2015. október 20., kedd

Kókuszos csiga

Vasárnap kelt tésztát sütöttem, ezeket a pihe-puha kókuszos csigákat. :) Az őszi időszakban, amikor egyre hűvösebb az idő, a sülő kalács illata, és a sütő melege igen jól tud esni, nem is beszélve a csigákról. :)


Kókuszos csiga
Hozzávalók:
Kelt tésztához:
30 dkg liszt
1 csipet só
3 evőkanál cukor
2 dkg élesztő
1,5 dl tej
5 dkg vaj
2 tojássargája
1 vaníliás cukor

Töltelékhez:
2 tojásfehérje
15 dkg porcukorcukor
10 dkg kókuszreszelék


Elkészítés:

A cukros langyos tejbe felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet a vajjal, a tojássárgákkal, a vaníliás cukorral, a picike sóval és a felfuttatott élesztővel összegyúrjuk. Pihenni hagyjuk.
A tojásfehérjét a porcukorral gőz felett kemény habbá verjük. Ha kész, akkor a kókuszreszeléket is hozzáadjuk. 
A tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, majd a töltelékkel megkenjük. Felcsavarjuk csigának, majd 1 cm széles darabokra szeleteljük. A csigákat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, az oldalukat megkenjük tojással. Egy kicsit kelesztjük őket, majd előmelegített sütőben megsütjük.


2015. október 16., péntek

Francia meggyes pite

Egy diós-meggyes sütit hoztam, melyre netes barangolásaim során találtam  rá, itt. Alul egy omlós tésztaréteg van, rajta lekvár (én meggyet használtam, hogy harmonizáljon a gyümölccsel), majd egy citromos-diós piskóta meggyel kirakva. Finom! :)



Francia meggyes pite
Hozzávalók:
Az omlós réteghez:
20 dkg liszt
10 dkg vaj
5 dkg cukor
1 mokkáskanál sütőpor
egy csipet só
1-2 evőkanál tejföl

5 dkg lekvár (én meggyet használtam)
3 cl rum

A diós-citromos piskótához:
5 tojás
15 dkg cukor
1 citrom
10 dkg dió
10 dkg liszt
1 mokkáskanál sütőpor

A rakományhoz:
kb. 50 dkg meggy
5 dkg cukor
1 mokkáskanál őrölt fahéj és szegfűszeg



Elkészítés:
Az omlós tésztával kezdjük. Először a lisztet összekeverjük a cukorral, a sütőporral, a csipet sóval, majd összemorzsoljuk a vajjal, és annyi tejfölt adunk hozzá, hogy összeálljon a tészta. A tésztát 30 percig hűtőben pihentetjük. Ha letelt az idő lisztezett munkalapon tepsiméretűre ( 20x30-as)  kinyújtjuk. A tepsit kivajazzuk, kilisztezzük, majd belehelyezzük a kinyújtott tésztát és 180 fokos sütőben 10-15 perc alatt megsütjük.

Az elősütött tésztát lekenjük a rummal elkevert lekvárral.

A piskóta elkészítése: A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük. A tojássárgákat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a citrom reszelt héját és a levét. A darát diót a lisztet és a sütőport összevegyítjük, majd a kikevert tojássárgájához adjuk. Ezután hozzáforgatjuk a felvert tojásfehérjét.  A diós-citromos piskótát a lekváros alapra simítjuk.

A meggyet kimagozzuk és kinyomjuk a levét.  A cukrot a fahéjjal és a szegfűszeggel összekeverjük, beleforgatjuk a gyümölcsöt, és sűrűn kirakjuk vele a diós piskótát.

A sütit visszatesszük a sütőbe a piskótamassza szilárdulásáig, kb. 30-35 percig sütjük (tűpróba!).

Kihűlés után kockára vágva találjuk, esetleg porcukorral megszórjuk.


2015. október 9., péntek

Csokis banánkenyér

Banánkenyeret sütöttem, saját recept alapján, nagyon finom lett. A leghálásabb sütik egyike, mivel a banánpüré miatt  nem tud kiszáradni, napokig finom marad. Egyébként egy magazinban azt olvastam, hogy a banán a jó hangulat felelőse. Aki reggel müzlibe fogyasztja, annak jól indul a napja. A  banán egyik alapanyaga segíti a szerotonin nevű boldogsághormon kilökődését. Tehát fogyasszunk minél több banánt! Ha  pedig már barnulófélben vannak, akkor jobb sorsa nem is lehetne, mint egy banánkenyérben. :)


Csokis banánkenyér
Hozzávalók:
15 dkg liszt
10 dkg zabpehelyliszt (aprítógépben finomra daráltam a zabpelyhet)
1 csomag sütőpor
15 dkg cukor
6 evőkanál olaj
2 tojás
2 érett banán
1 teáskanál fahéj
pici őrölt gyömbér
5 dkg étcsokoládé (lehet több is)
csipet só

Elkészítés:


A lisztet, a zabpehelylisztet, a sót, a sütőport, a gyömbért, fahéjat és az apróra vágott étcsokoládét összekeverjük egy nagyobb tálban.
A banán botmixerrel pépesítjük. A banánpépet, a cukrot, a tojásokat és az olajat összekeverjük, majd hozzáadjuk a lisztes keveréket.
A püspökkenyérformát kivajazzuk és kilisztezzük, majd beleöntjük a kész tésztát.180°C-ra előmelegített sütőben sütjük kb. 50-60 percig. Tűpróbával ellenőrizzük, átsült-e a banánkenyér.  Ha nagyon pirulna a teteje sütés közben, tegyünk rá alufóliát.

2015. október 2., péntek

Tejfölös sajtos pogácsa - a legjobbb pogácsa

Még nem került fel a blogra a nagy kedvencem, a tejfölös sajtos pogácsa, pedig bevált recept, sokszor és régóta sütöm már, nagyon finom. Ma is ez készült a konyhámba, mivel holnap szüretelünk, meg bográcsozunk és egy nagyobb társaság gyűlik össze nálunk, s ezt a pogácsát fogjuk majszolni amikor megpihenünk, s este a munka végeztével. Ezek a képek még a nyáron készültek, akkor egy kirándulásra sütöttem őket. Ez a szuper recept Horváth Ilonától van és bizton állíthatom, hogy a legjobb pogácsa. :)

Tejfölös sajtos pogácsa
Hozzávalók:
fél kg liszt
25 dkg vaj
2 tojássárgája
3 dkg élesztő
2 dl tejföl
1 dl tej
1 dkg cukor
3 kávéskanál só

 a tetejére 1 felvert tojás és reszelt sajt


Elkészítés:
A langyos tejbe beletesszük a cukrot, majd az élesztőt felfuttatjuk benne. A vajat összemorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk az élesztőt, a tojássárgájákat, a tejfölt, a sót és összegyúrjuk, majd letakarva, fél órát kelesztjük.

Amikor megkelt, lisztezett felületen 2 cm vastagra kinyújtjuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A korongokat felvert tojással megkenjünk, megszórjuk a tetejüket reszelt sajttal. A pogácsákat sütőpapíros tepsire helyezzük és  10-12 percig pihentetjük.

Előmelegített sütőben, közepes lángon  25-30 perc alatt szép pirosra sütjük.





2015. szeptember 27., vasárnap

Túrós macskaszem

A macskaszem egy olyan süti, ahol a tészta két szélén felcsavarva meggy van, közepén pedig dióhab. Már többször készítettem, a blogomon is megtaláljátok itt. Most egy másik változatban túróval és meggylekvárral készült. Ez a változat is nagyon ízlett, próbáljátok ki. Forrás: Ottis.


Túrós macskaszem
Hozzávalók:
A tésztához:

45 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg cukor
2 dkg élesztő
2 dl tejföl
4 tojássárga
csipetnyi só
A töltelékhez:
meggylekvár
50 dkg tehéntúró
20 dkg porcukor
1 tasak vaníliás  cukor
1 tasak vaníliás pudingpor
4 tojás fehérje
mazsola (opcionális)
A lekenéshez:
1 tojás
A díszítéshez:
mandulaforgács

Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. A tésztát két egyforma részre osztjuk, és téglalap alakúra nyújtjuk. A téglalap hosszabb széleire 2-3 ujjnyi szélességben egy csík meggylekvárt kenünk, aztán a tésztát egymással szemben a lekváros részen feltekerjük.  A tésztát áthelyezzük óvatosan egy kivajazott tepsire, majd a közepén lévő üres részt megtöltjük túrós töltelékkel.  
A töltelékhez a túrót áttörjük, összekeverjük a mazsolával, a cukorral, a pudingporral, és a tojásfehérjéből vert habbal. A tetejére mandulaforgácsot szórunk. Végül a tésztát lekenjük a felvert tojással.  Előmelegített sütőben, közepes hőfokon, kb. 35 perc alatt készre sütjük.



2015. szeptember 21., hétfő

Körtés lepény

Sok körténk termett az idén. Szilvával párosítva főztem belőle többször gyümölcslevest, csináltam belőle kompótot, a múlt hétvégén meg lepényt sütöttem vele. A zamatos körtén kívül a sütibe túró is van, meg finom fűszerek, szóval nekünk nem okozott csalódást. :)

Körtés lepény
Hozzávalók:
A tésztához:
25 dkg liszt
1 cs. sütőpor
egy csipet só
12 dkg vaj
1 tojás
2 evőkanál kakaópor
5 evőkanál cukor
1-2 evőkanál tejföl

A töltelékhez:
3 tojás
250 g túró
250 g tejföl
100 g cukor
1 tasak vaníliás pudingpor
1 teáskanál gyömbér
fél teáskanál őrölt szegfűszeg
1 kg körte

Elkészítés: 
A tésztához a lisztet a sütőporral, a kakaóporral, a  csipet sóval, elkeverjük majd a vajjal elmorzsoljuk. Ezután hozzáadjuk a tojást, a cukrot, a tejfölt és összegyúrjuk. A tésztát kinyújtjuk, kivajazott tepsibe tesszük és előmelegített sütőben 12-14 percig elősütjük.  

A töltelékhez a tojásokat szétválasztjuk, és a fehérjékből kemény habot verünk. A sárgáját a túróval, tejföllel, cukorral, a pudingporral, és a fűszerekkel összedolgozzuk. Majd a végén óvatosan hozzáadjuk a tojások fehérjét. A krémet a tésztára öntjük.

A körtéket meghámozzuk, legyezőmintában bevagdossuk, és a krémre rakosgatjuk mintával felfelé. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt készre sütjük, majd hűlni hagyjuk, és csak ezután szeleteljük.





2015. szeptember 14., hétfő

Meggyes-krémes szalakális szelet - 24. Blogkostolóra

Ennek a sütinek a receptjét Kisildi oldaláról választottam a Blogkóstoló 24. fordulójára, amit Melinda írt ki. Épp fel akartam használni egy zacskó meggyet a fagyasztóból, mikor rátaláltam a receptre. Nagyon finom lett, a szalakálitól jó puha lesz a tésztája. 



Meggyes-krémes szalakális szelet
Hozzávalók:
A lapokhoz:
2 tojás
8 kanál olaj
8 kanál tej
8 kanál cukor
30 kanál liszt (+ - 1 kanál)
1 kiskanál szalakáli
1 kiskanál ecet (vagy citromlé)
csipet só

A meggyes krémhez:

1 kg meggy
1 vanília ízű pudingpor
15 dkg cukor
1 rúd fahéj (én őröltet használtam)

A vanília krémhez:
8 dkg étkezési keményítő
1 rúd vanília
5 dl tej
10 dkg cukor
3 tojás



Elkészítés:
A tojásokat  egy tálba tesszük, hozzáadjuk a cukrot és mixerrel habosra keverjük. Apránként  hozzácsorgatjuk az olajat, a tejet, beleszórjuk a sót, a citromlében felfuttatot szalakálit és a lisztet. A hozzávalókból puha, selymes tésztát gyúrunk. A tésztát 4 részre osztjuk, külön-külön kinyújtjuk és vajazott tepsi hátán világosra sütjük. (Vigyázzunk, a lapok hamar megsülnek, ne égessük meg.)

A meggyet kimagozzuk, rászórjuk a cukrot, hozzáadjuk a fahéjat és 3-4 percig főzzük.
A pudingport simára keverjük 4 kanál hideg vízzel, majd folytonos kevergetés mellett hozzáöntjük a forró, főtt meggyet és pár perc alatt besűrítjük. Lehűtjük.

A tojásokat habosra keverjük a tojásokkal, a vanília kikapart magjaival, majd a keményítővel, majd kevés hideg tejjel lazítjuk. Közben a többi tejet felforraljuk, ráöntjük a vaníliás pépre és lassú tűzön besűrítjuk. Kihűtjük.

A kihűlt lapokat megtöltjük két sor meggykrémmel és egy sor vaníliakrémmel.
Legalább egy éjszakára hideg helyre állítjuk, majd porcukorral behintjük és vékony szeletekre vágjuk.