Az egyik nap csillapíthatatlan édességvágy tört rám. A hűtőben talált alapanyagokból ezt az eperhabos desszertet kreáltam. A tejszín mennyiségét érdemes növelni. Így is finom, de ha több az eperhab, akkor még finomabb. :)
Kakaós-zabos pohárdesszert eperhabbal (2 kehelyhez)
Hozzávalók:
Zablisztes tésztához:
2 tojás
100 g zabpehelyliszt
1 evőkanál kakaópor
csipet só
1 kiskanál sütőpor
60 g eritrit
150 g joghurt
Eperhabhoz:
1,5 dl habtejszín
édesítő ízlés szerint
150 g eper (nálam fagyasztott)
1 tasak habfixáló
Díszítéshez:
eper
Elkészítés:
Egy tálban a tojást az eritrittel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a joghurtot. Egy másik tálban a zablisztet, a kakaóport, a sót és a sütőport összekeverjük. A kakaós-zabos lisztkeveréket hozzáadjuk a másik tálban lévő nedves részhez és alaposan elkeverjük. Ha csomómentes a massza, akkor belesimítjuk egy kivajazott, kilisztezett kisebb tepsibe. A tésztát előmelegített sütőben 30-35 perc alatt megsütjük. Mielőtt kivesszük, tűpróbát végzünk.
Az epret botmixerrel pürésítjük, majd ízlés szerint édesítjük. Az eperpürét alacsony gázlángon összefőzzük. A habtejszínből gép segítségével kemény habot verünk, miközben beleszórjuk a habfixálót. A kemény tejszínhabba óvatosan belekeverjük a eperszószt.
Az eperhab egy részét a kelyhek aljára tesszük. Ezt követően a zablisztes tésztát felkockázzuk és a tésztakockákat habrétegre szórjuk.. A maradék eperhabot a kakaós-zabos tészta tetejére halmozzuk és eperrel díszítjük.