Ez az egyszerű, de nagyon szuper keksz még tavaly karácsonyra készült. Finom omlós és karácsonyi ajándékként is megállták a helyüket. Hétköznapokra is érdemes elkészíteni, a reggeli kávézáshoz vagy a délutáni teázáshoz is ideális. :)
Mandulás-fahéjas keksz
Hozzávalók:
5 dkg darált mandula
15 dkg liszt (nálam a fele teljes kiőrlésű)
1 tojás sárgája
12 dkg vaj
14 dkg eritrit (vagy 14 dkg cukor)
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál fahéj
egy csipet só
A tetejére:
1 tojássárgája
70-80 g egész mandula
Elkészítés:
Egy tálba kimérjük a lisztet, a darált mandulát és az eritritet. Ezután hozzáadjuk a sütőport, a fahéjat, a csipet sót, majd a vajat is beletesszük és elmorzsoljuk. Ezt követően a tojássárgáját is hozzáadjuk és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. Folpackba csomagoljuk és 3 órát pihentetjük a hűtőben.
A pihenési időt követően lisztezett felületen nagyjából 5 mm vékonyra nyújtjuk a tésztát, majd karácsonyi formákkal kiszaggatjuk. A kiszaggatott kekszeket tepsire rakosgatjuk, a tetejüket lekenjük tojásfehérjével és egy szem mandulát teszünk rájuk.
A kekszeket előmelegített sütőbe toljuk és 10-13 perc alatt megsütjük őket. Jó, ha szemmel tartjuk, mert könnyen megéghet.