2020. december 26., szombat

Mandulás zserbó (diétás) - Boldog karácsonyt!

A zserbó kötelező sütemény karácsonykor. A klasszikus zserbót nagyon szeretem. Már régóta terveztem, hogy elkészítem a mandulás változatát, az idei karácsonyra végre sikerült. Ebbe az újított zserbóba házi eperlekvár került, továbbá diétás is, mert nem tartalmaz cukrot és teljes kiőrlésű tönkölylisztből van. Ezzel a zserbóval kívánok mindenkinek áldott, békés karácsonyt! 🎄


 

Mandulás zserbó (diétás)

Hozzávalók: 

A tésztához:

25 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt

12 dkg vaj

5 evőkanál eritrit

1 evőkanál vanília kivonat

csipet só

1 tojássárgája

0,2 dl tej

0,5 dkg élesztő

A töltelékhez:

20 dkg darált mandula

6 evőkanál eritrit

fél üveg házi eperlekvár (cukormentes)

A csokoládémázhoz:

6 dkg  cukormentes étcsokoládé

1 kiskanál olaj


Elkészítés:

A tejben elkeverjük az élesztőt.

A liszttel elkeverjük az eritritet és a sót, majd elmorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a tojássárgáját, a vanília kivonatot és a tejes élesztőt. Összegyúrjuk a tésztát. 

Az összeállított tésztából három gombócot formálunk. Lisztezett nyújtódeszkán 3 vékony lapot nyújtunk belőlük. Az első lapot beletesszük az előzőleg kizsírozott, kilisztezett tepsibe. A darált mandulát összekeverjük az eritrittel. A tésztát először vékonyan megkenjük eperlekvárral, majd egyenletesen megszórjuk a mandula felével. Ugyanígy töltjük meg a következő lapot is, végül a harmadik lapot a tetejére tesszük. Villával több helyen is megszurkáljuk a tésztát. 

Előmelegített sütőben 175 fokon körülbelül 35-40 percig sütjük. 

Amikor kivettük a zserbót a sütőből és langyosra hűlt, akkor a tetejét csokimázzal bevonjuk. Ehhez gőz fölött felolvasztjuk  az étcsokoládét, belekeverjük az olajat, és a sütemény tetejére simítjuk.

 





2020. december 23., szerda

Narancsos-mandulás tönkölykeksz

A kekszsütés az egyik kedvenc elfoglaltságom, ilyenkor karácsony tájékán meg különösképpen. Szeretem, amikor a sülő keksz illata terjeng a konyhában. Most egy olyan karácsonyi kekszet hoztam, amiben mandula, reszelt narancshéj és teljes kiőrlésű tönkölyliszt van. Ez a cukormentes omlós keksz dobozban hosszabb ideig eláll, ha esélyt adunk neki. Nálunk a dobozba kerülése előtt eltűnt. :)



Narancsos-mandulás tönkölykeksz

Hozzávalók:

15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt

5 dkg darált mandula

10 dkg eritrit

12 dkg vaj

1 narancs reszelt héja

1 tojás

Elkészítés:

A tönkölylisztet, a darált mandulát, az eritritet és a reszelt narancshéjat összekeverjük egy tálban. Hozzáadjuk a vajat és elmorzsoljuk a lisztes keverékkel. Ezután hozzáadjuk a tojást és gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. A kész tésztát fóliába csomagolva hűtőbe tesszük 1 órára pihenni. A pihenési idő után a tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, kiszaggatjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire pakoljuk. Előmelegített sütőben, 180 fokon 15-20 perc alatt megsütjük a kekszeket. Vigyázzunk, mert melegen még törékenyek. Ha kihűltek, tegyük jól záródó dobozba.


2020. december 22., kedd

Diétás mézeskalácsok

A karácsonynak elmaradhatatlan eleme a mézeskalács, ami általában fehérlisztes, eléggé tömény és sok szénhidrátot tartalmaz. A vonalaimra figyelve idén diétás mézeskalácsot készítettem méz nélkül. Ezek a mézesek külcsínben egy fűszeres zabkekszere hasonlítanak, de finomak és a karácsonyi ízvilágot tökéletesen hozzák. Az egyik adventi hétvégén sütöttem ezeket, de már csak pár darab van belőlük az üvegben, remélem karácsonykor rágcsálhatok még belőlük. 😀 🎄


Diétás mézeskalácsok

Hozzávalók:

80 g zabliszt

80 g darált mandula (vagy mandulaliszt)

80 g kókuszreszelék

30 g eritrit

csipet szódabikarbóna

2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék

40 g olaj

2 tojás

 

Elkészítés:

A zablisztet, a darált mandulát, a kókuszreszeléket, az eritritet, a szódabikarbónát és a mézeskalács fűszerkeveréket összekeverjük. Az olajat és a tojást hozzáadjuk és jól összegyúrjuk az egészet. Lisztezett nyújtódeszkán kinyújtjuk  a tésztát és különféle formákat szaggatunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, és 180 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt megsütjük őket.




2020. december 16., szerda

Mandulatorta

Egy finom mandulatortát hoztam házi meggylekvárral töltve és csokival a tetején. A tésztája egyszerű kevert tészta, szóval nincs sok gond vele. Ezt a könnyű tésztát a lekvár és a csoki nagyon feldobja, így a karácsonyi asztalon is megállja a helyét. 🌲


Mandulatorta

Hozzávalók:

A mandulás tésztához:

10 dkg darált mandula

10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt

fél csomag sütőpor

2 tojás

175 g joghurt

12 dkg cukor (nálam eritrit)

50 ml olaj

csipet só

 

Töltéshez:

házi meggylekvár

 

A tetejére:

100 g étcsoki (cukormentes)

kevés mandulaforgács

 

Elkészítés:

A darált mandulát, a tönkölylisztet, a sütőport és a sót összekeverjük egy tálban.

A tojásokat a cukorral/eritrittel habosra keverjük. Hozzáadjuk a joghurtot és az olajat, majd hozzáforgatjuk a mandulával összekevert lisztet. Csomómentesre dolgozzuk a tésztát. Kivajazott, kilisztezett 20 cm-es tortaformába simítjuk a tésztát. Előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.

A kihűlt mandulatortát kettévágjuk. Az egyik felét megkenjük házi meggylekvárral, majd rátesszük a másik felét. A étcsokoládét megolvasztjuk és rákenjük a torta tetejére. A csokimázara mandulaforgácsot szórunk.


 

2020. december 12., szombat

Kesudiós sajttorta

Szerintem a sajttorta az egyik legfinomabb süti. Bármikor jöhet. Most az adventi időszakban is sütöttem egy csodafinomat. A kakaós kekszrétegen vastag krémréteg van, amire a pirult kesudió teszi fel a koronát. 🌲

Kesudiós sajttorta

Hozzávalók:

A kekszalaphoz:

100 g kakaós kekszmorzsa (cukormentes)

50 g vaj

A krémhez:

500 g mascarpone

400 g tejföl (nálam 12%-os)

1 tasak vaníliás pudingpor (38 g)

édesítő ízlés szerint

1 tojás

A tetejére:

egy marék sótlan kesudió

 

Elkészítés:

Az alap hozzávalóit, a kekszmorzsát és a vajat elmorzsoljuk, majd egy kivajazott 20 cm-es tortaformába belenyomkodjuk.  

A  mascarponét, a tejfölt, az édesítőt és a tojást gépi habverővel elkeverjük. A krémbe belekeverjük a vaníliás pudingport, majd ráöntjük a kekszes alapra. Előmelegített sütőbe toljuk a sajttortát. Amint a a krém kezd sűrűsödni (kb. 15 perc), kivesszük és rászórjuk a kesudiót. Ezután visszatesszük a sütőbe és megsütjük. Akkor lesz jó, ha a teteje enyhén megpirul. Ha kivettük a sütőből, hagyjuk teljesen kihűlni.



2020. december 5., szombat

Banános-mandulás zabsüti

A rohanós napok nagy kedvence a kevert süti. Ez a változat egy egészséges zabsüti, aminek a tésztája kicsit tömörebb állagú, mivel csak zabpehelyliszt van benne. Én többször is reggeliztem belőle és minden alkalommal kitűnő volt, mivel a banán miatt nem száradt ki. 🎄

                   

Banános-mandulás zabsüti

Hozzávalók:

A kevert tésztához:

20 dkg zabpehelyliszt

fél csomag sütőpor

1 kiskanál fahéj

1 banán

15 dkg cukor (nálam eritrit)

5 dkg darált mandula

2 tojás

175 g joghurt

0,5 dl olaj

 

Tetejére dekorálni: 

mandulapehely

Elkészítés:

A tojásokat felütjük egy tálba, majd a cukorral/eritrittel habosra verjük. Hozzáadjuk az olajat, a joghurtot, a pürésített banánt, és alaposan elkeverjük. Ezután hozzáadjuk a zabpehelylisztet, a fahéjat, a darált mandulát, és robotgép segítségével  összedolgozzuk az egészet. Egy kivajazott, kilisztezett püspökkenyérformába öntjük a tésztát. A tetejét megszórjuk mandulapehellyel, majd 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk és tűpróbáig sütjük. Ha a tésztába szúrt tű nem ragacsos, akkor kész a süti.