2019. január 31., csütörtök

Diós-túrós sajtgolyók

Ha már unjuk az édeset és gyorsan ennék valami sósat, akkor ez a sajtgolyó tuti választásnak bizonyul. Könnyű, gyorsan elkészülő finomság, amely a túró miatt diétás is. Vendégvárónak is szuper! 



Diós-túrós sajtgolyók 
Hozzávalók:
A tésztához:
25 dkg túró
20 dkg sajtkrém (a Lidlben kapható Goldessa sajtkrémet használtam)
10 dkg reszelt trappista sajt
1-2 evőkanál útifűmaghéj (függ a túró nedvességétől és a sajtkrémtől)

A forgatáshoz:
25 dkg pirított darált dió

Elkészítés:
A túrót és a sajtkrémet botmixerrel összedolgozzuk. A sajtkrémes túrót sózzuk, majd hozzáadjuk a reszelt sajtot, az útifűmaghéjat és az egészet összekeverjük. A masszából diónyi méretű golyókat formázunk és mindegyiket pirított dióban meghempergetjük.



2019. január 22., kedd

Sült joghurttorta

Aki követi a blogom az tudja, hogy az egyszerű sütik híve vagyok, ez is az, ráadásul légiesen könnyű és alakbarát is. Nem szabad megijedni, a torta sütés után kicsit össze fog esni, pereme lesz.  Gyümölcsszósszal, friss gyümölccsel a legjobb, nálam ez most elmaradt, így is nagyon finom volt.


Sült joghurttorta
Hozzávalók:
80 dkg görög joghurt
3 tojás
1 evőkanál vanília aroma
10 dkg eritrit
5 dkg zabpehelyliszt
2 evőkanál útifűmaghéj

Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk. A tojások sárgáját az eritrittel kikeverjük, hozzáadjuk a zabpehelylisztet, a vanília aromát, majd a görög joghurtot és jól összekeverjük az egészet. Óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot, majd az útifűmaghéjat is belekeverjük. A masszát tortaformába öntjük és előmelegített sütőben 40-45 percig sütjük. Ha teljesen kihűlt, szeletelhetjük.




2019. január 14., hétfő

Mandulás keksz (szénhidrátcsökkentett és cukormentes)

Mostanában igyekszem csökkenteni a szénhidrátbevitelt. Ennek keretében nemrég vettem egy kiló Diabestar csökkentett szénhidráttatalmú lisztet, amiből ezt a mandulás kekszet sütöttem. Teljesen diétás, cukrot nem tartalmaz, eritrittel édesítettem. Nem lett túl édes, de egészséges és finom nassolnivaló, ami tökéletes a reggeli kávéhoz vagy a délutáni teához.


Mandulás keksz (szénhidrátcsökkentett és cukormentes)
Hozzávalók:
30 dkg diabestar liszt (36%-al csökkentett szénhidráttartalmú)
10 dkg darált mandula
1 teáskanál sütőpor
20 dkg vaj
1 tojás
8 dkg eririt

Elkészítés:
A lisztet összekeverjük a darált mandulával, a sütőporral, az eritrittel majd elmorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a tojást és egynemű tésztává dolgozzuk. A tésztát 30 percig pihentetjük.
A pihentetés után a tésztát lisztezett felületen 1,5-2 mm vékonyra nyújtjuk és szív alakú formával kiszaggatjuk a kekszeket. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket, és előmelegített sütőben 180 fokon 10-12 perc alatt megsütjük.



2019. január 6., vasárnap

Rácsos almás-mákos pite

Az új évet egy szuperfinom, omlós almás-mákos sütivel kezdem. Karácsonyra készítettem, az egész család oda volt érte, mivel az almától rendkívül szaftos a töltelék. Ha nagyon finom mákos sütit szeretnétek, akkor mindenképp süssétek meg az új évben! :)



Rácsos almás-mákos pite
Hozzávalók:
A tésztához:
30 dkg liszt (nálam fele teljes kiőrlésű búzaliszt volt)
7 dkg porcukor
1 tasak vaníliás cukor
fél csomag sütőpor
15 dkg vaj
csipet só
1 tojássárgája
2-3 evőkanál tejföl

Töltelékhez:
50 dkg reszelt alma
20 dkg darált mák
15 dkg cukor (nálam kicsit kevesebb volt)
1 teáskanál őrölt fahéj
2 tojásfehérje

A tetejét kenni:
1 tojássárgája

Elkészítés:
Egy nagy tálba kimérjük a lisztet, a porcukrot, hozzáadjuk a sót, a vaníliás cukrot és a sütőport, majd az egészet összekeverjük. A vajat elmorzsoljuk a lisztes keverékkel, majd beletesszük a tojássárgáját,  a tejfölt és kézzel az egészet összegyúrjuk. A tésztát fóliába tekerve hűtőbe tesszük. 

A töltelékhez való reszelt almát a levétől enyhén kinyomkodjuk, hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat és lassú tűzre tesszük párolódni. Ha már összepárolódott az alma a fahéjjal és a cukorral, hozzáadjuk a mákot és állandó kevergetés mellett pár perc alatt összefőzzük.  A fehérjét kemény habbá verjük és lazán hozzáforgatjuk a kihűlt mákos töltelékhez.

A tésztát kétfelé vesszük, két cipóvá formázzuk.  Az egyik cipót lisztezett felületen kinyújtjuk, majd kizsírozott, kilisztezett tepsibe tesszük, majd egyenletesen elterítjük rajta a almás-mákos tölteléket. A másik cipót is kinyújtjuk és csíkokra vágjuk. A csíkokat az almás-mákos töltelékre fektetjük és berácsozzuk a süteményt. A rácsokat lekenjük tojássárgájával és előmelegített sütőben 35-40 perc alatt megsütjük. 





2018. december 29., szombat

Mákos ropogós rudak - Boldog új évet!

Karácsonyra az édes sütemények mellé egyensúlyt hozó sós rágcsálnivalót is készítettem, ezeket a mákos ropogós rudakat. Jól szívvel ajánlom az év utolsó napjára is, hiszen a szilveszteri bulik fontos kelléke a sós aprósütemény. Már csak pár nap van ebből az évből, így itt az idő, hogy megköszönjem minden kedves Követőmnek, Bloggertársamnak az egész évi figyelmet. 😃

Kívánok minden kedves Olvasómnak boldog, egészségben és sikerekben gazdag új évet!  🎉 



Mákos ropogós rudak
Hozzávalók:
A tésztához:
20 dkg liszt
1 kiskanál sütőpor
2 dkg egész mák
5 dkg reszelt sajt
2 evőkanál tejföl
12 dkg vaj
fél teáskanál só
1 tojás

A tetejére:
1 tojásfehérje kenni
szezámmag, lenmag, tökmag

Elkészítés:
A lisztet, a sütőport, a mákot, a sajtot és a sót kimérjük egy tálba, majd elmorzsoljuk a vajjal. Ezt követően hozzáadjuk a tojást és a tejfölt, s ezekkel együtt jól összegyúrjuk, amíg egy rugalmas tésztát kapunk. 

A tésztát lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtjuk, majd rudakra vágjuk. A rudacskákat sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, a tetejüket megkenjük tojásfehérjével és megszórjuk magvakkal. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük.


2018. december 23., vasárnap

Fahéjas-kakaós kiflik - Boldog karácsonyt! 🌲

Ezekkel a formában sült kiflikkel kívánok minden kedves Olvasómnak, Látogatómnak, Bloggertársamnak áldott, békés karácsonyi ünnepet! 🎄 



Fahéjas-kakaós kiflik
Hozzávalók:
A tésztához:
20 dkg vaj
30 dkg liszt
3 evőkanál kakaópor
1 teáskanál fahéj
10 dkg porcukor
csipet só
1 tojássárgája

A díszítéshez:
10 dkg fehércsokoládé
2 evőkanál olaj

Elkészítés:
A lisztet egy tálba kimérjük, majd hozzáadjuk a porcukort, a csipet sót, a kakaóport és a fahéjat.  Az egészet jól elkeverjük, majd hozzáadjuk a felkockázott vajat és jól elmorzsoljuk az egészet. Ezt követően hozzáadjuk a tojássárgáját és összegyúrjuk.

A tésztát folpackba csomagoljuk és 1 órára a hűtőszekrénybe tesszük.

Ezután a sütőt előmelegítjük. A kifliformát folpackkal kibéleljük. A tésztából kis darabokat tépünk, amit a kibélelt formába nyomkodunk, úgy, hogy a tészta ne púposodjon ki belőle. A folpack segítségével kiemeljük a kiflit a formából és a sütőpapíros tepsire tesszük. A kifliket előmelegített sütőbe toljuk, ahol 10-12 perc alatt készre sütjük őket.

A sütőből kivéve, hagyjuk egy pár percet a tepsin, mert ekkor a kiflik puhák és könnyen törnek.

A fehércsokit apróra tördeljük  és az olajjal vízgőz fölött megolvasztjuk. A kihűlt kiflik végeit az olvasztott fehércsokládéba  mártjuk és  sütőpapírra tesszük száradni.