2014. augusztus 18., hétfő

Almás pite (Mese almás)



Imádom a pitéket, függetlenül a tölteléktől. A pite egyszerűen megunhatatlan, leegyen almás, mákos, meggyes vagy túrós, nem bírok megállni egy szeletnél. A pite lényege a finom, omlós tészta, no meg a töltelék!  Ez az almás pite ilyen, egyszerűen mennyei. :) Bátran ajánlom mindenkinek!

Almás pite (Mese almás)
Tésztához:
50 dkg liszt
pici só
15 dkg kristálycukor
1 csomag sütőpor
15 dkg zsír
1 egész tojás
2 dl tejföl
Töltelékhez:
1,5 kg alma
1 teáskanálnyi fahéj
cukor ízlés szerint

Elkészítés:
A töltelékhez az almát megpucoljuk, lereszeljük. A lereszelt alma levét kinyomkodjuk majd összekeverjük a fahéjjal és a cukorral.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és kétfelé osztjuk. A tészta nagyobbik felét kivajazott, kilisztezett tepsibe nyújtjuk és rásimítjuk az almás tölteléket, majd betakarjuk a kinyújtott tészta másik felével.
Megkenjük felvert tojással, megszurkáljuk villával, és előmelegített sütőben, közepes lángnál sütjük.


Barackos-kakaós kocka :)



Ha fáradtak vagyunk, de sütire vágyunk, akkor ez egy tuti választás. Ez egy olcsó süti, ami villámgyorsan elkészíthető.  :) A barackot bármilyen más gyümölccsel helyettesíthetjük. Isteni finom, puha, szaftos, kakaós, próbáljátok ki! :)


Barackos-kakaós kocka
Hozzávalók: (kb. 20x30-as tepsihez)
2 db tojás
20 dkg liszt
15 dkg cukor
1 vaníliás kristálycukor
6 evőkanál olaj
1 dl tej
3 evőkanál kakaó
1 csomag sütőpor
sárgabarack

Elkészítés:
A tepsit kivajazzuk-kilisztezzük, a sütőt 180 fokra előmelegítjük.
A két tojást habosra keverem a kristálycukorral és a vaníliás cukorral. Ezután a tejet és az olajat is hozzá keverem. A lisztet, kakaóport, sütőport egy tálba összevegyítem, ezután apránként a folyékony keverékhez adom. Kikent tepsibe öntöm a tésztát és kirakom sárgabarackkal, majd mehet a sütőbe. Tűpróbáig készre sütjük, kockákra vágva tálaljuk. (Nekem kb. 30-40 perc volt a sütési idő.)

2014. augusztus 17., vasárnap

Csokoládés gombocska



Egy finom csokis aprósüteményt készítettem, amelyet Gabriella blogjában találtam. Egyszerű, kis aranyos sütikék, melyeket délutáni teázáshoz, kávézáshoz bátran kínálhatunk. Az enyémek nem olyan szépek, mint Gabrielláé, de nagyon finomak. :)


Csokoládés gombocska
Hozzávalók:
- 12,5 dkg puha vaj
- 10 dkg porcukor
- 2 tojássárgája
- 25 dkg sima liszt
- csipet só
- 2 kanál víz
- 10 dkg tejcsokoládé (én étcsokoládét használtam)

Elkészítés:
1. Felverjük a vajat a cukorral és a tojássárgákkal. Ehhez hozzáadjuk a vizet, a csipet sót, majd a lisztet és összegyúrjuk. A tésztát 30 percre a hűtőbe tesszük pihenni. :)
2. Ezután kis golyókat formázunk a tésztából. Mindegyik golyó közepébe nyomunk egy kis lyukat az ujjunkkal. (Nekem picit nagyok lettek a lyukak, de így több csoki fért a mélyedésbe. :) )
3. Előmelegített 180 fokos sütőben világosra sütjük. Amikor már kezd a széle picit barnulni, akkor már jó. Nekem körülbelül 15-20 percig sültek.
4. A csokit vízgőz felett megolvasztjuk és a kihűlt tésztagolyók közepére csorgatjuk a lyukakba.


2014. augusztus 16., szombat

Egy klasszikus új formában: Rákóczi-túrótorta

A Rákóczi-túros egy igazi klasszikus süti, de egyre kevesebb cukrászdában találkozhatunk vele. Ezt a mennyei sütit otthon is bármikor elkészíthetjük, a fáradozást pedig megéri, mert isteni és nem túl bonyolult.  Alul egy egyszerű omlós tészta, rajta túrókrém, amit éppenhogy megsült, puha tojásfehérjehab és finom, savanykás baracklekvár rácsoz. Ezt a klasszikus sütit  már többször is megsütöttem, amit most tortaformában készítettem el. A tortát Farkas Vilmos receptje alapján készítettem, de néhány helyen módosításokat hajtottam végre a recepten.  Most a módosított változatot közlöm. A recept eredeti forrását itt találjátok: http://receptek.tv/index.php?oldal=49&uid=4&n=771
Nekem nem volt mandulalisztem és a tojáshabba is kevesebb cukrot tettem.
A végeredmény ilyen lett!


Én így készítettem:
Rákóczi túrótorta
 A tortaformát sütőpapírral kibéleljük.
  1. Először elkészítjük a piskótát.
A piskótához:
3 tojás sárgája
3 tojás fehérje
40 g cukor
40 g liszt
A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját a cukorral robotgép segítségével habosra keverjük. A tojásfehérjét nem túl kemény habbá verjük. Ezután a cukros tojássárgás masszába beleforgatjuk a tojásfehérjét, majd utána óvatosan a lisztet is. A masszát terítsük szét a tortaformában és 8-10 perc alatt süssük készre.
  1. Második lépésként elkészítjük a linzert.
A linzerhez:
40 g porcukor
120 g liszt
80 g hideg vaj
1 késhegynyi szalalkáli
1 tojás sárgája

A porcukrot, lisztet és a szalalkálit elmorzsoljuk hideg vajjal, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tojássárgájával. Ha összeállt a tészta pihentessük fél órát hűtőben.
  1. Elkészítjük a túrótölteléket
Hozzávalók a túrótöltelékhez:
500 g túró
100 g cukor
100 g aszalt mazsola
60 g búzadara
4 db tojás sárgája
1 db citrom reszelt héja és leve
1 db vaníliarúd kikapart belseje

Az összetevőket alaposan keverjük össze.
  1. A torta összeállítása
A linzerlapot vékonyan megkenjük forró sárgabaracklekvárral, majd szétterítjük rajta a túrót és letakarjuk a piskótalappal, amit szintén megkenhetünk forró lekvárral.
  1. Tojáshab
Hozzávalók:
6 tojásfehérje
200 g cukor
Hat tojás fehérjéből a cukorral kemény habot verünk és a torta tetejére terítjük. 170 C fokos előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük. Baracklekvárral díszítjük. (Elfogyott a lekvárom, így a díszítés nálam elmaradt.)