2019. december 25., szerda

Áldott, békés karácsonyt!

Az ünnepi asztalra készült klasszikus finomságokkal kívánok minden kedves olvasómnak áldott, békés karácsonyt!

A bejgli receptje itt található!


A linzer receptje itt található!

Dsida Jenő: Itt van a szép karácsony
Itt van a szép, víg karácsony,
Élünk dión, friss kalácson:
mennyi fínom csemege!
Kicsi szíved remeg-e?

Karácsonyfa minden ága
csillog-villog: csupa drága,
szép mennyei üzenet:
Kis Jézuska született.

Jó gyermekek mind örülnek,
kályha mellett körben ülnek,
aranymese, áhitat
minden szívet átitat.

Pásztorjátszók be-bejönnek
és kántálva ráköszönnek
a családra. Fura nép,
de énekük csudaszép.

Tiszta öröm tüze átég
a szemeken, a harangjáték
szól, éjféli üzenet:
Kis Jézuska született!

2019. december 19., csütörtök

Banános-diós szelet

Van már banános püspökkenyér a blogon, kettő is, itt, meg itt. Mindkettő finom. Amit most hoztam, az karácsonyi hangulatú fűszerrel, fahéjjal és szegfűszeggel van ízesítve. Sütésekor mennyei illatok lengik be a konyhát, ami elhozza a karácsony varázsát. Aki nem akar bonyolult sütikkel bajlódni, az a karácsonyi asztalra is bátran elkészítheti, nem fog csalódni.


Banános-diós szelet
Hozzávalók:
A kevert tésztához:
15 dkg cukor
3 tojás
25 dkg liszt
2 kiskanál sütőpor
6 dkg darált dió
0,5 dl olaj
20 dkg  banánpüré
0,5 dl tej
kis kanál őrölt fahéj
kis kanál őrölt szegfűszeg

Díszítéshez: 
1 marék felezett dió

Elkészítés:
A cukrot az egész tojásokkal habosra keverjük, majd hozzáadjuk a banánpürét, az olajat és elkeverjük.
Egy tálban a lisztet, a sütőport, a darált diót, a szegfűszeget és a fahéjat összevegyítjük, majd a nedves részhez keverjük. A püspökkenyér formát sütőpapírral kibéleljük, majd a banános-diós tésztát beleöntjük, majd elsimítjuk. A tetejét felezett diószemekkel kirakjuk. A süteményt előmelegített sütőbe toljuk és tűpróbáig sütjük. (kb.30-35 perc)



2019. december 9., hétfő

Kakaós-diós piskóta kávékrémmel

Ahogy már megszoktátok tőlem, most is egy egyszerű sütit hozok: pihe-puha piskóta lágy krémmel, diószemekkel díszítve. Csodás! Karácsonyra is szuper! :)



Kakaós-diós piskóta kávékrémmel
Hozzávalók:
A piskótához:
5 tojás
5 evőkanál eritrit
2 evőkanál darált dió
2 evőkanál kakaópor
1 evőkanál liszt

A krémhez:
250 g mascarpone
3 kiskanál instant kávé
fél dl forró víz
édesítő ízlés szerint

Díszítéshez:
egész diószemek

Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk. A tojások sárgáját az eritrittel habosra keverjük, a fehérjét pedig kemény habbá verjük. Az eritrites tojássárgába beleforgatjuk a tojáshabot, majd beleszitáljuk a lisztet, a kakaóport, hozzáadjuk a darált diót és óvatos mozdulatokkal elkeverjük.
A tepsit sütőpapírral kibéleljük, majd a piskótamasszát belesimítjuk. Előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük. (Tűpróba!)

A krémhez az instant kávét feloldjuk a forró vízben. A mascarponét az édesítőszerrel habosra verjük, majd hozzákeverjük a kávét.  A kihűlt kakaós-diós piskótára rákenjük a finom kávés krémet, majd egész diószemekkel kirakjuk a tetejét. A sütit kicsi időre hűtőbe tesszük dermedni, majd szeletelhetjük és fogyaszthatjuk.


2019. december 3., kedd

Meggyes-mákos túrófelfújt

Még november elején készítettem ezt a túrófelfújtat. Nem nagy ördöngösség, de mégis ahogy a túró, a mák és a meggy íze összeolvad, az valami csoda. Ráadásul igazi alakbarát édesség, cukor és liszt sincs benne, így diétázók illetve cukorbetegek is fogyaszthatják. 



Meggyes-mákos túrófelfújt
Hozzávalók:
4 tojás
50 dkg túró
1 dl tejföl
édesítő ízlés szerint
2 evőkanál darált mák
2 evőkanál vaníliás pudingpor
1/2 citrom reszelt héja
2 marék magozott megy

Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A túrót a tojássárgákkal és a tejföllel összedolgozzuk, majd hozzáadjuk az édesítőt, a darált mákot és a reszelt citromhéjat.  A felvert fehérjehabot óvatosan beledolgozzuk a túrókrémbe, majd belekeverjük a vaníliás pudingport is. A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és elsimítjuk. A tetejét magozott meggyel kirakjuk, majd előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. Tűpróbát végzünk, mielőtt kivesszük.




2019. november 23., szombat

Könnyű diós kuglóf

Igazi őszi finomságot hoztam, diós kuglófot. Pihe-puha, könnyű tésztájú kevert süti, amelyet, ha elkészítünk biztos lesz a siker. :)



Könnyű diós kuglóf
Hozzávalók:
A tésztához:
200 g liszt
100 g őrölt dió
4 tojás
100 g vaj
140 g natúr joghurt
fél csomag sütőpor
egy csipet só
180 g cukor

A tetejére:
kevés porcukor

Elkészítés:
A lisztet elkeverjük a dióval, a sütőporral és a sóval.
A szobahőmérsékletű vajat kihabosítjuk a cukorral, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat és azzal is habosra keverjük. A tojásos-vajas részhez hozzáadjuk a joghurtot, majd belekeverjük a lisztes keveréket. 
Kivajazott, kilisztezett kuglófformába öntjük a tésztát. 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk a süteményt és kb. 50 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e a kuglóf. Rácson hagyjuk kihűlni, majd porcukorral meghintjük.



2019. november 17., vasárnap

Joghurtos desszert kivivel

Van az úgy, hogy megőrül az ember egy kis édességért, de nincs otthon csoki. Hát így voltam én is, ezt a kis finomságot ütöttem össze gyorsan. Egyszerű, diétás és finom is. :)


Joghurtos desszert kivivel
Hozzávalók: (két pohárhoz)
25 g szeletelt mandulapehely
16 g abonett
1 kiskanál vaj
2 kivi
350 g natúr joghurt
édesítőszer


Elkészítés:
Az abonettet összemorzsoljuk, majd a szeletelt mandulapehellyel összekeverjük és a keveéket egy kis vajon alacsony gázlángon megpirítjuk.  A kiviket megpucoljuk, majd felkockázzuk. A  natúr joghurtot édesítővel édesítjük és felét a poharak aljába kanalazzuk. A joghurtra rászórjuk a pirított mandulás keverék felét, majd a felkockázott kivit. A gyümölcsre rákanalazzuk a maradék joghurtot és a tetejére rászórjuk a maradék mandulás keveréket.