Kicsit el vagyok maradva ezzel a bejegyzéssel, ugyanis még május elején csináltam ezt az epres tortát. Bár ehhez még import epret használtam, a hétvégén már friss magyar eperrel sütöttem (az eredményt majd megmutatom). Na de mit is mondhatnék erről az epres-tejszínes túrótortáról? Azt, hogy krémesen lágy és rendkívül finom. És látványra sem utolsó. Ajánlom azoknak, akik egy nagyon könnyű, igazán
kellemes epres tejszínes desszertet szeretnének készíteni! :)
Epres-tejszínes
túrótorta
Hozzávalók:
A
piskótához:
6 darab tojás
6 evőkanál cukor
6 evőkanál liszt
Az
epres-tejszínes túrókrémhez:
fél kg túró
2 evőkanál tejföl
2 tasak vaníliás cukor
80-100 g cukor (nem mértem, ízlés szerint)
2 dl habtejszín
250 g eper
30 g zselatin
Az
oldalának díszítéséhez:
250 g eper
A
tetejére:
A
tejszínhabhoz:
4 dl habtejszín
1 tasak vaníliás cukor
6-8 evőkanál cukor
2 tasak expressz zselatinfix
A
díszítéshez:
250 g eper
Elkészítés:
A piskótával kezdjük. A
tojásokat
szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját a cukorral
fehéredésig keverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a kemény habot. Ezt követően
rászitáljuk a lisztet és elkeverjük. A tésztát kivajazott, kilisztezett
tortaformába simítjuk és megsütjük.
Elkészítjük az epres-tejszínes
túrókrémet. A túrót kikeverjük a tejföllel, a cukorral és a vaníliás cukorral.
A habtejszínt kemény habbá verjük és óvatosan beleforgatjuk a túróba. A
megmosott epret kis darabokra vágjuk és hozzáadjuk a túrós túrós-tejszínes
krémhez. A zselatint 1 dl vízben feloldjuk, majd lassú tűzön meglangyosítjuk,
majd levesszük. A langyos zselatinhoz hozzáadunk három-négy evőkanál
tejszínes-túrós krémet és gyorsan elkeverjük. Végül a zselatinos folyadékot
hozzákeverjük a többi tejszínes-túrós epres krémhez.
A megsült piskótát
kettévágjuk. A tortaforma aljára tesszük az egyik piskótát és az oldalát félbe
vágott eprekkel körberakosgatjuk. Ezután jön a piskótára az epres-tejszínes túrókrém,
amit egyenletesen eloszlatunk, majd rátesszük a másik piskóta lapot.
A torta tetejére
elkészítjük a tejszínhabot. A habtejszínhez hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás
cukrot és robotgéppel verni kezdjük, közben hozzáadjuk a zselatin fixet. Addig
verjük a tejszínt, míg kemény habot kapunk. Ha kész a tejszínhab, akkor a torta
tetejére kenjük és kirakjuk eperrel. Ezután a tortát egy éjszakára hűtőbe
tesszük dermedni. Másnap óvatosan levesszük a tortakarikát és felvágjuk a
tortát.
Gyönyörűszép! Nagyon tetszik és biztosan finom is! :)
VálaszTörlésKöszönöm. :) Isteni volt!
VálaszTörlésGyönyörű, biztos finom is volt. Vártalak a játékomra valami hasonló gyönyörűséggel. Mi történt? Mi jött közbe?
VálaszTörlésGyönyörű, biztos finom is volt. Vártalak a játékomra valami hasonló gyönyörűséggel. Mi történt? Mi jött közbe?
VálaszTörlés