Karácsonyt idéző sárgarépás kekszet hoztam. Egy bögre tej mellé majszolva kiváló reggeli vagy vacsora lehet. :) A recept Lajos Mari-Hemző Károly: 66 Karácsonyi édesség című könyvéből van apróbb módosításokkal. Finom!
Sárgarépás-diós keksz
Hozzávalók:
10 dkg darált dió
15 dkg reszelt sárgarépa
30 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
egy csipetnyi só
5 evőkanál méz
15 dkg vaj/margarin
fél kávéskanálnyi őrölt fahéj
fél kávéskanálnyi őrölt szegfűszeg
1 tojás sárgája
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja
Elkészítés:
A lisztet a
darált dióval, a sóval, a fahéjjal, a szegfűszeggel összekeverjük.
A mézet a
tojássárgájával és a vajjal kikeverjük, majd beledolgozzuk a lisztes keveréket
és a reszelt sárgarépát, összegyúrjuk.
A tésztát
fóliába csomagolva hűtőbe tesszük két órára.
A
pihentetést követőn lisztezett felületen a tésztát kb. 3 mm vastagságra
kinyújtjuk, és kiszaggatjuk.
A korongokat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és előmelegített
sütőben 15-20 perc alatt megsütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni.