2019. január 6., vasárnap

Rácsos almás-mákos pite

Az új évet egy szuperfinom, omlós almás-mákos sütivel kezdem. Karácsonyra készítettem, az egész család oda volt érte, mivel az almától rendkívül szaftos a töltelék. Ha nagyon finom mákos sütit szeretnétek, akkor mindenképp süssétek meg az új évben! :)



Rácsos almás-mákos pite
Hozzávalók:
A tésztához:
30 dkg liszt (nálam fele teljes kiőrlésű búzaliszt volt)
7 dkg porcukor
1 tasak vaníliás cukor
fél csomag sütőpor
15 dkg vaj
csipet só
1 tojássárgája
2-3 evőkanál tejföl

Töltelékhez:
50 dkg reszelt alma
20 dkg darált mák
15 dkg cukor (nálam kicsit kevesebb volt)
1 teáskanál őrölt fahéj
2 tojásfehérje

A tetejét kenni:
1 tojássárgája

Elkészítés:
Egy nagy tálba kimérjük a lisztet, a porcukrot, hozzáadjuk a sót, a vaníliás cukrot és a sütőport, majd az egészet összekeverjük. A vajat elmorzsoljuk a lisztes keverékkel, majd beletesszük a tojássárgáját,  a tejfölt és kézzel az egészet összegyúrjuk. A tésztát fóliába tekerve hűtőbe tesszük. 

A töltelékhez való reszelt almát a levétől enyhén kinyomkodjuk, hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat és lassú tűzre tesszük párolódni. Ha már összepárolódott az alma a fahéjjal és a cukorral, hozzáadjuk a mákot és állandó kevergetés mellett pár perc alatt összefőzzük.  A fehérjét kemény habbá verjük és lazán hozzáforgatjuk a kihűlt mákos töltelékhez.

A tésztát kétfelé vesszük, két cipóvá formázzuk.  Az egyik cipót lisztezett felületen kinyújtjuk, majd kizsírozott, kilisztezett tepsibe tesszük, majd egyenletesen elterítjük rajta a almás-mákos tölteléket. A másik cipót is kinyújtjuk és csíkokra vágjuk. A csíkokat az almás-mákos töltelékre fektetjük és berácsozzuk a süteményt. A rácsokat lekenjük tojássárgájával és előmelegített sütőben 35-40 perc alatt megsütjük. 





2 megjegyzés:

  1. Az alma-mák is jó párosítás, ezért biztos nagyon finom volt ez a sütid is :-) És nagyon jól is néz ki, szép lett a rácsozásod!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm, Katalin! :) Tényleg nagyon finom. :)

    VálaszTörlés