2015. június 15., hétfő

Epres morzsapite

Most annak az epres pitének a receptjét hoztam, amit az előző bejegyzésemben megemlítettem. Nem tudom megunni az epret, ez a finomság kicsivel több mint egy hete készült, de még tegnap is epres sütit sütöttem. Egyszerűen imádom az epret, rengeteget megtudnék belőle enni.  Ez a morzsapite, nagyon könnyű és csodafinom. A rossz hírem viszont az, hogy biztos, hogy nem lesz elég belőle egy szelet. Nálunk a család egy ültő helyében eltüntette az egész tepsivel.  Biztos, hogy máskor is elkészítem. Jó szívvel ajánlom kipróbálásra, nem fogtok csalódni! :)
Forrás: Meglepetés 2015 receptnaptár

Epres morzsapite
Hozzávalók:
30 dkg liszt (én tettem bele egy kis rozslisztet is)
11 dkg kristálycukor
1 teáskanál sütőpor
1 tojás
15 dkg vaj
fél dl tejföl (én érzésre tettem)
50 dkg eper
2-3 marék búzadara

Elkészítés:
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A lisztet elkeverjük 8 dkg cukorral és a sütőporral. Hozzáadjuk a tojás fehérjét és a lágy vajat. Kézzel összemorzsoljuk a tésztát. A morzsalékot egyharmad-kétharmad arányban elosztjuk. A nagyobb mennyiséghez hozzákeverjük a tojás sárgáját és a tejfölt.  Homogén tésztát gyúrunk belőle.

Lisztezett felületen 3-4 mm vékonyra nyújtjuk a tésztát, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Villával megszurkáljuk és meghintjük búzadarával. A megmosott epret felkockázzuk, egyenletesen a tésztára rakjuk, megszórjuk a maradék cukorral, majd a tésztamorzsával. 30-35 perc alatt készre sütjük.


2015. június 12., péntek

Tejfölös epres kocka

Eperimádat van nálunk, az egész család rajong érte. A múlt hétvége is az eperről szólt. Készítettem egy epres pitét (igyekszem minél hamarabb megmutatni) illetve isteni eperlekvárt is főztem. Ezt a tejfölös-epres finomságot másfél hete csináltam zamatos magyar eperből. Két kakaós piskótaréteg között remek tejfölös-tejszínes krém van, amit az eperdarabok tesznek ellenállhatatlanul finommá. Ajánlom mindenkinek, még lehet epret kapni! :)



Tejfölös epres kocka
Hozzávalók:
A piskótához:
6 darab tojás
6 evőkanál cukor
4 evőkanál liszt
2 evőkanál kakaópor

A tejfölös töltelékhez:
650 g tejföl (nálam 2 darab 20 %-os Tolle tejföl)
40 dkg eper
2 dl habtejszín
30 g zselatin
5-8 dkg porcukor
1 vaníliás cukor

Díszítéshez:
porcukor

Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk.  A fehérjét kemény habbá verjük. A sárgájákat a cukorral felverjük. A beleforgatjuk a cukros tojássárgájába, majd hozzáadjuk a kakaoporral elvegyített lisztet. A piskótamasszát sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és előmelegített sütőben, 200 fokon kb. 12 percig sütjük. A sütőből kivesszük, lehúzzuk róla a papírt, kihűtjük. 

A zselatint 1 dl vízbe beáztatjuk, majd meglangyosítjuk.  A tejfölt a cukorral és vaníliás cukorral elkeverjük. Az epret feldaraboljuk és beleforgatjuk a cukros tejfölbe. A tejszínt kemény habbá verjük, hozzákeverjük a vaníliás-epres tejfölt, majd belevegyítjük az alacsony hőfokon feloldott zselatint. 

A piskótát keresztbe félbevágjuk, az alsó lapot megkenjük a krémmel, ráborítjuk a másik lapot és 2 órára hűtőbe tesszük. A süteményt porcukorral meghintjük.


2015. június 10., szerda

Krémsajtos-kókuszos kakaós kocka

Elég régen jelentkeztem, ennek oka, hogy az iskolában év végi hajrá van. Nem volt időm blogolni, pedig minden héten sütök valami édességet. A most következő süti egy puha kakaós kevert tészta kókuszos mascarpone krémmel a tetején. Gyors, finom és pofonegyszerű elkészíteni. A kakaó, a krémsajt és kókusz isteni együtt. :)  A süti igazi varázsát tészta tetején lévő kókuszos krémsajt adja, egyszerűen imádnivaló. :)



Krémsajtos-kókuszos kakaós kocka
 Hozzávalók:
A tésztához:
20 dkg vaj
3 evőkanál keserű kakaópor
3 tojás
15 dkg liszt
15 dkg kristálycukor
1 kiskanál sütőpor

A sajtkrémhez:
25 dkg krémsajt (mascarpone)
1 tojás
5 evőkanál cukor
5 evőkanál kókuszreszelék
2 evőkanál liszt

Elkészítés:
A tojásokat a cukorral elektromos habverővel jó habosra keverjük, majd hozzáadjuk a vajat, elkeverjük. Belekeverjük a kakaóport és hozzáadjuk a sütőporral összeforgatott lisztet.
Egy közepes méretű (30 x 20 centis) tepsit vajjal kikenünk, meglisztezzük, azután a masszát belesimítjuk. 

A sajtkrémhez valókat összekeverjük, majd a csokoládés tésztán óvatosan elkenegetjük.

Előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 35 perc alatt megsütjük.



2015. május 31., vasárnap

Csokipudingos bukták muffin formában sütve - SAD! 32.



Ez alkalommal egy finom buktát hoztam, ezzel nevezek a SAD! 32. fordulójára.  Szeretek kelt tésztával dolgozni, a belőle készülő finomságok evését pedig langyosan nem bírom abbahagyni.  A kelt tészta azért klassz, mert rengeteg féle módon formázható. Én most muffin formában sütöttem.  Kalácslabdáknak is nevezhetném őket, de helytállóbbnak éreztem a bukta elnevezést, mert a közepükbe tölteléket rejtettem: csokipudingot. A bukta erénye, hogy számtalan töltelékkel készíthető, ízlésünk szerint tehetünk a tésztára túrót, lekvárt, almát vagy akár mákot is.  Bármivel is töltjük, nagyon finom. :) (Nekem ebből a mennyiségből 20 darab bukta lett).


Csokipudingos bukták muffin formában sütve
Hozzávalók:
A kelt tésztához:
40 dkg liszt
3 dl tej
3 dkg élesztő
5 dkg vaj
5 evőkanál cukor
csipet só
1 tojás sárgája
A töltelékhez:
1 csomag csokis pundingpor
4 dl tej
3-4 evőkanál cukor
A kenéshez:
1 tojás


Elkészítés:
Az élesztőt 1 dl langyos cukros tejbe felfuttatjuk. Közben egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a csipet sót és a maradék cukrot. A liszt közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a felfutott élesztőt, a maradék tejet, a tojássárgáját és a vajat. A hozzávalókat két kezünkkel alaposan összedolgozzuk, s selymes tapintású tésztát dagasztunk. Letakarjuk és meleg helyen 1-1,5 órán át kelesztjük. 

Közben a pudingport elkeverjük a cukorral és a 4 dl tejjel.  Megfőzzük, majd kihűtjük.  (Ne rakjunk bele több tejet, mert akkor híg lesz a puding.)

Ha a tészta megkelt, akkor lisztezett deszkára borítjuk, átdolgozzuk még egy kicsit, majd kinyújtjuk. A tésztából köröket szaggatunk, majd mindegyik közepére teszünk egy kiskanál pudingot (ne rakjunk bele túl sokat, mert kifolyik belőle a sütésnél), a tészta széleit összefogjuk, összenyomjuk, majd gombócot formázunk. Ezután kivajazott muffin formába rakjuk őket. 

A sütőt előmelegítjük. A bukták tetejét vékonyan lekenjük tojással, s letakarva hagyjuk kb. 20-25 percet kelni.  180 fokon megsütjük. Porcukorral megszórhatjuk a tetejét. (Nálam, ez most elmaradt.)


2015. május 26., kedd

Epres-tejszínes túrótorta

Kicsit el vagyok maradva ezzel a bejegyzéssel, ugyanis még május elején csináltam ezt az epres tortát. Bár ehhez még import epret használtam, a hétvégén már friss magyar eperrel sütöttem (az eredményt majd megmutatom).  Na de mit is mondhatnék erről az epres-tejszínes túrótortáról? Azt, hogy krémesen lágy és rendkívül finom. És látványra sem utolsó. Ajánlom azoknak, akik egy nagyon könnyű, igazán kellemes epres tejszínes desszertet szeretnének készíteni! :)

Epres-tejszínes túrótorta
Hozzávalók:
A piskótához:
6 darab tojás
6 evőkanál cukor
6 evőkanál liszt

Az epres-tejszínes túrókrémhez:
fél kg túró
2 evőkanál tejföl
2 tasak vaníliás cukor
80-100 g cukor (nem mértem, ízlés szerint)
2 dl habtejszín
250 g eper
30 g zselatin

Az oldalának díszítéséhez:
250 g eper

A tetejére:
A tejszínhabhoz:
4 dl habtejszín
1 tasak vaníliás cukor
6-8 evőkanál cukor
2 tasak expressz zselatinfix
A díszítéshez:
250 g eper


Elkészítés:
A piskótával kezdjük. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját a cukorral fehéredésig keverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a kemény habot. Ezt követően rászitáljuk a lisztet és elkeverjük. A tésztát kivajazott, kilisztezett tortaformába simítjuk és megsütjük.

Elkészítjük az epres-tejszínes túrókrémet. A túrót kikeverjük a tejföllel, a cukorral és a vaníliás cukorral. A habtejszínt kemény habbá verjük és óvatosan beleforgatjuk a túróba. A megmosott epret kis darabokra vágjuk és hozzáadjuk a túrós túrós-tejszínes krémhez. A zselatint 1 dl vízben feloldjuk, majd lassú tűzön meglangyosítjuk, majd levesszük. A langyos zselatinhoz hozzáadunk három-négy evőkanál tejszínes-túrós krémet és gyorsan elkeverjük. Végül a zselatinos folyadékot hozzákeverjük a többi tejszínes-túrós epres krémhez.

A megsült piskótát kettévágjuk. A tortaforma aljára tesszük az egyik piskótát és az oldalát félbe vágott eprekkel körberakosgatjuk. Ezután jön a piskótára az epres-tejszínes túrókrém, amit egyenletesen eloszlatunk, majd rátesszük a másik piskóta lapot. 

A torta tetejére elkészítjük a tejszínhabot. A habtejszínhez hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és robotgéppel verni kezdjük, közben hozzáadjuk a zselatin fixet. Addig verjük a tejszínt, míg kemény habot kapunk. Ha kész a tejszínhab, akkor a torta tetejére kenjük és kirakjuk eperrel. Ezután a tortát egy éjszakára hűtőbe tesszük dermedni. Másnap óvatosan levesszük a tortakarikát és felvágjuk a tortát.