2020. július 17., péntek

Áfonyás chiamagos pite (diétás)

A lehető legkevesebb munkával járó édesség, amely csupa túró és áfonya.  Pillekönnyű finomság, amely uzsonnára is tökéletes. Diétázók is bátran ehetik, mivel szénhidrátszegény.



Áfonyás chimagos pite (diétás)
Hozzávalók:
500 g rögös túró
300 g görög joghurt
1 tojás
1 evőkanál chia mag
1 evőkanál útifűmaghéj (vagy zabpehelyliszt)
édesítő ízlés szerint
100 g áfonya

Elkészítés:
A túróhoz hozzáadjuk a görög joghurtot, majd botmixerrel krémesítjük. Ízlés szerint édesítjük, majd hozzákeverjük a tojást. Belekeverjük a chia magot és az útifűmaghéjat is. A túrómasszát kivajazott piteformába simítjuk, majd a tetejére rászórjuk az áfonyát. Előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.


2020. július 11., szombat

Banános-meggyes kevert süti

A kevert sütik  a világ legegyszerűbb és leggyorsabb finomságai közé tartoznak. Nyáron különösen szezonjuk van, hiszen friss gyümölccsel készíthetjük. Nálam most egy banános tészta készült meggyel. Az alábbi receptet módosítottam egy kicsit. Ajánlom, mert a banán és a meggy nagyon jól passzolnak egymáshoz.


Banános-meggyes kevert süti
Hozzávalók:
A kevert tésztához:
1 tojás
125 g cukor
1 közepes banán
80 ml olaj
250 ml tej
200 g liszt
50 g zabpehelyliszt
fél tasak sütőpor

A tetejére:
10-15 dkg meggy

Elkészítés:
Egy nagyobb tálban összekeverjük a lisztet, a zabpehelylisztet és a sütőport.
A banánt botmixerrel pürésítjük.  A meggyet kimagozzuk.
Egy másik tálba beleütjük a tojást és robotgéppel habosra verjük. Hozzáadjuk a cukrot, majd tovább verjük. A felhabosított cukros tojáshoz hozzáöntjük a banánpürét, az olajat, a tejet és elkeverjük a hozzávalókat. Ezután a a sütőporos lisztet is hozzáadjuk, majd a tésztát simára keverjük. 
A tepsit kivajazzuk, kilisztezzük, a tésztát beleöntjük és elsimítjuk. A tészta tején elosztjuk a magozott meggyet. A süteményt előmelegített sütőbe toljuk és tűpróbáig sütjük. 
Ha megsült, kockára vágva tálaljuk.


2020. július 9., csütörtök

Epres sajttorta kocka (sütés nélkül)

Isteni finom sütés nélküli epres finomságot hoztam. Még az eperszezon idején történt, hogy a hűtőben egy lejárathoz közeli mascarponét találtam. Keresgéltem a neten és ráleltem erre a receptre. Az ötlet innen jött, de nálam más arányokkal készült a süti.  Ilyen nagy melegbe remek választás ez a finomság, eper helyett málnával vagy áfonyával is szuper lesz.



Epres sajttorta kocka (sütés nélkül)
Hozzávalók:
Kekszes réteg:
100 g kakaós darált keksz (cukormentes)
35 g vaj

Mascarponés krém:
250 g mascarpone
150 g eper
1 dl tejföl
édesítő ízlés szerint

Díszítéshez:
150 g eper

Elkészítés:
Egy tálba beletesszük a darált kakaós kekszet, majd a vajjal összegyúrjuk. A kekszes alapot egy kisebb kerámiaformába nyomkodjuk. 
Az epret megmossuk és pürésítjük. A mascarponét összekeverjük a tejföllel, az édesítővel majd hozzáadjuk az eperpürét és az egészet simára keverjük. Az epres krémet a kekszes rétegre simítjuk, majd a tetejét félbe vágott eperrel díszítjük. A sütit egy éjszakára hűtőbe tesszük dermedni. Másnap szeleteltjük.






2020. június 24., szerda

Ribizlis joghurttorta

Nagyon szeretem a joghurttortát, ezért sokszor készítettem már különböző ízben, színben. A hétvégén ribizlit használtam hozzá. Nagyon finom! 😊



Ribizlis joghurttorta
Hozzávalók: (18 cm-es tortaformához)
A piskótához:
2 tojás
2 evőkanál eritrit
1 evőkanál kakaó
1 evőkanál mandulaliszt

A joghurtos krémhez:
2 dl habtejszín
400 g görög joghurt
édesítő ízlés szerint
10 g zselatin
100 g ribizli

Tetejére:
30 g ribizli

Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk. A tojások sárgáját az eritrittel habosra keverjük, a fehérjéből pedig kemény habot verünk. A tojássárgás részbe beleforgatjuk a tojáshabot. Ezután beleszitáljuk a kakaóport, hozzáadjuk a mandulalisztet és óvatosan mozdulatokkal elkeverjük.
A tortaformát kivajazzuk, kilisztezzük, majd a mandulalisztes-kakaós piskótamasszát belesimítjuk. Előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.

A hideg habtejszínből kemény habot verünk. A görög joghurtot az édesítővel alaposan elkeverjük, majd a tejszínhabot óvatosan beleforgatjuk. A ribizlit is beletesszük. A zselatint kevés vízben megduzzasztjuk, majd alacsony lángon meglangyosítjuk. A langyos zselatinba elkeverünk két evőkanál joghurtos krémet, majd összekeverjük a többivel és a kihűlt piskótára öntjük. A torta tetejére ribizlit szórunk, majd egy éjszakára hűtőbe tesszük dermedni.



2020. június 18., csütörtök

Epres-kókuszos crumble

A crumble egyszerű morzsasüti. Ennek a remek édességnek a lényege, hogy alul sok gyümölcs van, a teteje pedig ropogós, morzsolt tészta. Már korábban készítettem több változatot, ez egy epres variáció. Gyorsan összeállítható és nagyon finom! Langyosan a legjobb szerintem!



Kókuszos-epres crumble
Hozzávalók:
180 g eper
1 evőkanál vaníliás pudingpor
2 evőkanál kókuszreszelék
2 evőkanál zabpehely
1 evőkanál eririt
1 evőkanál vaj

Elkészítés:
Az epret hőálló tálba tesszük és összeforgatjuk a vaníliás pudingporral. A kókuszreszeléket, a zabpelyhet és az eritritet összekeverjük, majd összemorzsoljuk a vajjal. A gyümölcsre rászórjuk a morzsát és előmelegített sütőben 10-15 percig sütjük.



2020. június 12., péntek

Epres-tejszínes kocka (diétás)

Továbbfejlesztett süti. Az előző bejegyzésemben megosztott lenmaglisztes süti az alapja ennek a finomságnak. A kevert tészta tetején epres zseléréteg van, majd tejszínhab koronázza meg az egészet. Finom reformsüti, amiben az eper és a tejszín tökéletes harmóniát alkot. 🍓

Epres-tejszínes kocka
Hozzávalók:
Kevert tészta:
2 tojás
60 g zabpehelyliszt
40 g lenmagliszt
2 evőkanál kakaópor
egy csipet só
édesítőszer
fél tasak sütőpor
3 evőkanál olaj
1,5 dl víz

Epres zseléréteg:
150 g eper
1 evőkanál útifűmaghéj
édesítő az eper édességétől függően

Tetejére:
2 dl habtejszín
édesítő ízlés szerint (nálam eritrit)
1 tasak habfixáló

Elkészítés:
A két egész tojást egy keverőtálba tesszük és géppel habosra verjük. Hozzáadjuk az édesítőt, majd beleöntjük a vizet, az olajat és mindent összekeverünk.
Egy másik tálban a zabpehelylisztet, a lenmaglisztet, a kakaót, a sütőport és a sót összevegyítjük. A kakaós lisztkeveréket beleöntjük a tojásos részbe és az egészet simára dolgozzuk.
A tésztát egy kisebb méretű kizsírozott, kilisztezett tepsibe öntjük és előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.

Az epret megmossuk, majd botmixerrel pürésítjük. Az eperpürét ízlés szerint édesítjük, majd belekeverjük az útifűmaghéjat és várunk egy keveset, hogy bezselésedjen. A kész eperzselét a kihűlt tésztára kenjük.

A habtejszínt ízlés szerint édesítjük, majd gépi habverővel elkezdőjük habosítani. Amikor már kissé felverődött hozzáadjuk a habfixálót, majd addig verjük, amíg kemény habot kapunk. A tejszínhabot az epres réteg tetejére  simítjuk. A süti akár azonnal szeletelhető.