2015. szeptember 27., vasárnap

Túrós macskaszem

A macskaszem egy olyan süti, ahol a tészta két szélén felcsavarva meggy van, közepén pedig dióhab. Már többször készítettem, a blogomon is megtaláljátok itt. Most egy másik változatban túróval és meggylekvárral készült. Ez a változat is nagyon ízlett, próbáljátok ki. Forrás: Ottis.


Túrós macskaszem
Hozzávalók:
A tésztához:

45 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg cukor
2 dkg élesztő
2 dl tejföl
4 tojássárga
csipetnyi só
A töltelékhez:
meggylekvár
50 dkg tehéntúró
20 dkg porcukor
1 tasak vaníliás  cukor
1 tasak vaníliás pudingpor
4 tojás fehérje
mazsola (opcionális)
A lekenéshez:
1 tojás
A díszítéshez:
mandulaforgács

Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. A tésztát két egyforma részre osztjuk, és téglalap alakúra nyújtjuk. A téglalap hosszabb széleire 2-3 ujjnyi szélességben egy csík meggylekvárt kenünk, aztán a tésztát egymással szemben a lekváros részen feltekerjük.  A tésztát áthelyezzük óvatosan egy kivajazott tepsire, majd a közepén lévő üres részt megtöltjük túrós töltelékkel.  
A töltelékhez a túrót áttörjük, összekeverjük a mazsolával, a cukorral, a pudingporral, és a tojásfehérjéből vert habbal. A tetejére mandulaforgácsot szórunk. Végül a tésztát lekenjük a felvert tojással.  Előmelegített sütőben, közepes hőfokon, kb. 35 perc alatt készre sütjük.



2 megjegyzés:

  1. De nagyon guszta lett! Én még nem sütöttem ilyet, mindig csak gyönyörködök benne, ha meglátom másnál :-) Egyszer ideje lenne kipróbálnom....

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm. Engem is megfogott a kinézete. Hajrá, próbáld ki! Mind ízben, mind kinézetben csodás süti :)

    VálaszTörlés