2015. július 19., vasárnap

Oregánós-szezámmagos rudak

Most nem édes sütit hoztam, hanem egy sós, fűszeres ropogtatnivalót, ami egy hete került ki a kezem alól. Már sütéskor mennyei illatok terjengtek a konyhába, s tudtam, hogy ez nagyon finom lesz. És az is lett, imádtam rájárni. Gyorsan elkészíthető, dobozban sokáig eláll, de ettől nem kell tartani, mert pillanatok alatt elfogy. A recept egyébként Stahl Judit Végre otthon című könyvéből való. Újbóli megsütését tervbe vettem, dupla adaggal. Próbáljátok ki Ti is! :)

 

Oregánós-szezámmagos rudak
Hozzávalók:
  • 20 dkg rétesliszt (nálam fele rozsliszt volt)
  • 0.5 csomag sütőpor
  • 1 teáskanál
  • 5 dkg parmezán sajt
  • 1 evőkanál morzsolt oregánó
  • bors ízlés szerint (frissen őrölt)
  • 10 dkg hideg vaj
  • 1 db tojássárgája
  • 4 evőkanál víz
 
  • 1 db tojásfehérje (a kenéshez)
  • 2 evőkanál szezámmag 

Elkészítés:
A lisztet egy tálban összekeverjük a sóval, a sütőporral, a parmezánnal az oregánóval és a borssal. Belekockázzuk a vajat, elmorzsoljuk a lisztes keverékkel, majd hozzáadjuk a tojássárgát, a vizet és gyorsan összegyúrjuk a tésztát. Lisztezett deszkán fél cm vastagra nyújtjuk, lekenjük tojásfehérjével, megszórjuk szezámmaggal és hosszú csíkokra vágjuk. A rudakat sütőpapíros lemezre tesszük és előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsülnek.

1 megjegyzés:

  1. Én is szívesen rájárnék, szeretem a sós ropogtatni valókat! No és startból dupláznám az adagot! :-)

    VálaszTörlés