2019. január 14., hétfő

Mandulás keksz (szénhidrátcsökkentett és cukormentes)

Mostanában igyekszem csökkenteni a szénhidrátbevitelt. Ennek keretében nemrég vettem egy kiló Diabestar csökkentett szénhidráttatalmú lisztet, amiből ezt a mandulás kekszet sütöttem. Teljesen diétás, cukrot nem tartalmaz, eritrittel édesítettem. Nem lett túl édes, de egészséges és finom nassolnivaló, ami tökéletes a reggeli kávéhoz vagy a délutáni teához.


Mandulás keksz (szénhidrátcsökkentett és cukormentes)
Hozzávalók:
30 dkg diabestar liszt (36%-al csökkentett szénhidráttartalmú)
10 dkg darált mandula
1 teáskanál sütőpor
20 dkg vaj
1 tojás
8 dkg eririt

Elkészítés:
A lisztet összekeverjük a darált mandulával, a sütőporral, az eritrittel majd elmorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a tojást és egynemű tésztává dolgozzuk. A tésztát 30 percig pihentetjük.
A pihentetés után a tésztát lisztezett felületen 1,5-2 mm vékonyra nyújtjuk és szív alakú formával kiszaggatjuk a kekszeket. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket, és előmelegített sütőben 180 fokon 10-12 perc alatt megsütjük.



2019. január 6., vasárnap

Rácsos almás-mákos pite

Az új évet egy szuperfinom, omlós almás-mákos sütivel kezdem. Karácsonyra készítettem, az egész család oda volt érte, mivel az almától rendkívül szaftos a töltelék. Ha nagyon finom mákos sütit szeretnétek, akkor mindenképp süssétek meg az új évben! :)



Rácsos almás-mákos pite
Hozzávalók:
A tésztához:
30 dkg liszt (nálam fele teljes kiőrlésű búzaliszt volt)
7 dkg porcukor
1 tasak vaníliás cukor
fél csomag sütőpor
15 dkg vaj
csipet só
1 tojássárgája
2-3 evőkanál tejföl

Töltelékhez:
50 dkg reszelt alma
20 dkg darált mák
15 dkg cukor (nálam kicsit kevesebb volt)
1 teáskanál őrölt fahéj
2 tojásfehérje

A tetejét kenni:
1 tojássárgája

Elkészítés:
Egy nagy tálba kimérjük a lisztet, a porcukrot, hozzáadjuk a sót, a vaníliás cukrot és a sütőport, majd az egészet összekeverjük. A vajat elmorzsoljuk a lisztes keverékkel, majd beletesszük a tojássárgáját,  a tejfölt és kézzel az egészet összegyúrjuk. A tésztát fóliába tekerve hűtőbe tesszük. 

A töltelékhez való reszelt almát a levétől enyhén kinyomkodjuk, hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat és lassú tűzre tesszük párolódni. Ha már összepárolódott az alma a fahéjjal és a cukorral, hozzáadjuk a mákot és állandó kevergetés mellett pár perc alatt összefőzzük.  A fehérjét kemény habbá verjük és lazán hozzáforgatjuk a kihűlt mákos töltelékhez.

A tésztát kétfelé vesszük, két cipóvá formázzuk.  Az egyik cipót lisztezett felületen kinyújtjuk, majd kizsírozott, kilisztezett tepsibe tesszük, majd egyenletesen elterítjük rajta a almás-mákos tölteléket. A másik cipót is kinyújtjuk és csíkokra vágjuk. A csíkokat az almás-mákos töltelékre fektetjük és berácsozzuk a süteményt. A rácsokat lekenjük tojássárgájával és előmelegített sütőben 35-40 perc alatt megsütjük. 





2018. december 29., szombat

Mákos ropogós rudak - Boldog új évet!

Karácsonyra az édes sütemények mellé egyensúlyt hozó sós rágcsálnivalót is készítettem, ezeket a mákos ropogós rudakat. Jól szívvel ajánlom az év utolsó napjára is, hiszen a szilveszteri bulik fontos kelléke a sós aprósütemény. Már csak pár nap van ebből az évből, így itt az idő, hogy megköszönjem minden kedves Követőmnek, Bloggertársamnak az egész évi figyelmet. 😃

Kívánok minden kedves Olvasómnak boldog, egészségben és sikerekben gazdag új évet!  🎉 



Mákos ropogós rudak
Hozzávalók:
A tésztához:
20 dkg liszt
1 kiskanál sütőpor
2 dkg egész mák
5 dkg reszelt sajt
2 evőkanál tejföl
12 dkg vaj
fél teáskanál só
1 tojás

A tetejére:
1 tojásfehérje kenni
szezámmag, lenmag, tökmag

Elkészítés:
A lisztet, a sütőport, a mákot, a sajtot és a sót kimérjük egy tálba, majd elmorzsoljuk a vajjal. Ezt követően hozzáadjuk a tojást és a tejfölt, s ezekkel együtt jól összegyúrjuk, amíg egy rugalmas tésztát kapunk. 

A tésztát lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtjuk, majd rudakra vágjuk. A rudacskákat sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, a tetejüket megkenjük tojásfehérjével és megszórjuk magvakkal. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük.


2018. december 23., vasárnap

Fahéjas-kakaós kiflik - Boldog karácsonyt! 🌲

Ezekkel a formában sült kiflikkel kívánok minden kedves Olvasómnak, Látogatómnak, Bloggertársamnak áldott, békés karácsonyi ünnepet! 🎄 



Fahéjas-kakaós kiflik
Hozzávalók:
A tésztához:
20 dkg vaj
30 dkg liszt
3 evőkanál kakaópor
1 teáskanál fahéj
10 dkg porcukor
csipet só
1 tojássárgája

A díszítéshez:
10 dkg fehércsokoládé
2 evőkanál olaj

Elkészítés:
A lisztet egy tálba kimérjük, majd hozzáadjuk a porcukort, a csipet sót, a kakaóport és a fahéjat.  Az egészet jól elkeverjük, majd hozzáadjuk a felkockázott vajat és jól elmorzsoljuk az egészet. Ezt követően hozzáadjuk a tojássárgáját és összegyúrjuk.

A tésztát folpackba csomagoljuk és 1 órára a hűtőszekrénybe tesszük.

Ezután a sütőt előmelegítjük. A kifliformát folpackkal kibéleljük. A tésztából kis darabokat tépünk, amit a kibélelt formába nyomkodunk, úgy, hogy a tészta ne púposodjon ki belőle. A folpack segítségével kiemeljük a kiflit a formából és a sütőpapíros tepsire tesszük. A kifliket előmelegített sütőbe toljuk, ahol 10-12 perc alatt készre sütjük őket.

A sütőből kivéve, hagyjuk egy pár percet a tepsin, mert ekkor a kiflik puhák és könnyen törnek.

A fehércsokit apróra tördeljük  és az olajjal vízgőz fölött megolvasztjuk. A kihűlt kiflik végeit az olvasztott fehércsokládéba  mártjuk és  sütőpapírra tesszük száradni.


2018. december 16., vasárnap

Fűszeres karácsonyi keksz

Ilyenkor az adventi időszakban nem lehet elég kekszet sütni. Én pedig mostanában nagyon ráálltam a házi készítésű kekszekre. A múlt hétvégén egy ropogós, omlós fűszeres kekszet csináltam, amely a mézeskalács kiváló alternatívája lehet. Ez az ünnepváró illatos keksz fémdobozban karácsonyig is eláll, ha addig meg nem esszük. Vigyázat, nagyon eteti magát! :)

Fűszeres karácsonyi keksz
Hozzávalók:
50 dkg liszt
2 tojássárgája
25 dkg vaj
15 dkg porcukor
1 tasak Dr. Oetker Finesse reszelt citromhéj
1 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
1 kávéskanál sütőpor
csipet só

Elkészítés:
A lisztet kimérjük egy nagy tálba. Hozzáadjuk a csipet sót, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, a sütőport és a mézeskalács fűszerkeveréket és elkeverjük az egészet. A száraz keverékhez hozzáadjuk a felkockázott vajat és elmorzsoljuk. Ezután hozzáadjuk a két tojássárgáját és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. A tésztát folpackba csomagoljuk  és egész éjszakára a hűtőbe tesszük. 
Másnap lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát, majd karácsonyi formákkal kiszaggatjuk. A kiszaggatott kekszeket sütőpapírral kibélelt tepsire rakjuk és előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha picit halvány a kekszek alja.





2018. december 10., hétfő

Mogyoróvajas keksztekercs

A hagyományos kókuszos keksztekercs igazi klasszikus vendégváró, egyszerűen, gyorsan elkészíthető és még sütni sem kell. Sokaknál a karácsony elképzelhetetlen nélküle. Ennek a retró finomságnak a felújított változatát hoztam most, amely vajas-kókuszos krém helyett mogyoróvajas krémmel van töltve. Nagyon szuper ez az új verzió! Próbáljátok ki! Nemcsak azért, mert finom, hanem azért is, mert a mogyoróvaj nagyon egészséges. :)


Mogyoróvajas kókusztekercs
Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg darált háztartási keksz
15 dkg porcukor
6 dkg kakaópor
2 evőkanál rum vagy rumaroma
2-3 evőkanál mogyoróvaj
2 evőkanál meggy vagy sárgabarack dzsem
kb. 2 dl tej

A krémhez:
100 dkg mogyoróvaj
15 dkg porcukor

A nyújtáshoz:
kókuszreszelék

Elkészítés:
A darált háztartási kekszet összekeverjük a porcukorral és a kakaóporral. Ezután hozzáadjuk a dzsemet, a mogyoróvajat, a rumot, összekeverjük, majd összegyúrjuk annyi tejjel, hogy nyújtható tésztát kapjunk.

A krémhez habosra keverjük a szoba hőmérsékletű mogyoróvajat a porcukorral, és hűtőbe tesszük dermedni.

A gyúródeszkára  kókuszreszeléket szórunk. Erre rátesszük a kakaós kekszmasszát, téglalap alakúra kinyújtjuk, megkenjük a porcukorral kikevert mogyoróvajjal, majd óvatosan feltekerjük. Az így elkészült tekercs mehet a hűtőbe 3-5 órára, majd szeletelhető.