2015. február 13., péntek
Narancsos-gesztenyés pite
Már rég sütöttem pitét, úgy döntöttem, hogy itt az ideje. A múlt héten szombaton egy finom narancsos-gesztenyés pitét készítettem, melynek receptjét én találtam ki. Egyszerű, nem igényel sok időt és nagyon finom. :)
Gesztenyés-narancsos pite
Hozzávalók:
A tésztához:
200 g liszt
100 g vaj
50 g porcukor
1 tojás
egy csipet só
fél kiskanál sütőpor
A töltelékhez:
250 g gesztenyepüré
1 dl tejszín vagy tej
1 csomag vaníliás pudingpor
4 dl narancslé
Elkészítés:
A tésztához a lisztet a vajjal összemorzsoljuk. Beleütjük a tojást, hozzákeverjük a sütőport, a sót, a cukrot, és tésztává gyúrjuk gyors mozdulatokkal.
Ezután kinyújtjuk akkorára, hogy egy piteformát ki tudjunk bélelni vele, majd a széleit nyújtófával levágjuk, és villával megszurkáljuk. A pite tésztáját 25-30 perc alatt megsütjük.
A töltelékhez a gesztenyemasszát a tejszínnel elkeverjük. Miután megsült a tészta, a gesztenyekrémet elterítjük rajta. A vaníliás pudingot kikeverjük 3 evőkanál cukorral, majd a narancslével felfőzzük. A kész pudingot a gesztenyére öntjük. Hagyjuk dermedni.
2015. február 12., csütörtök
Lekváros-túrós lepény
Egy lekvárral megbolondított túrós lepényt hoztam, melyet Gerdinél találtam, ő pedig Csigabigénél bukkant a receptre. Mind ízre, mind látványra nagyon finom, ízlett az egész családnak. Köszönöm a receptet mindkettőtöknek. :)
Hozzávalók:
A lapokhoz:
A lapokhoz:
50 dkg liszt
15 dkg zsír
csipet só
3 tojás sárgája
1 mokkáskanál szódabikarbóna
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg cukor
kb. 1,5 dl tejföl
A
töltelékhez:
50 dkg túró
16 dkg cukor
3 tojás fehérje
1 csipet só
3 evőkanál gríz
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom lereszelt héja
Elkészítés:
A lapokhoz a
lisztet, sót, cukrot elmorzsoljuk a zsírral, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk.
A tésztát egy órát pihentetjük.
Közben a
túrót a cukorral, vaníliás cukorral összetörjük, hozzáadjuk a citrom reszelt
héját, a grízt. A tojások fehérjét a csipet sóval kemény habbá verjük, majd ezt
is a túróhoz keverjük.
A tésztát 3
részre osztjuk. Az elsőt tepsi méretűre nyújtjuk, kivajazott, kilisztezett
tepsibe tesszük. Megkenjük a lekvárral. Erre kerül a második lap, majd a
túrótöltelék, végül az utolsó lap. 180 fokos sütőben addig sütjük, míg a
teteje szépen megpirul. Porcukorral megszórva tálaljuk a sütit.
2015. február 8., vasárnap
Bosnyák szelet
Egy egyszerű, de mégis mutatós lekváros linzerszeletet hoztam, melyet Barbinál láttam meg. Ez a Váncza-recept elsőre megtetszett, olyan klassz a külseje. Hát még az íze, milyen finom! :) A fotók nem lettek olyan szépek, esete készültek.
Bosnyák szelet
Hozzávalók:
A tésztához:
250 g liszt (nálam fele-fele arányban fehér és rozsliszt)
100 g puha vaj
100 g cukor
1 tojás
1 csomag sütőpor (12 g)
1 citrom leve
1 teáskanál vaníliakivonat
1-2 evőkanál tej
szilvalekvár a kenéshez
A tetején lévő golyócskákhoz:
100 g liszt
100 g vaj
50 g cukor
50 g darált dió
Elkészítés:
Először a tepsit kizsírozzuk és kilisztezzük. A
lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd a tej kivételével a többi hozzávalóval összegyúrjuk.
Ha nem áll össze a tészta, akkor adjuk hozzá a tejet is. A tésztát tepsi méretűre nyújtjuk és
belehelyezzük a sütőformába. A tészta tetejét sűrű szilvalekvárral félujjnyi
vastagon megkenjük.
A tetejére a lisztből, vajból, cukorból, dióból
tésztát gyúrunk és kicsi golyókat készítünk, amit a lekváros rétegre helyezünk.
A sütit előmelegített sütőben 45-50 percig sütjük. Porcukorral meghintve
tálaljuk.
2015. február 5., csütörtök
Mézes-napraforgómagos tallérok
Egy remek délutáni édes ropogtatni valót hoztam, ami nekem elsőre nagy kedvencem lett. Jó kis ropogós tallérok, a kekszalapon mennyei mézes pirult napraforgómagok pihennek. Nagyon eteti magát! :) A receptet itt találtam. Annyit változtattam rajta, hogy a tésztába tettem fahéjat és vaníliát, a sima liszt felét rozslisztre cseréltem, illetve a mézes mázba több mézet tettem (a cukor helyett). Egyszerűen isteni! :)
Mézes-napraforgómagos tallérok
Hozzávalók:
Tésztához:
10 dkg cukor
20 dkg vaj
1 tojás
1 kiskanál fahéj
1 evőkanál vanília aroma
15 dkg rozsliszt
15 dkg finomliszt
Tésztához:
10 dkg cukor
20 dkg vaj
1 tojás
1 kiskanál fahéj
1 evőkanál vanília aroma
15 dkg rozsliszt
15 dkg finomliszt
A mézes-magos kence:
6-8 dkg méz
8,5 dkg tejszín
3,5 dkg vaj
15 dkg natúr napraforgómag
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit egy tálba mérjük és gyors
mozdulatokkal jól összegyúrjuk. A
tésztát cipóvá formázzuk és frissen tartó fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük
fél órára.
A pihentetett tésztát
lisztezett nyújtódeszkán kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk és egy nagyobb
pogácsaszaggatóval köröket szaggatunk belőle. A tésztakorongokat sütőpapírral
bélelt tepsire rakosgatjuk és 175 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt
aranybarnára sütjük.
Amíg sülnek a korongok elkészítjük
a mézes mázat. Egy kisebb lábasba
kimérjük a vajat, a mézet, a tejszínt és összefőzzük. Ezt követően belekeverjük
a napraforgómagot és félretesszük.
Ha megsültek a korongok
a tetejükre egy-egy kiskanálnyi mézes-mázos napraforgómagot teszünk. Ezután a
magvas tallérokat visszatoljuk a sütőbe kb. 10 perc alatt készre sütjük.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)