2022. február 19., szombat

Mandulás-fahéjas keksz

Ez az egyszerű, de nagyon szuper keksz még tavaly karácsonyra készült. Finom omlós és karácsonyi ajándékként is megállták a helyüket. Hétköznapokra is érdemes elkészíteni, a reggeli kávézáshoz vagy a délutáni teázáshoz is ideális. :)



Mandulás-fahéjas keksz

Hozzávalók:

5 dkg darált mandula

15 dkg liszt (nálam a fele teljes kiőrlésű)

1 tojás sárgája

12 dkg vaj

14 dkg eritrit (vagy 14 dkg cukor)

1 teáskanál sütőpor

1 teáskanál fahéj

egy csipet só


A tetejére:

1 tojássárgája

70-80 g egész mandula


Elkészítés:

Egy tálba kimérjük a lisztet, a darált mandulát és az eritritet. Ezután hozzáadjuk  a sütőport, a fahéjat, a csipet sót, majd a vajat is beletesszük és elmorzsoljuk. Ezt követően a tojássárgáját is hozzáadjuk és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. Folpackba csomagoljuk és 3 órát pihentetjük a hűtőben.

A pihenési időt követően lisztezett felületen nagyjából 5 mm vékonyra nyújtjuk a tésztát, majd karácsonyi formákkal kiszaggatjuk. A kiszaggatott kekszeket tepsire rakosgatjuk, a tetejüket lekenjük tojásfehérjével és egy szem mandulát teszünk rájuk. 

A kekszeket előmelegített sütőbe toljuk és 10-13 perc alatt megsütjük őket. Jó, ha szemmel tartjuk, mert könnyen megéghet. 




6 megjegyzés: