os)

1 tojás

1 evőkanál keményítő

70 g étcsokoládé

1 dl tejszín

Elkészítés:

A száraz anyagokat egy nagy tálba tesszük, a lisztet, a sütőport, a sót, a kakaóport és az eritritet. A felsoroltakat összekeverjük, majd hozzáadjuk a vajat és gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk benne. Ezután a tojássárgáját is hozzáadjuk és linzertésztát gyúrunk. A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk. Egy kisebb tepsit vagy kerámiaformát kivajazunk, kilisztezünk, amibe a kinyújtott linzert beleillesztjük.

A mascarponét a tejföllel, a tojással és az édesítővel habosra keverjük. A végén a krémhez egy evőkanál keményítőt adunk. Ezt a mascarponés krémet ráöntjük a kakaós linzerre. Az étcsokoládét gőz fölött megolvasztjuk, majd hozzákeverjük a tejszínt. Az elegyengetett mascarponés krém tetejére rácsorgatjuk a tejszínes-csokoládés keveréket. A süteményt előmelegített sütőbe toljuk és 30 perc alatt megsütjük. 


2021. február 28., vasárnap

Kókusztejes chiapuding almakompóttal

Az almakompótot nagyon szeretem, gyakran készítem a téli időszakban. Legutóbb is jó nagy adagot főztem belőle és a reggeli chiapudingomra is jutott belőle. A recept nem újdonság, de remélem valakinek sikerül ötletet adnom egy egészséges, diétás reggelihez. 

Kókusztejes chiapuding almakompóttal

Hozzávalók: (1 kehelyhez)

A pudinghoz:

2 dl kókusztej

3 evőkanál chimag

édesítő ízlés szerint

 

almakompót

leheletnyi fahéj 


Elkészítés:

A kókusztejet ízlés szerint megédesítjük. Beleszórjuk a chia magot, majd alaposan elkeverjük. Lefedve hűtőbe tesszük egy éjszakára, hogy bezselésedjen. Másnap a chiapuding felét kehelybe kanalazzuk és almakompótot teszünk rá. Erre a maradék chia puding kerül, a tetejére pedig almakompótot rakunk. A desszert tetejét egy leheletnyi fahéjjal megszórjuk.


2021. február 13., szombat

Sajtos-krumplis pogácsa

Életem első krumplis pogácsáját láthatják az olvasóim. A maradék krumplipüré felhasználására találtam ki, hogy pogácsába teszem. A recept forrását nem tudom, régebben firkáltam le valahonnan egy cetlire. Nem réteges, de elégedett voltam a végeredménnyel.


Sajtos-krumplis pogácsa

Hozzávalók:

A tésztához:

30 dkg liszt

25 dkg krumplipüré

10-15 dkg vaj (attól függően, hogy milyen krémes a püré)

1 tojás

3 dkg élesztő

1 kiskanál só

1 kiskanál cukor

0,3 dl tej (az élesztő felfuttatásához)

A tetejére:

1 tojássárgája

reszelt sajt

Elkészítés:

Az élesztőt kis cukorral a tejben felfuttatjuk. Közben a lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a krumplipürét, a tojást, a sót, végül a felfuttatott élesztőt. Mindent jól összedolgozzuk , amíg egy laza tésztát nem kapunk. Ezután lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a pogácsákat. A tetejüket lekenjük tojássárgájával és mindegyikre reszelt sajtot szórunk. 

A pogácsákat fél óráig magukra hagyjuk, hogy keljenek. 

Ha megkeltek, előmelegített sütőben pirosra sütjük őket.



2021. február 7., vasárnap

Mákos-eperjoghurtos torta

Aki követi a blogomat, az tudja, hogy nagyon szeretem a joghurtos-gyümölcsös sütiket. Ez a torta finom mákos piskóta, rajta pedig annál is finomabb eperjoghurtos krém. Fagyasztott gyümölcsből készült, így a dekorációt most mellőztem. A torta külseje szerény, de isteni jó. 


 

Mákos-eperjoghurtos torta

Hozzávalók:

Mákos piskótához:

4 tojás

4 evőkanál eritrit

2 evőkanál liszt

2 evőkanál darált mák

Az eperjoghurtos krémhez:

400 g eper ( nálam fagyasztott)

250 g mascarpone

200 g görög joghurt

édesítő ízlés szerint

20 g zselatin

Elkészítés:

A tojásokat kettéválasztjuk. A tojások sárgáját az eritrittel habosra keverjük, a fehérjét pedig kemény habbá verjük. Az eritrites tojássárgába beleforgatjuk a tojáshabot, majd hozzáadjuk a lisztet, a darált mákot, majd óvatosan mozdulatokkal elkeverjük. A mákos piskótamasszát kivajazott, kilisztezett tortaformába simítjuk. Előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.

A fagyasztott epret hagyjuk kiengedni, majd botmixerrel pürésítjük. A mascarponéhoz hozzáadjuk az eperpürét és az édesítőt, majd botmixerrel összedolgozzuk az egészet. Az epres krémhez hozzákeverjük a görög joghurtot. A kimért zselatint kevés vízben megduzzasztjuk, majd alacsony lángon meglangyosítjuk. A zselatint elkeverjük 2-3 evőkanál epres joghurtkrémmel, majd hozzáadjuk a többi krémhez. Ezután a krémet a tortaformában lévő mákos piskótára öntjük.

A tortát  hűtőbe tesszük dermedni egy éjszakára.  Másnap szépen szeletelhetjük.