2020. szeptember 6., vasárnap

Tökmaglisztes kuglóf

A tökmagliszt nemcsak különleges színt, hanem különleges ízt is ad ennek a kuglófnak. Csökkentett szénhidráttartalmú liszttel próbáltam diétásabbá tenni és cukrot sem tartalmaz. Nem túl édes, de nagyon finom. :)


Tökmaglisztes kuglóf
Hozzávalók: (18 cm-es formához)
70 g csökkentett szénhidráttartalamú liszt (Diabestar)
30 g tökmagliszt
30 g eritrit
egy csipet só
1 teáskanál sütőpor
2 tojás
3 evőkanál olaj
1 dl víz

Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk. 
A szénhidrátcsökkenetett lisztet, a tökmaglisztet, a sót és a sütőport összekeverjük. 
A tojások sárgáját az eritrittel habosra keverjük, majd a vizet és az olajat is hozzákeverjük. Ezután a tökmaglisztes elegyet beledolgozzuk a tojásos részbe. A tésztába óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot. A masszát kivajazott, kilisztezett kuglófformába öntjük és tűpróbáig sütjük.
 

2020. augusztus 31., hétfő

Őszibarackos túrókrémtorta

Nagyon szeretem a gyümölcsös túrótortákat, jó pár ilyen recept található a blogon. Mindegyik finom egytől-egyig! Most egy őszibarackossal bővítem a repertoárt. Ez is remek! :)



Őszibarackos túrókrémtorta
Hozzávalók:
A mandulás piskótához:
3 tojás
3 evőkanál eritrit
3 evőkanál mandulaliszt

A túrókrémhez:
500 g túró
175 g joghurt
2 dl habtejszín
édesítő ízlés szerint
15 g zselatin

A tetejére:
3 őszibarack
250 ml őszibaracklé
1 színtelen tortazselé

Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk. A tojások sárgáját az eritrittel habosra keverjük, a fehérjét pedig kemény habbá verjük. Az eritrites tojássárgába beleforgatjuk a tojáshabot, majd hozzáadjuk a mandulalisztet és óvatosan mozdulatokkal elkeverjük. A mandulalisztes piskótamasszát kivajazott, kilisztezett tortaformába simítjuk. Előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.

A túróhoz hozzáadjuk a joghurtot, ízlés szerint édesítjük, majd botmixerrel az egészet krémesítjük. A hideg habtejszínből kemény habot verünk, majd óvatosan a túrókrémhez forgatjuk. 
A zselatinra kevés vizet öntünk, hagyjuk, hogy egy kicsit megduzzadjon.  Ezután alacsony gázlángon meglangyosítjuk. A felmelegített zselatinban elkeverünk egy kevés túrós krémet, majd a keveréket belekeverjük a többi krémbe. A kihűlt mandulalisztes piskótára ráöntjük a túrókrémet és a tortát fél órára hűtőbe tesszük dermedni. 
Amíg a krém dermed, az őszibarackokat meghámozzuk és felszeleteljük. A őszibarackszeleteket a megdermedt túrókrém tetejére rakosgatjuk.  A színtelen torzsalét elkeverjük az őszibaracklével, majd gázra tesszük és forrástól számítva 1 percig főzzük. Az őszibarackos tortazselét kicsit hagyjuk hűlni, majd  ráöntjük a gyümölcsre. A tortát ismét hűtőbe tesszük,  majd 2-3 órás dermedési idő után  szeleteljük.




2020. augusztus 23., vasárnap

Meggyes sajttorta kocka

Szeretem a sajttortát. Ehhez meggyet használtam, de bármilyen gyümölccsel tökéletes lesz. Aki szereti a krémes-gyümölcsös sütiket, az bátran készítse el, nem fog csalódni.


Meggyes sajttorta kocka
Hozzávalók:
Kekszes réteg:
100 g darált keksz
édesítő
2 evőkanál kakaópor
40 g vaj

100 g magozott meggy

Krém:
250 g mascarpone
200 g tejföl
1 tojás
édesítő ízlés szerint
1 evőkanál vaníliás pudingpor

Elkészítés:
Egy tálba beletesszük a darált kekszet, az édesítőt, a kakaóport és mindent összekeverünk.. Hozzákockázzuk a vajat és gyorsan összegyúrjuk. A kekszalapot egy kisebb kerámiaformába nyomkodjuk. 
A mascarponét összekeverjük a tejföllel, a tojással és az édesítővel. A legvégén a vaníliás pudingport is belekeverjük. A magozott meggyet rászórjuk a kakaós kekszalapra, majd a mascarponés krémet rásimítjuk.  A sütit előmelegített sütőbe toljuk és 35-45 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha már nem folyékony a krém. Ha kihűlt a süti, szeletelhetjük.

2020. augusztus 15., szombat

Áfonyajoghurtos desszert

Uzsonnára szeretek édeset enni.  A nagy hőségben ezt az egyszerű finomságot fogyasztottam az egyik délután.  Egyszerűen remek! :)


Áfonyajoghurtos desszert
Hozzávalók:  (1 pohárhoz)
30 g kakaós kekszmorzsa
200 g görög joghurt
100 g áfonya
édesítő ízlés szerint

Díszítéshez:
pár szem áfonya

Elkészítés:
A kakaós kekszmorzsát a pohár aljára tesszük. A megmosott áfonyát pürésítjük, majd édesítjük és néhány perc alatt lassú tűzön felfőzzük. Az áfonyaszószt összekeverjük a görög joghurttal, majd rákanalazzuk a pohárban lévő kekszmorzsára. A tetejét néhány szem áfonyával díszítjük.

2020. augusztus 9., vasárnap

Sült túrós süti eperrel és mandulás morzsával

Helyfelszabadító hadműveletet történt a fagyasztóban, így az epret fel kellett használni. A gyümölcs ebben az egészséges, alacsony szénhidráttartalmú túrós sütiben végezte. Mindenki elégedett volt vele. Meggyel, áfonyával vagy őszibarackkal is isteni lesz! :)


Sült túrós süti eperrel és mandulás morzsával
Hozzávalók:
A túrómasszához:
500 g túró
30 g őrölt mandula
10 g útifűmaghéj (zabliszttel helyettesíthető)
2 tojás
200 g tejföl
ízlés szerint édesítő
csipet só
kevés vaníliakivonat

300 g eper

A morzsához:
60 g zabpehelyliszt
20 g őrölt mandula
30 g vaj
30 g eritrit (vagy másmilyen édesítő)

Elkészítés:
Egy nagyobb tálba tesszük a túrót. Hozzáadjuk a tojást, a tejfölt, az édesítőt, a csipet sót és a vaníliakivonatot. Minden hozzávalót botmixerrel összedolgozunk. Ezt követően az őrölt mandulát és az útifűmaghéjat is belekeverjük. A túrómasszát kivajazott kerámiaformába simítjuk és az eperszemeket belenyomkodjuk. 
A zabpehelylisztet, az őrölt mandulát és az eritritet összekeverjük, majd a vajjal elmorzsoljuk. A mandulás morzsát rászórjuk a sütemény tetejére és előmelegített sütőben toljuk, körülbelül 30 perc alatt készre sütjük.




2020. augusztus 5., szerda

Chiamagos kókuszos keksz

Már egy ideje barátkozom és kísérletezem reform alapanyagokkal. Szombaton finom kekszet sütöttem, amibe kókuszlisztet és chia magot tettem. Jól sikerült a próbálkozásom! A vasárnapi kiruccanásuk alkalmával szívesen ropogtattuk ezt a fehér liszt mentes, cukormentes és alacsony szénhidráttartalmú kekszet. Nekem 22 darab keksz született ebből a tésztamennyiségből.


Chiamagos kókuszos keksz
Hozzávalók:
10 dkg kókuszliszt
10 dkg zabpehelyliszt
2 evőkanál chia mag
1 teáskanál sütőpor
egy csipet só
2 tojás
édesítőszer ízlés szerint
2 teáskanál vaníliakivonat
4 evőkanál olaj
4 evőkanál víz

Elkészítés:
A kókuszlisztet, a zabpehelylisztet, a sütőport, a sót és a chia magot jól elkeverjük. Hozzáadjuk a tojást, az édesítőt, a vaníliakivonatot, az olajat, a vizet és az egészet összegyúrjuk. A tésztából nedves kézzel golyókat formázunk, kissé ellapítjuk, majd sütőpapírral borított tepsire tesszük. A kekszeket előmelegített sütőbe toljuk és kb. 20 perc alatt megsütjük.