2020. május 7., csütörtök

Sajtos-bazsalikomos túrótallérok

Régebben készítettem egy finom túrótallért, itt található a receptje. Ahhoz nagyon hasonlít ez a recept. Ezek a fehérjedús falatok nagyon kevés szénhidrátot tartalmaznak, teljesen alakbarát. Nyerő recept azoknak, akik diétáznak, cukorbetegek vagy csak odafigyelnek a szénhidrátbevitelükre.  Ebből nekem 27 darab tallér született.



Sajtos-bazsalikomos túrótallérok
Hozzávalók:
A tésztához:
500 g túró
2 egész tojás
3 evőkanál zabpehely
1 kiskanál tönkölykorpa
1 evőkanál útifűmaghéj
1 kiskanál só
1 evőkanál bazsalikom

A tetejére:
reszelt trappista sajt

Elkészítés:
A túrót áttörjük, majd hozzákeverjük a sót, a két tojást, a zabpelyhet, a tönkölykorpát, az útifűmaghéjat és a bazsalikomot.  Az egészet összekeverjük, majd fél órát pihentetjük.
A masszából kis golyókat formálunk, sütőpapíros tepsire rakjuk őket és egy evőkanál hátlapjával ellapítjuk.  A tallérok tetejét reszelt trappista sajttal megszórjuk, majd előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük.


2020. május 1., péntek

Chiapuding epres joghurttal

A chia mag nagyon jó rostforrás, szénhidrátszegény és nem okoz hirtelen vércukorszint-emelkedést. A belőle készülő pudingot reggelire nagyon szeretem.  Ez most epres joghurttal készült, amihez fagyasztott gyümölcsöt használtam. Lassacskán itt lesz a a friss eper is, azzal még finomabb lesz.



Chiapuding epres joghurttal
Hozzávalók:
A pudinghoz:
2 dl tej
3 evőkanál chia mag
édesítő ízlés szerint

Az epres joghurthoz:
200 g görög joghurt
150 g eper (nálam fagyasztott)
édesítő ízlés szerint

Díszítéshez:
néhány szem eper

Elkészítés:
A tejet és az édesítőt egy tálba tesszük. Az édes tejbe beleszórjuk a chia magot, majd alaposan elkeverjük. Lefedve hűtőbe tesszük egy éjszakára, hogy bezselésedjen. 
Az epret kiolvasztjuk és egy botmixerrel pürésítjük. Az eperpürét összekeverjük a görög joghurttal, majd ízlés szerint édesítjük. A kehely aljára teszünk a chia pudingot, majd ráhalmozzuk az epres joghurtot. Az édesség tetejét néhány szem eperrel díszítjük.





2020. április 28., kedd

Kakaós muffin

Már nagyon régen készítettem muffint, pedig jó kis édesség. Ez az a fajta süti, amit csak keverek- kavarok és már sütöm is. Egyszerű, de nagyszerű. :)


Kakaós muffin
Hozzávalók:
175 g joghurt
1 nagy tojás
35 ml olaj
180 g liszt
10 dkg cukor
1 teáskanál sütőpor
csipet só
2 evőkanál kakaópor

Elkészítés:
Egy tálban elvegyítjük a lisztet, a sütőport, a csipet sót és a kakaóport. Egy másik tálban a tojást a cukorral habosra verjük, majd hozzákeverjük az olajat és a joghurtot. Ezután a kakaóporos lisztet hozzáforgatjuk a nedves részhez és a tésztát csomómentesre keverjük. Nem kell sokáig kevergetni, csak addig amíg sima lesz a tészta.
A masszát kapszlikkal bélelt muffinformába töltjük, és előmelegített sütőben 180 fokon 20-30 perc alatt megsütjük. Mielőtt kivennénk, szúrjunk az egyikbe egy tűt, ha nem lesz ragacsos, akkor a muffin megsült. Ha teljesen kihűlt akkor könnyen lejön a sütiről a papír és fogyasztható.


2020. április 23., csütörtök

Mangós túrókocka

Szeretem a trópusi gyümölcsöket, köztük a mangót is. Korábban még nem próbáltam sütibe. A járványidőszak előtt készítettem ezt a sütit, s a piskótára kerülő túrókrémbe mangókockákat tettem. Csodás süti született! :)


Mangós túrókocka
Hozzávalók:
A piskótához:
4 tojás
4 evőkanál eritrit
3 evőkanál mandulaliszt
1 evőkanál kakaópor

A túrós krémhez: 
500 g túró
400 g görög joghurt
édesítő ízlés szerint
20 g zselatin

1 érett mangó

Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk. A tojások sárgáját az eritrittel habosra keverjük, a fehérjét pedig kemény habbá verjük. Az eritrites tojássárgába beleforgatjuk a tojáshabot, majd beleszitáljuk a kakaóport, hozzáadjuk a mandulalisztet és óvatosan mozdulatokkal elkeverjük.
A tepsit kivajazzuk, kilisztezzük, majd a kakaós piskótamasszát belesimítjuk. Előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.

A túrót, a görög joghurttal és az édesítővel alaposan elkeverjük. A mangót meghámozzuk, a gyümölcshúst felkockázzuk, majd beletesszük a túrókrémbe. A kimért zselatint kevés vízben megduzzasztjuk, majd alacsony lángon meglangyosítjuk. A mangós-túrós részt összekeverjük a langyos zselatinnal. Ezután a túrós krémet a kihűlt piskótára elsimítjuk. A süteményt egy éjszakára hűtőbe tesszük dermedni, majd kockákra vágva tálaljuk.




2020. április 22., szerda

Mascarponés sütőtökkrém keksszel (cukormentes)

Bár a sütőtökszezon már elmúlt, nálam egy darab a kamrában túlélte a telet. Eddig ügyesen kerülgettem a felhasználását.  Múlt hétvégén a karantén közepette eljötte az ideje és megsütöttem. A felét megettem önmagában, a másik feléből ez a krémes finomság készült. Ebéd után nagyon finom desszert volt.


Mascarponés sütőtökkrém keksszel (cukormentes)
Hozzávalók: (2 pohárhoz)
300 g sütőtök püré
250 g mascarpone
édesítő ízlés szerint
1 kiskanál fahéj
10 darab Korpovit korpás keksz

Elkészítés:
A sütőtök püréhez hozzáadjuk az édesítőt, a mascarponét, a fahéjat és az egészet botmixer segítségével homogén krémmé dolgozzuk.
A Korpovit kekszet nagyobb darabokra tördeljük. Ezután a mascarponés sütőtökkrémet rétegezzük a korpás keksszel. A pohárkrém tetején lévő kekszdarabokat meghintjük egy kevés fahéjjal. Egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy a kekszdarabkák megpuhuljanak.


2020. április 19., vasárnap

Répás kókuszgolyó

Az örök kedvenc kókuszgolyó egészségesebb változata. Korábban már készítettem egy diétás almás-zabpelyhes kókuszgolyót. Az nagyon ízlett nekünk. Ez a különleges répás kókuszgolyó is finom, zabpehelyliszttel készül és a fahéj kicsit megbolondítja az ízét. Szerintem felveszi a versenyt a kekszes verzióval, érdemes kipróbálni.


Répás kókuszgolyó 
Hozzávalók:
2  közepes sárgarépa
édesítő ízlés szerint
1 kávéskanál fahéj
5-6 evőkanál zabpehelyliszt
1 kiskanál útifűmaghéj
kókuszreszelék hempergetni

Elkészítés:
A sárgarépákat megpucoljuk, felkarikázzuk, majd enyhén sós vízben megfőzzük. A főtt répát botmixer segítségével pürésítjük. A répapüréhez hozzáadjuk a fahéjat, az édesítőt, a zabpehelylisztet, az útifűmaghéjat és szépen formázható masszává gyúrjuk. A répás-zabpelyhes masszából diónyi golyókat  formálunk és kókuszreszelékbe meghempergetjük.

Megjegyzés: A zabpehelyliszt mennyisége függ a répák nagyságától, nedvességtartalmától.