2022. október 26., szerda

Túrós kölesfelfújt körtével

A köles nemcsak köretnek kiváló, hanem finom kása illetve felfújt készíthető belőle. Pár napja egy finom cukormentes kölesfelfújtat sütöttem túróval és körtével. A tápláló, fehérjedús finomságot reggelire fogyasztottam, de szerintem bármikor ehetjük, amikor jól esik. 


Túrós kölesfelfújt körtével

Hozzávalók:

A tésztához:

100 g köles

csipetnyi só

édesítőszer

kevés őrölt fahéj

2 dl víz

2 dl tej

250 g túró

2 tojás


A tetejére:

3 körte 


Elkészítés:

A megmosott kölesre ráöntjük a vizet, hozzáadjuk a csipetnyi sót, a fahéjat, az édesítőszert, majd félpuhára főzzük a kölest. Ezután a tejet is beleöntjük és teljesen megfőzzük a kölest. 

A tojásokat kettéválasztjuk. A tojássárgákat elkeverjük a langyosra hűlt köleskásában. A túrót áttörjük és hozzákeverjük a köleshez. Habverő segítségével a két tojásfehérjéből kemény habot verünk, majd óvatosan hozzáforgatjuk a túrós köleshez. 

A masszát egy kivajazott, kilisztezett kisebb sütőtálba simítjuk. A körtéket meghámozzuk és felszeleteljük. A körteszeleteket a túrós kölestészta tetejére tesszük és a süteményt előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.

2022. október 14., péntek

Almás-tökmaglisztes morzsasüti

Morzsasüti: finom, gyümölcsös és egyszerű. Van már pár variáció, ez most tökmaglisztes. Az almához jól passzol a tökmagliszt. Többször is készítettem már.  😊 




Almás-tökmaglisztes morzsasüti

Hozzávalók:

2 kisebb alma

kevés fahéj

A morzsához:

20 g teljes kiőrlésű búzaliszt

12 g tökmagliszt

12 g vaj

pici só

édesítő

Díszítéshez:

egy marék tökmag


Elkészítés:

Az almákat meghámozzuk és felkockázzuk. Kivajazott sütőformába tesszük. Kevés fahéjjal meghintjük.

A búzalisztet, a tökmaglisztet és az édesítőszert összekeverjük. A felkockázott vajat hozzáadjuk és összegyúrjuk, hogy morzsás állaga legyen.

A morzsát az alma tetejére szórjuk. A süti tetejére tökmagot is szórunk.

Előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a teteje pirulni kezd.



Második sütés


2022. október 3., hétfő

Almás rétestorta

Volt egy csomag réteslap a hűtőben és közeledett a lejárati ideje. Nagyon vágytam almás rétesre, de nem volt itthon sok alma, így rúd helyett tortát készítettem. Nagyon finom lett és még mutatós is! 😊



Almás rétestorta

Hozávalók:

fél csomag réteslap (5 lap)

kevés olaj

5 darab alma

1 kicsi fahéj

1 kiskanál tejföl


Díszíteni:

poreritrit


Elkészítés:

Nedves konyharuhát terítünk az asztalra és egy réteslapot teszünk rá. Egy kenőecset segítségével kevés olajat csepegtetünk rá. Majd egymásra rétegezzük a lapokat. 

Az almákat megpucoljuk, lereszeljük és jól kinyomkodjuk az almalétől. A reszelt almát fahéjjal ízesítjük. 

Egy kapcsos tortaformát papírral kibélelünk. A formába beletesszük az egymásra rétegelt réteslapokat, majd beleterítjük az almát. A réteslap széleit ráhatjuk a közepére és befedjük a tölteléket. A rétestorta tetejét tejföllel lekenjük és előmelegített sütőben megsütjük. 

Tálaláskor poreritrittel megszórjuk. 


2022. szeptember 25., vasárnap

Epres-kókuszos túrókocka (sütés nélküli)

A hűtőben helyet kellett felszabadítani, ezért az eper felhasználásához ki kellett találnom valamit. Árválkodott otthon egy doboz kókusztej is, így a kettőt házasítva született ez a sütés nélküli finomság. Aki szereti a krémes sütiket, az nem fog csalódni. 😊


Epres-kókuszos túrókocka

Hozzávalók:

A kakaós tésztához:

60 g háztartási kekszpor (nálam cukormentes)

40 g kókuszliszt

1,5 evőkanál kakaópor

35 g vaj

édesítő ízlés szerint


Az epres túrókrémhez:

250 g túró

200 g eper

édesítőszer

8 g zselatin


A kókuszos túrókrémhez:

250 g túró

200 g kókusztej

édesítőszer

11 g zselatin


Elkészítés:

A kekszport, a kókuszlisztet és a kakaót összekeverjük. Hozzáadjuk az édesítőt, majd a vajjal elmorzsoljuk. A tésztát egy kisebb kerámiaformába nyomkodjuk, majd fél órára hűtőbe tesszük.

Az epret botmixerrel pürésítjük. Egy tálba tesszük a túrót, majd hozzákeverjük az eperpürét és az édesítőt.  Az egészet botmixer segítségével krémesítjük. A zselatint beáztatjuk egy kevés vízbe, majd ha megdagadt, meglangyosítjuk. A zselatint hozzákeverjük az epres krémhez és kakaós kekszalapra öntjük. Visszatesszük a hűtőbe dermedni.

A túróhoz hozzáadjuk a kókusztejet és az édesítőszert, majd botmixerrel krémesítjük. A zselatint beáztatjuk egy kevés vízbe, majd ha megdagadt, meglangyosítjuk. A zselatint hozzákeverjük kókuszos-túrós krémhez, majd a megkeményedett epres túrókrémre öntjük. A süteményt visszatesszük a hűtőbe legalább 2 órára.


2022. szeptember 20., kedd

Túrós-tökmaglisztes süti vaníliás fehérjepudinggal

Ebben a receptben csak össze kell keverni mindent, beönteni egy tepsibe és megsütni. A tetején egy vaníliás "fehérjepuding" van. Nem igazi puding. Nem volt itthon pudingporom, így talált alapanyagokból kreáltam a süti tetejére ezt a fehérjeréteget. Egyébként nagyon jó lett a találmányom, finom és diétás is. Bebizonyosodott, hogy nehéz helyzetekben születnek a legjobb dolgok. Azt gondolom más sütiknél is használom ezt. A kevert süti a túrótól sokáig szaftos marad, már ha megéri, hogy maradjon belőle. :)  


Túrós-tökmaglisztes süti vaníliás fehérjepudinggal

Hozzávalók:

A kevert tésztához:

100 g zabpehelyliszt

100 g tökmagliszt

fél tasak sütőpor

csipet só

2 evőkanál folyékony édesítőszer 

2 dl víz (vagy tej)

150 g krémes túró

2 tojás

1 teáskanál fahéj


A fehérjepudinghoz:

25 g vaníliás fehérjepor (édesített)

2,5 dl víz

1 tasak színtelen tortazselé


Elkészítés:

Előmelegítjük a sütőt.

A tálba kimérjük a száraz hozzávalókat: a zabpehelylisztet, a tökmaglisztet, a sót és a sütőport. Egy  másik tálban a tojást az édesítővel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a vizet és a krémes túrót. Hozzáadjuk a lisztes részt, majd csomómentesre keverjük a tésztát. 

A kész masszát kivajazott, kilisztezett tepsibe öntjük. Az előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. 

A fehérjeport a vízzel elkészítjük, majd a tortazselével felfőzzük. A kész zselét ráöntjük a kihűlt tésztára. A zselé gyorsan megköt és már szeletelhető is a sütemény. 



2022. szeptember 13., kedd

Szilvás-kókuszos süti (fitt)

🍁Itt az ősz és a szilva szezonja. Ez a recept egy finom őszi süti szilvával, ami diétás és gyorsan összeállítható. Vigyázat, sütés közben isteni illatok lengik be a konyhát! 😊


Szilvás-kókuszos süti (fitt)

Hozzávalók:

Kevert tésztához:

80 g zabpehelyliszt

50 g kókuszliszt

2 tojás

1,5 dl víz

3 evőkanál olaj

fél tasak sütőpor

csipet só

édesítő


Tetejére:

400 g szilva

kevés fahéj


Elkészítés:

A szilvát megmossuk, kimagozzuk és felkockázzuk. A szilvakockákat fahéjjal meghintjük.

A tojásokat az édesítővel habosra keverjük. Hozzáadjuk a vizet és az olajat.

Egy másik tálban a zabpehelylisztet, a kókuszlisztet, a sót és a sütőport összekeverjük. A lisztes keveréket hozzáadjuk a tojásos részhez és összedolgozzuk. 

A masszát kivajazott, kilisztezett formába öntjük és ráhelyezzük a fahéjas szilvakocákat. 

A süteményt előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt megsütjük. Mielőtt kivesszük, tűpróbát végzünk.