És akkor jöjjön a meggyes pite, amit szinte mindenki szeret. Mi is, nagyon! Az öcsém egyenesen függője ennek a sütinek. Már többször készítettem, úgyhogy abszolút
megkapta a bevált jelzőt. Azt gondolom, hogy ez az a süti, amit tényleg nem lehet abbahagyni, olyan finom. :)
Meggyes pite
Hozzávalók: (20x30-as tepsihez)
A tésztához:
40 dkg liszt
25 dkg vaj
12 dkg cukor
2 evőkanál tejföl
1 tojássárgája
1 csomag sütőpor
egy csipet só
egy citrom reszelt héja
A töltelékhez:
1 kg meggy
3-4 evőkanál cukor
1 teáskanál fahéj
4 evőkanál búzadara
A kenéshez:
1 tojás sárgája
Elkészítés:
A lisztet a
sütőporral egy nagyobb tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, a tojássárgáját, a
vajat kockára vágva, a tejfölt, a sót, a reszelt héját. Az egészet addig
gyúrjuk, míg teljesen összeáll a tészta. Frissentartó fóliába csomagoljuk, és
1-2 órára a hűtőbe tesszük.
Míg a tészta
pihen, addig a meggyet alaposan megmossuk, és kimagozzuk. Miután kimagoztuk,
kinyomkodjuk a levét.
A tésztát
miután eleget pihent, kivesszük a fóliából, lisztezett deszkán átgyúrjuk, majd
kétfelé vágjuk, és tepsi méretűre nyújtjuk. A tepsit kivajazzuk, kilisztezzük
és a kinyújtott tésztát lazán feltekerve a sodrófára, ráfektetjük a tepsire. A
tésztát megszórjuk két marék búzadarával, hogy legyen, ami felszívja a meggy
még megmaradt levét, és ne ázzon el a tészta. Ezután rátesszük a kinyomkodott
meggyet, megszórjuk a maradék búzadarával, a cukorral és a fahéjjal.
Kinyújtjuk a
tészta másik felét, és ráfektetjük a meggy tetejére. Egy tojássárgájával
lekenjük, és villával megszurkáljuk. Előmelegített sütőbe tesszük, és készre
sütjük.
Miután
megsült, egy kicsit hagyjuk hűlni, majd kockákra vágjuk, a tetejét porcukorral
megszórjuk.
Finom lehet, nem is csoda, jó sok a meggy benne :-)
VálaszTörlésIgen, nagyon finom! Jó sok meggyel az igazi! :)
VálaszTörlés