2020. május 16., szombat

Banánkrémes kocka

Ha könnyű desszertet szeretne valaki, akkor ajánlom ezt a kakaós-banános kevert sütit banánkrémmel a tetején.  Még a járványidőszak előtti hétvégén készítettem és nagy sikere volt. A süti teteje banánkarikákkal díszíthető, nálam ez most idő hiányában elmaradt.



Banánkrémes kocka
Hozzávalók:
Kevert tésztához:
2 tojás
1 kis banán (120 g)
10 dkg cukor
5 dkg vaj
3 evőkanál olaj
20 dkg liszt
1/2 tasak sütőpor
1,5 evőkanál kakaópor
0,5 dl tej

A banánkrémhez:
1 tasak banános pudingpor
3 dl tej
4 evőkanál cukor
250 g mascarpone

Elkészítés:
A banánt botmixerrel pürésítjük. A vajat felolvasztjuk.
Az egész tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a felolvasztott vajat és az olajat. Ezután a tejet és a pürésített banánt is hozzáadjuk és összekeverjük.
Egy másik tálban a lisztet, a kakaóport és a sütőport elvegyítjük. A kakaós lisztkeveréket hozzáadjuk a nedves részhez majd az egészet alaposan összedolgozzuk. 
A kakaós-banános masszát kivajazott, kilisztezett tepsibe simítjuk és előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. Körülbelül 25 perc a sütési idő.
A banános pudingport elkeverjük a cukorral és a tejjel, azután sűrű pudingot főzünk. A meleg banános pudingba belekeverjük a mascarponét. A krémet rásimítjuk a kihűlt tésztára. Hagyjuk, hogy kicsit dermedjen a banánkrém, utána kockázzuk a süteményt. 




2020. május 11., hétfő

Kókuszos kenyér aszalt vörösáfonyával

Ebben a karantén helyzetben jól jönnek az egyszerű és gyors sütemények. Egy végtelenül gyors kókuszos kevert sütit hoztam, ami nem igényel sok munkát és különleges hozzávalókat. Az aszalt vörösáfonya lecserélhető mazsolára vagy más aszalványra. Egy bögre tejjel szuper! :)



Kókuszos kenyér aszalt vörösáfonyával
Hozzávalók:
A kevert tésztához:
25 dkg liszt
8 dkg cukor
1 dl olaj
5 dkg kókuszreszelék
fél csomag sütőpor
1,5 dl tej
2 tojás

10 dkg aszalt vörösáfonya

Elkészítés:
Egy tálban a tojást a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tejet és az olajat. Egy másik tálban az átszitált lisztet, a kókuszreszeléket és a sütőport összekeverjük.  A kókuszos lisztkeveréket hozzáadjuk a másik tálban lévő nedves részhez és alaposan elkeverjük. Ha csomómentes a massza, akkor beletesszük az aszalt vörösáfonyát is. A tésztát sütőpapírral bélelt püspökkenyérformába öntjük és előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük. Mielőtt kivesszük, tűpróbát végzünk. 



2020. május 7., csütörtök

Sajtos-bazsalikomos túrótallérok

Régebben készítettem egy finom túrótallért, itt található a receptje. Ahhoz nagyon hasonlít ez a recept. Ezek a fehérjedús falatok nagyon kevés szénhidrátot tartalmaznak, teljesen alakbarát. Nyerő recept azoknak, akik diétáznak, cukorbetegek vagy csak odafigyelnek a szénhidrátbevitelükre.  Ebből nekem 27 darab tallér született.



Sajtos-bazsalikomos túrótallérok
Hozzávalók:
A tésztához:
500 g túró
2 egész tojás
3 evőkanál zabpehely
1 kiskanál tönkölykorpa
1 evőkanál útifűmaghéj
1 kiskanál só
1 evőkanál bazsalikom

A tetejére:
reszelt trappista sajt

Elkészítés:
A túrót áttörjük, majd hozzákeverjük a sót, a két tojást, a zabpelyhet, a tönkölykorpát, az útifűmaghéjat és a bazsalikomot.  Az egészet összekeverjük, majd fél órát pihentetjük.
A masszából kis golyókat formálunk, sütőpapíros tepsire rakjuk őket és egy evőkanál hátlapjával ellapítjuk.  A tallérok tetejét reszelt trappista sajttal megszórjuk, majd előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük.


2020. május 1., péntek

Chiapuding epres joghurttal

A chia mag nagyon jó rostforrás, szénhidrátszegény és nem okoz hirtelen vércukorszint-emelkedést. A belőle készülő pudingot reggelire nagyon szeretem.  Ez most epres joghurttal készült, amihez fagyasztott gyümölcsöt használtam. Lassacskán itt lesz a a friss eper is, azzal még finomabb lesz.



Chiapuding epres joghurttal
Hozzávalók:
A pudinghoz:
2 dl tej
3 evőkanál chia mag
édesítő ízlés szerint

Az epres joghurthoz:
200 g görög joghurt
150 g eper (nálam fagyasztott)
édesítő ízlés szerint

Díszítéshez:
néhány szem eper

Elkészítés:
A tejet és az édesítőt egy tálba tesszük. Az édes tejbe beleszórjuk a chia magot, majd alaposan elkeverjük. Lefedve hűtőbe tesszük egy éjszakára, hogy bezselésedjen. 
Az epret kiolvasztjuk és egy botmixerrel pürésítjük. Az eperpürét összekeverjük a görög joghurttal, majd ízlés szerint édesítjük. A kehely aljára teszünk a chia pudingot, majd ráhalmozzuk az epres joghurtot. Az édesség tetejét néhány szem eperrel díszítjük.





2020. április 28., kedd

Kakaós muffin

Már nagyon régen készítettem muffint, pedig jó kis édesség. Ez az a fajta süti, amit csak keverek- kavarok és már sütöm is. Egyszerű, de nagyszerű. :)


Kakaós muffin
Hozzávalók:
175 g joghurt
1 nagy tojás
35 ml olaj
180 g liszt
10 dkg cukor
1 teáskanál sütőpor
csipet só
2 evőkanál kakaópor

Elkészítés:
Egy tálban elvegyítjük a lisztet, a sütőport, a csipet sót és a kakaóport. Egy másik tálban a tojást a cukorral habosra verjük, majd hozzákeverjük az olajat és a joghurtot. Ezután a kakaóporos lisztet hozzáforgatjuk a nedves részhez és a tésztát csomómentesre keverjük. Nem kell sokáig kevergetni, csak addig amíg sima lesz a tészta.
A masszát kapszlikkal bélelt muffinformába töltjük, és előmelegített sütőben 180 fokon 20-30 perc alatt megsütjük. Mielőtt kivennénk, szúrjunk az egyikbe egy tűt, ha nem lesz ragacsos, akkor a muffin megsült. Ha teljesen kihűlt akkor könnyen lejön a sütiről a papír és fogyasztható.


2020. április 23., csütörtök

Mangós túrókocka

Szeretem a trópusi gyümölcsöket, köztük a mangót is. Korábban még nem próbáltam sütibe. A járványidőszak előtt készítettem ezt a sütit, s a piskótára kerülő túrókrémbe mangókockákat tettem. Csodás süti született! :)


Mangós túrókocka
Hozzávalók:
A piskótához:
4 tojás
4 evőkanál eritrit
3 evőkanál mandulaliszt
1 evőkanál kakaópor

A túrós krémhez: 
500 g túró
400 g görög joghurt
édesítő ízlés szerint
20 g zselatin

1 érett mangó

Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk. A tojások sárgáját az eritrittel habosra keverjük, a fehérjét pedig kemény habbá verjük. Az eritrites tojássárgába beleforgatjuk a tojáshabot, majd beleszitáljuk a kakaóport, hozzáadjuk a mandulalisztet és óvatosan mozdulatokkal elkeverjük.
A tepsit kivajazzuk, kilisztezzük, majd a kakaós piskótamasszát belesimítjuk. Előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.

A túrót, a görög joghurttal és az édesítővel alaposan elkeverjük. A mangót meghámozzuk, a gyümölcshúst felkockázzuk, majd beletesszük a túrókrémbe. A kimért zselatint kevés vízben megduzzasztjuk, majd alacsony lángon meglangyosítjuk. A mangós-túrós részt összekeverjük a langyos zselatinnal. Ezután a túrós krémet a kihűlt piskótára elsimítjuk. A süteményt egy éjszakára hűtőbe tesszük dermedni, majd kockákra vágva tálaljuk.