2020. november 11., szerda

Kakaós-zabos pohárdesszert eperhabbal

Az egyik nap csillapíthatatlan édességvágy tört rám. A hűtőben talált alapanyagokból ezt az eperhabos desszertet kreáltam. A tejszín mennyiségét érdemes növelni. Így is finom, de ha több az eperhab, akkor még finomabb. :)


 

Kakaós-zabos pohárdesszert eperhabbal (2 kehelyhez)

Hozzávalók:

Zablisztes tésztához:

2 tojás

100 g zabpehelyliszt

1 evőkanál kakaópor

csipet só

1 kiskanál sütőpor

60 g eritrit

150 g joghurt

Eperhabhoz:

1,5 dl habtejszín

édesítő ízlés szerint

150 g eper (nálam fagyasztott)

1 tasak habfixáló

Díszítéshez:

eper

Elkészítés:

Egy tálban a tojást az eritrittel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a joghurtot. Egy másik tálban  a zablisztet, a kakaóport, a sót és a sütőport összekeverjük.  A kakaós-zabos lisztkeveréket hozzáadjuk a másik tálban lévő nedves részhez és alaposan elkeverjük. Ha csomómentes a massza, akkor belesimítjuk egy kivajazott, kilisztezett kisebb tepsibe. A tésztát előmelegített sütőben 30-35 perc alatt megsütjük. Mielőtt kivesszük, tűpróbát végzünk. 

Az epret botmixerrel pürésítjük, majd ízlés szerint édesítjük. Az eperpürét alacsony gázlángon összefőzzük. A habtejszínből gép segítségével kemény habot verünk, miközben beleszórjuk a habfixálót. A kemény tejszínhabba óvatosan belekeverjük a eperszószt. 

Az eperhab egy részét a kelyhek aljára tesszük. Ezt követően a zablisztes tésztát felkockázzuk és a tésztakockákat  habrétegre szórjuk.. A maradék eperhabot a kakaós-zabos tészta tetejére halmozzuk és eperrel díszítjük.


8 megjegyzés:

  1. De finom lehetett, a tésztája is és az eperhab is. Főként ilyenkor ősszel 😀.

    VálaszTörlés
  2. Ismerős az érzés, amikor rád tőr az édesség utáni vágy. :D Nálunk is gyakran előfordul. Jó, hogy vannak ilyen gyorsan elkészíthető édességek. Finomnak hangzik. :)

    VálaszTörlés
  3. Énrám is elég sűrűn tör az édességvágy. :D Aztán többnyire eszek egy almát, vagy felbontok egy csokit. Hét közben nincs energiám még alkotni is valamit. De ha készen kapnék ilyen finomságot, szívesen enném! :-)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szeretem az epret. Szívesen megkóstolnék mist egy pohárral ebből a desszertből. Nagyon jól néz ki!

    VálaszTörlés